Bivši šef južnobanatske policije Arsić tužio novinara Živkovića!

tačno.net
Autor/ica 24.2.2023. u 09:39

Izdvajamo

  • Pokazujući visok nivo odsustva smisla za humor i satiru, što nije toliko strašno i ne utiče na javne interese i opšte dobro, pukovnik Arsić je ovim potezom pokazao drugu, zapravo mnogo ozbiljniju i za javni interes štetnu osobinu, da – kao nosilac javne i za normalno funkcionisanje lokalne zajednice vitalne i vrlo osetljive funkcije – nije spreman da trpi i kritiku javnosti zbog, dovoljno je, postojanja sumnje u efikasnost njegovog ličnog angažmana kao šefa južnobanatske policije. Uostalom, da parafraziramo opasku iz jedne epizode crtaća o Peri Detliću, koju pamte sredovečne generacije: „Svega ovoga ne bi bilo da je Pera otišao pravo u policiju”
  • drugim rečima, da je pukovnik Arsić bio raspoložen da komunicira sa medijima i građanima, da je delio informacije o javnoj bezbednosti za koje javnosti ima interes da ih zna, da je svoju službu učinio otvorenom za „civilnu kontrolu”, da je uvek i svuda bio na usluzi građanima, koji su mu uz to i poslodavci, da je, dakle, sam išao u susret događajima umesto što ih je redovno prećutkivao, da je gradio i gajio poverenje javnosti u službu kojom komanduje, da je, napokon, bio spreman da daje medijima prave intervjue, za ovakvim izmišljenim ne bi ni bilo potrebe.

Povezani članci

Bivši šef južnobanatske policije Arsić tužio novinara Živkovića!

Foto: Pančevo Si Ti 

Nastavljaju se pritisci na Redakciju sajta Pančevo Si Ti i osnivača tog medija nevladinu organizaciju Građanska akcija Pančevo – ovog puta od visokog policijskog oficira

Pukovnik Igor Arsić, bivši načelnik Policijske uprave Pančevo, podneo je 30. decembra 2022. godine Višem sudu u Beogradu, kao nadležnom za ovakve sporove, privatnu tužbu radi naknade štete protiv novinara i glavnog i odgovornog urednika sajta Pančevo Si Ti Nenada Živkovića i udruženja građana Građanska akcija Pančevo kao osnivača našeg medija. U tužbi koja je juče uručena Živkoviću i Ljilji Spasić, izvršnoj direktorki Građanske akcije, dotični se sudskoj vlasti Republike Srbije žali jer smatra da mu je naš novinar navodno povredio pravo na dostojanstvo, kao i pravo na čast i ugled, kao i pravo na privatnost, time što je 14. jula 2022. godine na sajtu PST objavio tekst „Pukovnik Arsić: Najbolji tip policajca je tajni policajac!”, tojest izmišljeni intervju koji je od dotičnog policijskog oficira „dobio” „stalni saradnik našeg sajta” Pančo Pravedni.

Tužilac smatra da je u tom tekstu „prikazan u negativnom svetlu, na taj način što je kroz deset pitanja i deset izmišljenih navodno datih odgovora, o tužiocu stvorena opšta slika bahatog, kriminalnog, stranački podobnog rukovodioca Policijske uprave Pančevo, koji podržava huligane dok istovremeno zajedno sa huliganima primenjuje silu na građanima”. U tužbi dalje stoji da je „izmišljeni intervju ciljano objavljen upravo u trenutku kada je u Ministarstvu unutrašnjih poslova raspisan interni konkurs za poziciju načelnika Policijske uprave Pančevo, koju funkciju je tužilac do tada obavljao i istovremeno podneo prijavu za taj konkurs. Tužilac nije izabran na tom konkursu, već drugo lice (tužiočev dotadašnji zamenik). Dakle, postoji visok stepen verovatnoće da se objavljivanje izmišljenog intervjua, negativno reflektovalo i na neizbor tužioca na navedenom konkursu”.

Nakon detaljnog opisa svih deset pitanja i odgovora, tužilac poentira da „izmišljeni intervju… ne sadrži napomenu da je u pitanju izmišljeni intervju ili da je u pitanju intervju sarkastične, odnosno šaljive prirode. Takođe, na naslovnoj strani se nalazi slika tužioca preko koje su napisne reči „Senzacionalno”, „Ekskluzivno” i „Šokantno”, čime se dodatno stvara slika prosečnom čitaocu o autentičnosti izmišljenog intervjua”.

Zanimljivo je da Arsić navodi da je „od pojedinih prijatelja i poznanika dobijao poruke i pitanja da li je intervju davao pod dejstvom alkohola. Iz navedenog proizilazi da su čak i tužiocu bliske osobe bile dovedene u zabludu u pogledu autentičnosti intervjua, pa je svakako i kod drugih građana stvorilo lažno i netačno uverenje”. Na kraju tužbe koju je u Arsićevo ime sastavila punomoćnica, beogradska advokatkinja Milena V. Ristić, navodno oštećeni Arsić predlaže da sud donese presudu kojom bi obavezao tužene na solidarnu isplatu 500.000 dinara i pratećih i pripadajućih troškova.

Pokazujući visok nivo odsustva smisla za humor i satiru, što nije toliko strašno i ne utiče na javne interese i opšte dobro, pukovnik Arsić je ovim potezom pokazao drugu, zapravo mnogo ozbiljniju i za javni interes štetnu osobinu, da – kao nosilac javne i za normalno funkcionisanje lokalne zajednice vitalne i vrlo osetljive funkcije – nije spreman da trpi i kritiku javnosti zbog, dovoljno je, postojanja sumnje u efikasnost njegovog ličnog angažmana kao šefa južnobanatske policije. Uostalom, da parafraziramo opasku iz jedne epizode crtaća o Peri Detliću, koju pamte sredovečne generacije: „Svega ovoga ne bi bilo da je Pera otišao pravo u policiju”; drugim rečima, da je pukovnik Arsić bio raspoložen da komunicira sa medijima i građanima, da je delio informacije o javnoj bezbednosti za koje javnosti ima interes da ih zna, da je svoju službu učinio otvorenom za „civilnu kontrolu”, da je uvek i svuda bio na usluzi građanima, koji su mu uz to i poslodavci, da je, dakle, sam išao u susret događajima umesto što ih je redovno prećutkivao, da je gradio i gajio poverenje javnosti u službu kojom komanduje, da je, napokon, bio spreman da daje medijima prave intervjue, za ovakvim izmišljenim ne bi ni bilo potrebe.

Uprkos tužbi, javnost i dalje ostaje uskraćena za odgovore na nekoliko Pančovih pitanja: Prvo ono o huliganskim bakljadama, o čemu bi što-šta mogao da kaže i bivši načelnik Popovac, a zatim i sam Arsić na druga dva: Zašto uniformisani pripadnici policije nisu bili prisutni decembra 2021. godine na raskrsnici kod Grge, gde su održavani skupovi građana da bi obezbeđivali građane (bez obzira na to da li su ili nisu bili uredno prijavljeni) i po kom osnovu i u kom svojstvu je građanin Branko Malović prisustvovao ceremoniji potpisivanja zakletvi novoprimljenih policijskih službenika 13. juna 2022. godine u Vatrogasnom domu? Ili, bar da saznamo kako je uspeo da savlada političku korupciju u našem upravnom okrugu, pa godinama unazad nije zabeležen nijedan slučaj obračuna sa na ovaj način organizovanim kriminalom?

Ovako, iz Arsićeve tužbe smo shvatili da je moguće da na odluku članova komisije Ministarstva unutrašnjih poslova o reizboru ili neizboru načelnika Policijske uprave Pančevo utiču satirični tekstovi (!) objavljeni na lokalnom sajtu i da je moguće da pukovnik Arsić sumnja u razinu medijske pismenosti naših čitalaca ako smatra da ni ime autora teksta (Pančo Pravedni), ni one tri prenaglašene reči (Senzacionalno!, Ekskluzivno!, Šokantno! na ŽUTOJ podlozi), ni kontekst, ni sadržaj, ne sugerišu da je reč o satiričnoj formi.

Poslednja vest!

Na vest o ovom gestu pukovnika Arsića i punomoćnice Ristić, koju je dobio od strina Milke, bivše daktilografkinje u SUP-u, našu Redakciju je pozvao Pančo Pravedni i najavio nastavak serije intervjua, nakon što su se njegovom pozivu do sada odazvali, osim spomenutog pukovnika Arsića, glavni uništavač grada Slawče Bojadžievski, Mikin Sestrić, koga ne treba posebno predstavljati, gradonačelnik u pokušaju Stevanović, omoljička vedeta Sandra Božić i bivša v. d. direktorka PU „Dečija radost” Ljiljana Vojnov.

Sa svoje strane, Živković i Spasićka su spremni da se odazovu pozivu na ročišta pred Višim sudom i da sarađuju sa sudskom vlašću u najboljoj veri. Njih će, kao i do sada u drugim postupcima (a Živkovića je tužio i „kolega” Čupić iz Vršca) zastupati Veljko Milić, advokat iz Novog Sada specijalizovan za medijsko pravo i direktor za pravne poslove Nezavisnog društva novinara Vojvodine, piše Pančevo Si Ti.

tačno.net
Autor/ica 24.2.2023. u 09:39