LISABON NASTUPA U LIKOVNOJ GALERIJI KULTURNOG CENTRA BEOGRADA

Tanja Rapp
Autor/ica 11.5.2018. u 12:36

LISABON NASTUPA U LIKOVNOJ GALERIJI KULTURNOG CENTRA BEOGRADA

Lisabonsko trijenale arhitekture i arhitekte iz Portugala gosti ovogodišnjeg programa

U četvrtak, 10. maja u 19 sati u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda svečano je otvorena trinaesta Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA, sa temom “Od communis do komunikacija”, koja će se održavati do 31. maja u Beogradu, Zrenjaninu i Kragujevcu. Prema rečima Danice Jovović Prodanović, jedne od osnivača manifestacije, reč communis označava zajedničko, nešto što delimo, a prostor u kome živimo je sigurno najzajedničkiji resurs koji postoji i u kome svi postojimo: -“Često ga devastiramo, često ga ne koristimo na najbolji način, a često ga i ne stvaramo najbolje što umemo i u skladu sa potrebama korisnika. Često je problem u komunikaciji. I zato smo se odlučili da pokušamo da definišemo to zajedničko u arhitekturi, da iniciramo dijalog, da komuniciramo pozitivna iskustva, da čujemo ona negativna, da probamo da naznačimo nove načine u rešavanju potreba stanovnika uz aktivno učešće struke. BINA je platforma koja okuplja stručnjake iz različitih oblasti i iz različitih zemalja”. Ove godine u fokusu manifestacije je grad Lisabon, i sveže i smele intervencije savremenih arhitekata, koji su se svojim objektima upisali u još jedan od brojnih slojeva istorije ovog grada. Ove godine na BINI – LISABON NASTUPA i to u produkciji Trijenala arhitekture iz Lisabona, na čelu sa Manuelom Enrikešom. Tim povodom, gosti ovogodišnje manifestacije su arhitekti iz Lisabona: studio ASPA – Žoze Maria Kumbre i Nuno Kaetano, studio CAN RAN – Katarina i Rita Almada Negreiroš, Studio SITE SPECIFIC – Patrisija Markeš i Paulo Kosta, Migel Marselino i Pedro Oliveira. Oni su se potrudili da dočaraju život grada Lisabona i život arhitektonskih objekata, tako da je za ovu priliku snimljen kratki igrani film FILOMENA u režiji Pedra Kabejlera, a Patrisija Portela je napisala knjigu kratkih priča FLORAENUI, inspirisani gradom, životom i arhitekturom. Čitav proces zabeležila je fotografkinja Katrina Boteljo.

U ime gostiju iz Lisabona prisutnima se obratio Manuel Enrikeš, direktor Lisabonskog trijenala arhitekture, koji se zahvalio BINA timu na pozivu i Ambasadi Portugala koja je podržala dolazak jedanaestoro arhitekata u Beograd: – “Ne bih mnogo govorio o izložbi jer će ona svakako pričati za sebe. Zahvalio bih se. Važno je reći da je ova izložba zasnovana na fikciji, a ne na dokumentarističkom materijalu, kako smo uglavnom navikli. Naša glavna ideja je bila da zamolimo nekoga da napiše novelu ili priče zasnovane na ovim, predloženim arhitektonskim prostorima. Pozvali smo pisca, ona je napisala šest kratkih priča, a onda je reditelj napravio film inspirisan tim pričama, a potom je fotograf napravio set fotografija zasnovanih na filmu. Kroz ove procese bi trebalo posmatrati i samu izložbu”. U nastavku BINA programa, u petak, 11. maja u 16.30 na Arhitektonskom fakultetu Manuel Enrikeš moderiraće razgovor na temu Savremena arhitektura Portugala, a u subotu od 12 sati zakazano je autorsko vođenje Manuela Enrikeša kroz izložbu “Lisabon nastupa”. Realizacija izložbe ne bi bila moguća da je u najvećoj meri nisu pomogli brojni pokrovitelji i partneri iz Portugala, a ovde u Beogradu velika podrška pružena je od strane Instituta Kamoeš i Ambasade Portugala, u čije ime se publici i gostima obratio ambasador Augušto Saraiva Pejšoto: – “Veliko nam je zadovoljstvo što smo večeras sa vama, i što imamo priliku da vam kroz rad Trijenala arhitekture u Lisabonu predstavimo arhitekturu Portugala i mlade arhitekte koje u njemu danas stvaraju”.

Trinaestu Beogradsku internacionalnu nedelju arhitekture svečano je otvorio prof. Milan Đurić predsednik Udruženja arhitekata Srbije rečima: – “Kada je BINA u pitanju, smatram da za svih ovih trinaest godina predstavlja, od samog početka, najvažniji i osnovni temelj arhitektonske kulture na ovim prostorima. To je jedina manifestacija koja gaji poseban odnos prema arhitektonskoj kulturi, koja pre same Beogradske internacionalne nedelje arhitekture, nije bila negovana na pravi način. BINA timu se posebno zahvaljujem na tom odnosu.” Brojnim atraktivnim programima koji promovišu stalno preoblikovanje našeg životnog prostora uz učešće domaće i stručne javnosti iz oblasti arhitekture, građevinarstva i urbanizma, BINA se trudi da doprinese poboljšanju uslova života i odnosa prema okruženju u kojem živimo. Program obuhvata izložbe, predavanja, arhitektonske radionice za decu i studente, popularne šetnje kroz arhitekturu Beograda, komunikaciju sa istaknutim domaćim, evropskim i svetskim stručnjacima, predstavljanje savremenih materijala i tehnologija, kao i po neki iskorak u druge medije i predstavljanje arhitekture posredstvom muzike kroz BINA Docomomo koncerte. BINA izložbe posle predstavljanja u Beogradu putuju u druge gradove Srbije i regiona: Niš, Novi Sad, Vranje, Valjevo, Zrenjanin…

BINA je od osnivanja bila internacionalnog karaktera i kao društveno odgovorna manifestacija informiše, ukazuje, edukuje i inicira kako zaštitu i čuvanje značajnog arhitektonskog nasleđa, tako prati i trendove na svetskoj arhitektonskoj sceni. BINU 2018 organizuju Društvo arhitekata Beograda i Kulturni centar Beograda. Pokrovitelji manifestacije: Grad Beograd – Sekretarijat za kulturu, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Inženjerska komora Srbije, EU program Kreativna Evropa. Prijatelji manifestacije: Udruženje arhitekata Srbije, JP Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, Tanjug, RTS, Radio Beograd, Ambsada Portugala, Institut Kamoeš, Austrijski kulturni forum – Beograd, Savez inženjera i tehničara Srbije (SITS), Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu, Galerija Kolektiv, Kulturni centar Zrenjanin, Arhitektonsko-građevinski fakultet u Nišu, Intersection, Goethe-Institut Beograd, OŠ „Vlada Obradović Kameni“, Centar za obrazovanje i kulturu „Božidarac 1947“, ŽAD, Guardian, Mapei, Xella, Knauf, Alumil, Eurodom, Sekretarijat za javni prevoz… Medijski prijatelji: Oris, Prostor, Kuda stil, Nin, Blic, Alma Quattro, Arhitext, designed.rs, seecult.org, format88.com, beobuild.rs, nadlanu.com, ekapija.com, Noizz, 42magazin.rs, IMB-1, Lepa&sredna, Brava casa, Lepota&zdravlje, mojenterijer.rs, beforeafter.rs, portalmladi.com, danubeogradu.rs.

Tanja Rapp
Autor/ica 11.5.2018. u 12:36