“Korak pobednika”

tačno.net
Autor/ica 16.10.2014. u 10:21

“Korak pobednika”

Piše: Miloš Teodorović, RSE

Vladimir Putin danas dolazi u posetu Beogradu. Vojnom paradom i posetom ruskog predsednika Srbija obeležava sedamdeset godina od oslobađanja Beograda i pobede nad fašizmom, i to četiri dana pre istorijskog datuma u kom je glavni grad Srbije zaista konačno oslobođen. Do pomeranja datuma došlo je upravo kako bi proslavi prisustvovao prvi čovek Rusije, odnosno zbog prilagođavanja njegovim obavezama. Kako je navedeno u planu posete Vladimira Putina, koji je medijima prosledila Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije Tomislava Nikolića, velikom vojnom paradom u Beogradu obeležava se i stota godina od početka Prvog svetskog rata.

Parada će biti neka vrsta kulminacije posete predsednika Rusije. Pod nazivom “Korak pobednika” parada se održava u Novom Beogardu, na prostoru kod “Palate Srbija”. Protekle sedmice taj deo Beograda dobrim delom je blokiran zbog prisustva velikog broja vojnih vozila. Takođe, Savom i Dunavom su patrolilirala vojna plovila, dok su glavni grad Srbije, u okviru priprema za paradu, intezivno nadletali avioni, uključujući i nekoliko letelica pristiglih iz Rusije. Generalna proba, uz učešće čitavog vojnog vrha, je održana u utorak, dok bi sama manifestacija trebalo da počne u četvrtak oko 16 sati, a traja će, po planu, oko sat vremena. Ulice u tom delu grada uglavnom će biti zatvorene, dok su škole iz Ministarstva prosvete pozvane da prilagode tok nastave prilikama. To podrazumeva ili skraćivanje časova ili njihovo otkazivanje. Očekuje se da bi paradi moglo da prisustvuje na desetine hiljada ljudi, dok su mere bezbednosti podignute na najviši nivo. Poslednji put vojna parada ovog obima u Beogradu je organizovana pre 29 godina.

Putin će tokom posete položiti vence na Spomenik oslobodiocima Beograda i herojima Prvog svetskog rata. Predviđeni su i susreti sa vodećim ljudima Srbije, tokom kojih će mu Tomislav Nikolić uručiti “Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici”. Po planu posete, pre početka parade, a nakon sastanka sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, Putin i Vučić će datu izjavu novinarima. Uoči dolaska gosta iz Rusije dnevnik “Politika” objavio je prvi deo intervjua sa njim, u kome ruski predsednik navodi, između ostalog, i podatak da je tokom Drugog svetskog rata na teritoriji bivše Jugoslavije poginilo, nestalo ili ranjeno čak 31 000 vojnika Crvene armije.

U medijima se navodi da će jedna od tema razgovaora koje će Putin u Beogradu imati biti i projekt Južni tok. S obzirom na zahteve EU koji su upućeni Srbiji, ali i drugim državama koje su obuhvaćene planovima za igradnju ovog gasovoda, ta tema zaokuplja i najviše pažnje. Iz Kremlja je saopšteno kako je planirano je i da ruska kompanija “Gazpromeksport”, Vlada Srbije i srpske gasne kompanije potpišu protokol. Takođe, biće potpisano više sporazuma, vodiće se i razgovori o zajedničkim projektima koje realizuju srpske i ruske kompanije, kao i o perspektivama za dalju saradnju, saopštila je Pres služba predsednika Srbije.

Kako je najavljeno iz Putinovog kabineta u sastavu ruske delegacije biće ministar energetike Aleksandar Novak, predsednik uprave “Gazproma” Aleksej Miler, načelnik Federalne carinske službe Andrej Beljaninov, ministar za vanredne situacije i civilnu odbranu Vladimir Pučkov i načelnik Federalne migracione službe Konstantin Romodanovski, najavio je danas pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov.

Poseta predsednika Rusije je njegova treća poseta Beogradu. 2001. godine je posetio Srbiju kao šef države, a 10 godina kasnije i kao premijer. On se do sada u Rusiji sastajao sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem u pet navrata od sredine 2012. godine, a sa premijerom Aleksandrom Vučićem jula ove godine. Kako je nedavno u Briselu izjavio šef diplomatije Ivica Dačić, Putin će se u Beogradu zadržati četiri sata, da bi potom otputovao u Milano (Italija) gde će provesti naredna dva dana na samitu “Azija-Evropa”. Tu bi mogao da se sastane sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom, dok na samitu učestvuju i nemačka kancelarka Angela Merkel, premijeri Italije i Velike Britanije Mateo Renci i Dejvid Kameron, te zvaničnici Evropske unije.

Za sve njih Putinova poseta Beogradu mogu biti posebno zanimljivi pošto je Srbija je jedina od država kandidata za članstvo u EU koja nije uvela sankcije Rusiji zbog ukrajinske krize. U prošle sedmice objavljenom izveštaju EU o napretku Srbije u evro integracijama ukazuje se na tu razliku između spoljne politike Srbije i EU. Takođe, uoči parade premijer Vučić i po drugi put razgovarao telefonom sa američkim podpredsednikom Džozefom Bajdenom. Kako prenosi RTS Bajden je iskazao podršku “evropskom putu Srbije”. Više detalja nije bilo poznato ni posle prvog razgovora, posle kog je emitovano saopštenjem u kome ne stoji da je Putinova poseta bila jedna od tema razgovora. Ipak, zbog svih tih okolnosti njegov dolazak i spektakularni doček koji mu državni vrh Srbije priređuje, iako zvanična srpska politika insistira na tome da podržava teritorijalni integritet Ukrajine, posebno je kontroverzan.

tačno.net
Autor/ica 16.10.2014. u 10:21