ON JE VEĆ DOKTOR!

Gradimir Gojer
Autor/ica 13.12.2018. u 09:22

Izdvajamo

  • Tabački misli prostor na način redateljske imaginacije i nerijetko je upravo on razriješio ideosferu teatarskih projekata u kojima je bio likovnim suradnikom brojnih uglednih kazališnih umjetnika iz Europe. Istražujući široki spektar materijala za svoja ostvarenja Tabački nepogrešivo pronalazi rješenja koja pokazuju virtuoznom preciznošću i tačnošću koja imponira, da funkcioniraju i mizansceni najsloženije game, ali i horizontalne i okomite plohe njegove autentične likovnosti. Dakle obe komponente i ona redateljska i ona čisto likovna su u nevjerojatnoj koegzistenciji.

Povezani članci

ON JE VEĆ DOKTOR!

Foto: iz lične arhive/politika.rs

Hommage a Miodrag Tabački

Nedavno je Univerzitet umetnosti beogradskog Univerziteta dodjelio i uručio počasni doktorat scenografu i kostimografu Miodragu Tabačkom. Mislim da niti jedan teatarski i likovni stvaralac prostora negdanje nam zajedničke domovine nije ostao indiferentan na ovaj akt beogradskog Univerziteta umetnosti. Svi koji poznajemo rad ovoga umjetnika aplaudirali smo ovoj mudroj i pravednoj odluci.

Tabačkog poznajem decenijama, surađivali smo, pisao sam o njegovoj umjetnosti, a susret u Beogradu prije nekoliko večeri pokazao je da su godine neviđenja samo učvrstile i pojačale naše prijateljstvo.

O Tabačkom, njegovim maštom opervaženim scenografijama i kostimografijama mogao bih ispisati knjige, ali zadovoljiću se da ovom prigodom zabilježim tek neke od svojih asocijacija na briljantna ostvarenja. Tabački misli prostor na način redateljske imaginacije i nerijetko je upravo on razriješio ideosferu teatarskih projekata u kojima je bio likovnim suradnikom brojnih uglednih kazališnih umjetnika iz Europe. Istražujući široki spektar materijala za svoja ostvarenja Tabački nepogrešivo pronalazi rješenja koja pokazuju virtuoznom preciznošću i tačnošću koja imponira, da  funkcioniraju  i mizansceni najsloženije game, ali i horizontalne i okomite plohe njegove autentične likovnosti. Dakle obe komponente i ona redateljska i ona čisto likovna su u nevjerojatnoj koegzistenciji.

Govoriti o opusu ovoga umjetnika znači zaći u sfere skoro pola stoljeća najavangardnije scenografije i kostimografije u jugoslavenskim kazalištima. Zadovoljiti ću se da napišem svoje asocijacije i dojmove o predstavama Tabačkog na sarajevskim pozornicama, o kojima usljed insuficijencije teatrologijske i kritičke misli u Bosni i Hercegovini nije dovoljno pisano, a niti govoreno.

Briljantna scenografija za Okupaciju Laze Kostića u režiji Miloša Lazina, postignuta logikom paravanske smjene iz doba putujućih teatarskih trupa, fascinantna je, a kao ideja nikad ne pokazuje znake pomodnosti niti nosi pečat određenog vremena.

Bijela draperija sa glavama baletnog personaža veličanstvene Karmine Burane Karla Orfa i Dragutina Boldina jedna je od komponenti po kojima ovu predstavu u njenoj umjetničkoj ukupnosti prepoznajem kao ponajbolju kazališnost viđenu u mom osobnom teatarskom vijeku.

Miodrag Tabački karakterističan je po svojim prostorima kazališne stilizacije proistekle iz nevjerojatnih vrela njegove mašte. Visoka doza metjeovske razigranosti i stil u pogledu  scenografskih boja odlikuju njegovo stvaralaštvo, pa on u principu nikada ne potpada čak niti pod pretjerani utjecaj redateljskog koncepta tražeći unutar njega svoju apsolutnu samosvojnost vrhunske umjetnosti, koja nikada ne pokazuje znake bilo kakve pomodnosti niti trendizma.

Savršeno suvremen u temeljnom umjetničkom izrazu Tabački je davno prije ovoga priznanja beogradskog Univerziteta umetnosti bio doktorom u oblasti kompletne scenske likovnosti!

Gradimir Gojer
Autor/ica 13.12.2018. u 09:22