Josipović: Nema drugog izbora, osim suradnje

tačno.net
Autor/ica 16.10.2013. u 19:12

Josipović: Nema drugog izbora, osim suradnje

Hrvatski predsjednik poručio je kako su ‘Hrvatska i Srbija neposredni susjedi, nužno usmjerene jedna na drugu’.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović poručio je, u govoru pred Narodnom skupštinom Srbije, kako će dvije zemlje „stalno se vraćajući na otvorena pitanja iz prošlosti, bez njihovog zatvaranja, izgubiti osjećaj za realnost i osjećaj za perspektivu“.

„Od prošlosti moramo učiti, ali uz dužno poštovanje prema prošlosti, naša obaveza je život danas i život sutra“, rekao je Josipović, citiravši pritom riječi pokojnog srpskog premijera Zorana Đinđića koji je rekao: „Život ne može da čeka“.

Josipović je prvi predsjednik Republike Hrvatske koji je dobio priliku, ali i čast obratiti se poslanicima Narodne skupštine Republike Srbije, što je ocijenio kao činjenicu po kojoj su „odnosi između dvije države došli do točke konačnog sazrijevanja“.

U tom je kontekstu pozvao na suradnju, ali i obnovu međusobnog povjerenja te istaknuo kako će bez toga biti „nemoguće riješiti istinski važna pitanja“.

Priznao je kako je sve to „izazov jer je između svega toga i istina, koja je sigurno za mnoge u Srbiji različita od one koju znaju u Hrvatskoj“.

„Ako neke povijesne okolnosti različito cijenimo, u jednome moramo biti ujedinjeni: moramo biti ujedinjeni u osudi svakog zločina, jer samo tako možemo budućim generacijama poslati poruku koja jamči da se zločini nikada neće ponoviti. Moram reći da suradnja koju imamo na planu progona počinitelja ratnih zločina ohrabruje“, rekao je Josipović.

Pitanje nestalih prioritet

Poručio je i kako „ne prihvaća da Hrvatsku i Srbiju teška povijest zauvijek čini neprijateljima ili barem stranama koje nikako ne mogu naći zajednički jezik“ te je kao ključne probleme u odnosima dvije države naveo dvije grupe otvorenih pitanja – „jedna su ona koja su posljedica rata i raspada bivše zajedničke države, a druga su neiskorištene mogućnosti i šanse koje su pred dvije države“.

Na prvo mjesto stavio je poštovanje nevinih žrtava, odnosno saznavanje sudbine 1.689 nestalih osoba u Hrvatskoj, potom osiguranje prava na dom, brigu za izbjeglice i povratnike, pitanje sukcesije i demarkaciju granice.

Marko Subotić uživo iz Beograda

„Druga nam je obaveza da otvaramo i stvaramo mogućnosti za suradnju. Hrvatska i Srbija su neposredni susjedi, nužno usmjerene jedna na drugu“, ukazao je Josipović, navodeći i podatak kako je hrvatsko gospodarstvo u Srbiju uložilo 622 milijuna eura, odnosno 16 posto od cjelokupnog ulaganja izvan Hrvatske, dok je Srbija Hrvatskoj deveti trgovinski partner u ukupnoj razmjeni, šesto najznačajnije izvozno i deseto najznačajnije uvozno tržište.

„Moramo ići naprijed. Hrvatska i Srbija se ne smiju i ne mogu iscrpljivati stalnim gledanjem unatrag, a posebno ne smijemo biti taoci onih ljudi ili grupa koji žive od sukoba i od njega profitiraju, i financijski i politički. Ne smijemo se iscrpljivati ni nezrelim raspravama o liderstvu – tko je važniji, veći ili jači. To je potpuno besmisleno“, poručio je Josipović.

Naveo je i kako dvije zemlje „trebaju težiti partnerstvu u razvoju, partnerstvu u europskim vrijednostima i partnerstvu u ljudskosti“, dodajući kako je odnos Hrvatske i Srbije, ali i dva naroda bitan i za cjelokupne odnose na jugoistoku Europe.

Najavio je i kako će Hrvatska i Srbiji, i svim svojim susjedima na putu eurointegracija „pomoći koliko budu tražili i koliko bude mogla“ uz napomenu kako dvije države „nemaju
drugog izbora, osim suradnje“.

„Izgubili smo dvije generacije napretka i sada to moramo nadoknaditi. Borimo se za svoje interese, ali poštujmo jedni druge. To smo dužni partnerima u regiji, Europi i svijetu, to smo dužni generacijama koje dolaze, ali to smo prije svega dužni samima sebi“, zaključio je Ivo Josipović svoj govor pred Skupštinom Srbije pozdravljen dugotrajnim pljeskom poslanika.

Povijesni posjet

Posjet hrvatskog predsjednika Ive Josipovića Beogradu i susret s kolegom Tomislavom Nikolićem ocijenjen je kao važan korak u uspostavljanju boljih odnosa Hrvatske i Srbije, javlja Al Jazeerin reporter Marko Subotić, uz napomenu kako je posjeta – povijesnog karaktera.

“Dok Nikolić kaže kako je susret nova dimenzija u odnosima dve zemlje, Josipović poručuje kako je napravljen ozbiljan korak napred uprkos tome što postoje ogromna otvorena pitanja”, javlja Subotić.

Po Nikoliću, ključna otvorena pitanja za Srbe u Hrvatskoj su povratak imovine, upotreba ćiriličnog pisma i srpskog jezika, ugrožavanje sigurnosti, ali i “tretiranje Srba kao okupatora i četnika u udžbenicima”.

Za Josipovića je “suštinsko, pravno i moralno pitanje potrage za nestalima”, jer smatra kako informacija koja može doći iz Srbije o tome gdje su pokopane žrtve rata može pomoći da se ubrza taj proces. Još je istaknuo pitanje granica dvije zemlje te sukcesiju.

Još bez odluke o tužbi za genocid

Josipović je izjavio da hrvatska Vlada još nije donijela definitivnu odluku o tome da neće povući tužbu za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde, dok je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić poručio da bi povlačenje tužbi uspostavilo potpuni mir između dvije države.

“S hrvatske strane se očekuju još neke stvari prije konačne odluke”, rekao je Josipović, odgovarajući na pitanja novinara na zajedničkoj konferenciji poslije sastanka s Nikolićem, prenosi Tanjug.

Nikolić je prethodno u obraćanju novinarima tokom konferencije u jednom trenutku rekao da je Hrvatska odustala od tužbe za genocid.

“Ako tužba opstane moramo reći da smo imali i težih događaja među našim državama i narodima i moramo s time živjeti”, rekao je Josipović, priznajući da tužbe za genocid mogu opterećivati odnose dvije zemlje, ali je napomenuo da će pred sudom biti izneseno mnogo povijesnih činjenica koje “neće biti dobro čuti”.

(Ne)povlačenje tužbi

Hrvatski predsjednik je, također, ocijenio da bi eventualni sudski postupci mogli pokazati odnos obje strane prema žrtvama rata i dodao: “Ostavimo vremena vladama da možda, ipak, nađu kompromis u vezi s tim pitanjem”.

Predsjednik Nikolić je izjavio da se on zalaže za povlačenje tužbi, jer gleda u budućnost i smatra kako je važno da Srbija i Hrvatska uspostave mir po mogućnosti za sva vremena.

“I predsednik Josipović, i ja, i vlade, i građani – svi žele da žive mirno i bolje”, rekao je Nikolić.

On je podsjetio da kada se u Srbiji komšije posvađaju oko međe često prestaju da govore, ali da dobri prijatelji ne idu pred sud, već rješavaju sporove bez suda.

Povlačenje tužbi, prema njegovim riječima, ustanovilo bi potpuni mir između dvije države, a u suprotnom, ako tužbe dospiju pred sud, kakva god bila presuda, uvjeren je da netko time neće biti zadovoljan.

“Srbija želi mir i prijateljstvo sa svim državama u svetu, a posebno sa prvim komšijama”, poručio je Nikolić i dodao da treba zatvoriti gvozdena vrata prošlosti i izvući ono dobro što je zajedničko, poput zajedničkog nastupa na trećim tržištima.

Posjet hrvatskoj manjini u Vojvodini

Drugog dana posjeta Josipović će, zajedno s Nikolićem, prisustvovati susretu hrvatskih i srpskih gospodarstvenika, a nakon toga obojica će otići u Tavankut, selo nedaleko od Subotice, u kojemu živi hrvatska manjina.

U Tavankutu će Josipović i Nikolić posjetiti razred u Osnovnoj školi Matija Gubec u kojem se nastava održava na hrvatskom jeziku.

Dvojica predsjednika u toj školi će, također, prisustvovati priredbi „Dani hrvatske knjige i riječi“, te razgovarati s predstavnicima hrvatske manjine, čime Josipović završava svoj službeni posjet Srbiji.

Predsjednici Josipović i Nikolić već su se susreli nekoliko puta na marginama multilateralnih skupova, poput regionalnog sastanka na Brdu kod Kranja i svečanosti ulaska Hrvatske u EU u Zagrebu, no Josipovićev posjet Srbiji prvi je službeni bilateralni susret dvojice predsjednika.

Izvor: Al Jazeera i agencije

tačno.net
Autor/ica 16.10.2013. u 19:12