Nova zatezanja na relaciji Zagreb – Beograd

tačno.net
Autor/ica 2.4.2015. u 11:09

Nova zatezanja na relaciji Zagreb – Beograd

Foto: B92

Novo zaoštravanje odnosa na liniji Beograd – Zagreb, nakon još jednog ispada Vojislava Šešelja, koji je ispred beogradske Palate pravde spalio državnu zastavu Hrvatske. Pošto je iz Zagreba upućen oštar protest, te najavljeno povlačenje ambasadora iz Beogradu na konsultacije, premijer Srbije Aleksandar Vučić poručuje da će pozvati premijera Hrvatske Zorana Milanovića, te da Beograd neće povlačiti svog ambasadora iz Zagreba.

Piše: Iva Martinović, RSE

“Slike paljenja zastave su loše slike koje idu iz Beograda i to što ćemo da kažemo da to nema veze sa državom, a nema, i to što ćemo da kažemo da to rade predstavnici vanparlamentarne stranke neće mnogo doprineti našem boljem ili drugačijem imidžu”, rekao je Vučić.

Ocenjujući da „Srbija i Hrvatska moraju da sarađuju neuporedivo bolje”, Vučić je najavio da će po povratku iz Slovačke pozvati premijera Hrvatske Zorana Milanovića da razgovaraju telefonom.

“Mi ćemo sa naše strane da zaustavimo svaku vrstu retorike koja bi dalje potpirivala loše strasti, a sa druge strane zamoliću i premijera Milanovića da članovi hrvatske vlade pokažu nešto više poštovanja prema Srbiji. Što se tiče našeg poštovanja prema Hrvatskoj imaće ga“, rekao je Vučić, te naveo da su povodom paljenja zastave „državni organi preduzeli mere koje su neophodne“.

„Ti koji su palili zastave nisu uradili ništa protiv Hrvatske, nisu uradili ništa protiv sebe – uradili su nešto samo protiv Srbije”, rekao je Vučić.

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova uputilo je prethodno oštar protest otpravnici poslova ambasade Srbije u Hrvatskoj Bosi Prodanović, te najavilo da će njihov ambasador u Beogradu Gordan Markotić biti pozvan na konsultacije zbog izjava Vojislava Šešelja i njegovog paljenja hrvatske zastave u Beogradu kao i, kako se navodi, “uvredljivih, nedopustivih i krajnje neodgovornih” izjava ministra za rad Aleksandra Vulina.

“Optuženi ratni zločinac Šešelj, govorom mržnje, ratnom retorikom i simbolikom, pokušava utjecati na regiju, a posebno na odnose između Srbije i Hrvatske, paleći hrvatsku zastavu pred državnom institucijom Republike Srbije”, saopštava hrvatsko ministarstvo, dodajući da je pokretanje krivičnog postupka od strane Višeg javnog tužilaštva u Srbiji“, korak u pravcu smirivanja nastale situacije”.

Ministarstvo inostranih i evropskih poslova Hrvatske navodi da je u ovakvim okolnostima zadatak svih političara da smiruju situaciju i deluju racionalno i odgovorno.

“Europske vrijednosti podrazumijevaju dobrosusjedske odnose i korektno ponašanje u regiji, što je jedan od preduvjeta uspjeha Srbije u pregovorima za članstvo u Europskoj uniji. U tom kontekstu, današnje izjave visokog političkog dužnosnika Aleksandra Vulina smatramo uvredljivim, nedopustivim i krajnje neodgovornim”, navodi se u saopštenju.

Neprimerene reakcije

Aleksandar VulinAleksandar Vulin

Nešto pre paljenja zastave ispred Palate pravde, zbog čega je više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo krivični postupak protiv Vojislava Šešelja, ministar za rad u Vladi Srbije Aleksandar Vulin oštro je napao premijera Hrvatske Zorana Milanovića zbog njegove izjave da odluka o povratku lidera radikala u haški pritvor neće destabilizovati region, a da ni na koji način ne bi smela da destabilizuje Srbiju. Vulin je pozvao Milanovića da, kako je rekao, prevlada sujetu i da dođe u Beograd i kaže šta misli o Srbiji i Srbima.

Na Vulinovu izjavu reagovao je hrvatski ministar branitelja Predrag Matić.

“Za Vulina bi mogla da bude ista poruka kao i za (Vojislava) Šešelja: ‘Idi, bre, pa se leči'”, rekao je Matić u kratkoj izjavi novinarima u Zagrebu.

U nastavku, Vulin hrvatskom ministru branitelja odgovara da „za njega možda ima leka, ali da se Matić od ustaštva neće izlečiti nikada”.

„Obe strane moraće da dobiju packe iz Brisela“, ocenio je za RSE Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam, komentarišući novo zaoštravanje odnosa na liniji Beograd – Zagreb.

On smatra da sam Šešelj nije toliki problem, koliko su to neprimerene i nervozne reakcije političara sa obe strane, koji se, umesto da spuštaju tenzije, u međusobnim prepucavanjima spuštaju na Šešeljev nivo.

„Mi smo već imali odnose koji su bili u nekoj vrsti hibernacije i taman je krenulo sa mrtve tačke kada je premijer na inauguraciji u Zagrebu pozvao novoizabranu predsednicu da poseti Srbiju, a onda je došao gaf iz predsedničkog kabineta koji je opozvao taj poziv i mislim da je to doprinelo da se dodatno pogoršaju međusobni odnosi. Ovo što se sada desilo, samo dalje pogoršava situaciju i već je došlo do tačke gde će trebati puno vremena i truda da se na neki način stvari vrate u normalu. Očigledno je da ovo više govori o stanju unutrašnjih odnosa i međusobnim odnosima naših zemalja nego o samom Šešelju. Bez obzira ko je počeo ovo prepucavanje, nije se smelo dozvoliti da odgovorni političari, ako su odgovorni, u svojim prepucavanjima spadnu na Šešeljev nivo“, navodi Popov.

On dodaje da se međusobni odnosi koriste za unutrašnje političke svrhe, podsećajući da je Hrvatska pred parlamentarnim izborima, dok je Srbija pred pokrajinskim i lokalnim izborima.

„Kada je reč o našim političarima, Šešelj je njihova nečista savest iz devedesetih godina. I onda dolaze nervozne reakcije. Prvo je došla od premijera, onda je stigla rekacija iz Zagreba, pa je Vulin onda samo to digao na kvadrat, a ministar branitelja Hrvatske na kub i onda samo imamo zidanje krize. Kao da gledamo reprizu lošeg filma i opet imamo iste reakcije sa obe strane kao da ništa nismo naučili iz onoga od pre četiri meseca kada je Šešelj pušten na slobodu“, rekao je Popov.

tačno.net
Autor/ica 2.4.2015. u 11:09