Brisel: Prvi susret Jahjage i Nikolića

tačno.net
Autor/ica 7.2.2013. u 08:56

Predsjednici Srbije i Kosova, Tomislav Nikolić i Atifete Jahjaga, održali su večeras historijski sastanak u Bruxellesu, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Bio je ovo prvi put da se susretnu predsjednici Srbije i Kosova. Susret na najvišem nivou između dviju zemalja organizirala je Evropska unija (EU) želeći da doprinese normalizaciji odnosa u regiji. Predsjednici Srbije i Kosova susreli su se uz posredništvo visoke komesarke Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

Nakon sastanka koji je trajao tri sata, Ashton je izjavila da su predsjednici Srbije i Kosova razgovarali o rješavanju problema kako bi se normalizirali odnosi između susjednih zemalja.

“Sada razgovaramo o sjevernom dijelu Kosova. Naredne sedmice su kritične. Predsjednici su danas obećali da će dati podršku dijalogu između Beograda i Prištine”, rekla je Ashton.

Ashton je predsjednicima Kosova i Srbije prenijela da trebaju da se potrude kako bi se normalizirali odnosi i kako bi obje zemlje napredovale prema članstvu u EU.

Nakon historijskog sastanka, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić kazao je novinarima da je ovaj susret bio prilika da Jahjaga čuje neke stvare koje ne bi željela čuti direktno, a ni preko medija.

AA

tačno.net
Autor/ica 7.2.2013. u 08:56