Počela potraga za masovnom grobnicom kod Rudnice

tačno.net
Autor/ica 23.4.2014. u 12:02

Počela potraga za masovnom grobnicom kod Rudnice

U svojstvu posmatrača učestvuju i ekipe EULEX-a i predstavnika Vlade Kosova

Istražni organi EULEX-a, Srbije i Kosova započeli su danas u Rudnici (opština Raška) otkopovanja lokacije na kojoj se sumnja da se nalazi masovna grobnica Albanaca ubijenih tokom rata na Kosovu.
Na lokalitetu je u toku markiranje terena a osim predstavnika Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije i eksperata iz Beograda na mjestu gdje se pretpostavlja da se nalazi masovna grobnica prisutni su predstavnici Prištine, šef Odjeljenja za sudsku medicinu Vlade Kosova Arsin Grdžaliju, potvrđeno je na mjestu događaja.

Na Rudnici će, po ranijem nalogu Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije, biti vršena iskopavanja po metodama arheološke forenzike, pošto su ranije nađena četiri tijela Albanca za koje je utvrđeno da su to posmrtni ostaci ubijenih 1999. godine.

U organizaciji Komiteta međunarodnog Crvenog krsta na temu masovne grobnice kod Rudnice u Priptini su se početkom aprila sastali predstavnici vlada Srbije i Kosova gdje je utvrđena dinamika za nastavak iskopavanja i eventuelne ekskumacije posmrtanih ostataka.

Predstavnik Vlade Srbije Veljko Odalović je na tom sastanku naveo da je DNK analiza potvrdila da posmrtni ostaci pronađeni sredinom decembra u Rudnici pripadaju kosovskim Albancima ubijenim tokom rata na Kosovu.

Tim beogradskih patologa, pod nadležnošću sudije Višeg suda u Beogradu će biti zadužen za prikupljanje, autopsiju, identifikaciju i predaju posmrtnih ostataka porodicama, kao i za procenu još jedne lokacije na istom području.

Srbijanski stručnjaci su još krajem 2013. godine dva započeli iskopavanja radove ne ovom mjestu. Tužilaštvo za ratne zločine Srbije je prije nekoliko godina saopštilo da se vjeruje kako se u kamenolomu u Rudnici nalazi masovna grobnica sa 250 tijela kosovskih Albanaca.

Na mjestu gdje su počela iskopavanja nalazio se objekt sagrađen nakon sukoba na Kosovu. Zgrada “Kosmet puta” je tokom prethodne sjednice po nalogu srbijanskih istražnih organa uklonjena čime su stvoreni uslovi za početak iskopavanja i pretrage.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević je još 2010. godine saopštio da su u saradnji sa EULEX-om, a prema izjavama svjedoka, kod mjesta Majdan otkrili masovnu grobnicu.

Lokacija je pretraživana ranije, ali nije ništa pronađeno. Pretpostavlja se da se grobnica sa posmrtnim ostacima ubijenih za vrijeme ratnih sukoba na Kosovu, koji su premješteni kod Rudnice, nalazi u neposrednoj blizini objekta preduzeća “Kosmet put” koji je sagrađen nakon rata, 1999. godine.

Prema saznanjima srbijanskog tužilaštva, kako su pisali beogradski mediji, na teritoriji Kosova postojale su primarne grobnice na tri lokacije – Strelište kod Prizrena, Janjevo i u krugu Transportnog preduzeća u Prištini, gdje su tijela najprije pokopana.

Sa tih lokacija tijela su, po informacijama Tužilaštva, 1999. godine ponovno otkopana i prebačena na teritoriju Srbije.

Na Kosovu se još uvijek kao nestali vodi više od 1.700 lica, od kojih je više od hiljadu Albanaca i nešto više od 500 Srba.

AA

tačno.net
Autor/ica 23.4.2014. u 12:02