Plesna predstava Metamorfoze 2

tačno.net
Autor/ica 26.10.2017. u 20:09

Plesna predstava Metamorfoze 2

Premijera plesne predstave Metamorfoze 2 u izvođenju studenata Instituta za umetničku igru a pod mentorstvom Doc. Aleksandra Nikolića će biti izvedena u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra u Beogradu 30.10.2017. godine  u 20.00 časova.

Metamorfoze 2

Plesna predstava Metamorfoze, inspirisana istoimenim  Ovidijevim remek-delom, nastala je kao samostalni koreografsko-plesni rad  studenata Instituta za umetničku igru pod mentorstvom Doc. Aleksandra Nikolića, autora libreta i režije.

Ovidije započinje svoje delo rečima In nova  fert animus mutatas dicere forma/corpora  (Govoriću o stvarima izmenjenim u nove forme) opisujući u XV knjiga transformaciju smrtnika u biljke, životinje, planine i reke, nebeska tela i sile. Kroz antičku mitološku građu besmrtni pesnik govori o metaforičnim transformacijama, dajući filozofsko objašnjenje o nastanku sveta i njegovom funkcionisanju, o smislu i besmislu postojanja, moralnim stavovima, tragetskim odlukama i tragičnim sudbinama heroja i besmrtnika.

Ovidijevo delo je tokom dve hiljade godina od nastanka uticalo na nebrojene pesnike, vizuelne i dramske umetnike (Aligijeri, Bokačo, Šekspir…) koji su, stvarajući svoja dela inspirisana Metamorfozama uvek započinjali svoju umetničku i intimnu metamorfozu. Ideja vodilja rada na Metamorfozama studenata Instituta za umetničku igru je bila slična- da se kroz jedan intimni proces, u kojem se istražuje sopstveno biće, sopstveni najskriveniji motivi, najdublje tajne, bolovi, radosti, snovi i nadanja, kao i razočaranja i strahovi- nadgradi staro “ja” i da mladi umetnik započne svoju moralnu, estetičku i intimnu transformaciju. Kao i kod Ovidija, namerno je korišćen tekstualni predložak koji formalno obrađuje grčko-rimski korpus mitova. Ipak, bez obzira na antički libreto, mladi umetnici u ovoj kolažnoj strukturi predstavljaju publici svoj pogled na savremeni svet, savremene moralne i političke probleme, kao i intimne meditacije predstavljene univerzalnim i apstraktnim jezikom igre.

Autor libreta i režije:
Doc. Aleksandar Nikolić

Koreograf:
Jovana Ikonić

Izvođači:
Marija Dimitrovska
Teodora Vujkov
Anđelija Jovanović
Alisa Oravec
Marija Trifunović
Manja Pavićević
Tijana Koprivica
Andrijana Cvetičanin
Marija Tomić
Luka Stojković
Petar Bozović

Jovana Radovanović – tekst
Biljana Jovanović – sopran

tačno.net
Autor/ica 26.10.2017. u 20:09