Oči u oči sa Vojislavom Šešeljem zloduhom Balkana: Hrani Šešelja da te popljuje

tačno.net
Autor/ica 17.11.2014. u 11:26

Oči u oči sa Vojislavom Šešeljem zloduhom Balkana: Hrani Šešelja da te popljuje

Piše: Slobodan Dukić

Mislim da je to bilo proleće 1997. Kao dopisnik ljubljanskog Dela izveštavao sam iz Skupštine Srbije. U to vreme Vojislav Šešelj je bio poslanik. Zateknem ga ispred sale za sednice i zamolim  da bude učesnik u jednoj anketi. Najveći klovn srpskog političkog cirkusa i zloduh Balkana nudio je prepoznatljive priče iz svog repertoara. Insistirao sam na anketi, a on terao po svome. Ispalo je po njegovom. Iz sale izlazi Dragoljub Mićunović, poslanik Demokratske stranke, a Šešelj poskoči sa stolice: “Ha,ha, ha, evo ga ovaj što je jahao popa…! Bila je to stara i otrcana četnička priča koja je trebala pred Srbima da ocrni Mićunovića. “Ama, Vojo, nemoj. Nema smisla…” odvraćao sam četničkog vojvodu, zbunjen što sam se našao u centru skandala ali on  se grohotom smejao i nastavljao da vređa Mićunovića.
Kasnije, priđem Mićunoviću i izvinim mu se. Rekao sam mu da sam bio na novinarskom zadatku i da, to što sam sedeo pored Šešelja, ne znači da sam na bilo koji način povezan sa provokacijom. Znam,to može da liči samo na njega, odgovorio je ovaj srpski političar, koji je kao disident, baš kao i Šešelj bio na meti komunističke policije. Mićunović mi je objasnio da je, u vreme, kad je Šešelj posle izlaska iz zatvora iz Sarajeva došao u Beograd, bio član Odbora za zaštitu ljudskih sloboda. Pored njega članovi su bili Nebojša Popov, Ljubomir Tadić… advokat Jovan Barović. Kad je Šešelj došao iz Sarajeva, sa sinom Nikolom  i koferčetom u ruci, pružili smo mu svu pomoć. Eto vidite kako nam se on zahvaljuje…” bio je rezigniran Dragoljub Mićunović.

Priča ima nastavak. U julu, iste godine, Šešelj je bio učesnik u jednoj političkoj emisiji BK televizije, zajedno sa Nikolom Barovićem, advokatom i sinom Jovana Barovića. Ovih dana, povodom dolaska Šešelja iz Haaga, na TV ekranima  vrti se snimak njihovog razgovora, kao i slika prebijenog Barovića, koga je brutalno pretukao Šešeljev gorila. Bila je to “osveta” četničkog vojvode, jer ga je Barović usred emisije polio čašom vode u lice. Šešelj će kasnije, u svom prepoznatljivom maniru, objasniti kako se Barović ugruvao jer je pao na koru od banane. Jednom prilikom, ugostio sam Nikolu Barovića, zajedno sa Jovanom Despotovićem, poznatim srpskim likovnim kritičarem i jedno vreme zamenikom ministra kulture u Đinđićevoj vladi. Bila je to prilika da Barovića pitam zašto je Šešelja polio vodom. Nisam mogao da se uzdržim. Provocirao me je, između ostalog, i tako što je rekao za mog oca Jovana Barovića da je bio branilac ustaških zločinaca. Moj otac je zastupao sve disidente u ono vreme kad je Titov režim progonio oponente jednopartijskom režimu. Znači i one iz Hrvatske…

Po dolasku Šešelja sa robije, porodica Barović ga je primila na konak i hranu. Sa nama je sedeo za stolom. Moja majka ga nije delila od svoje dece. Prala mu je i usrane gaće. A on nam je uzvratio pljuvanjem i  batinanjem, kazivao mi je Nikola Barović. Baš kao i u poznatoj izreci Hrani psa da te ujede. Otkud toliko zla u tom čoveku, pitao sam se često u neverici. Ko će ga znati, možda odgovor za ludilo koje je zahvatilo tog čoveka, leži i u ovome što mi je ispričao. Sedeli smo jedno popodne u bašti restorana Zagreb, u centru Beograda. Dr Zloduh mi je ispričao epizodu iz zatvorskog života. Bio je u Lepoglavi. Dođe zatvorski čuvar i naredi mi da čisti krug. Ja sam politički zatvorenik, baš kao i Moša Pijade, ja to ne radim,odgovorio je. Čuvar dohvati palicu i isprendreči ga. Šešelj  priča da je udarce, uglavnom po glavi, brojao do dvadeset, onda je pao i više se ničega nije sećao. Ustvari, majka svih pitanja je: Šta je to u srpskom biću što ga je teralo tom šešeljevskom piću. Pa taj manijakalni tip je spiritus movens fašističke Srpske radikalne stranke, svojevremeno najjače političke grupacije u parlamentu SRJ. A malko je falilo da bude ustoličen za šefa države. 

tačno.net
Autor/ica 17.11.2014. u 11:26