Balkan Dance Project na turneji u Sloveniji

tačno.net
Autor/ica 9.3.2017. u 10:26

Balkan Dance Project na turneji u Sloveniji

Foto: arhiva Madlenianum opera i teatra

Nakon uspešnog gostovanja Balkan Dance project Vol. 2 u okviru 33. Internacionalnog festivala Sarajevska zima 2017. (22. februara) u SARTRU-u,  gde su se predstavili Igor Kirov koreograf iz Makedonije i koreograf Aleksandar Ilić iz Srbije u saradnji s Nataliom Iwaniec koreografkinja iz i Poljske, ekipa Vol. 2 nastavlja svoju misiju zbližavanja hodočašćem po prostoru nekadašnje zajedničke otadžbine.

Predstave Posle Soneta (Ilić/Iwaniec) i The Cube Untold (Kirov) u okviru Balkan Dance project Vol. 2 koje su premijerno izvedene na sceni Madlenianum opere i teatra 8. oktobra prošle godine u koprodukciji s Festivalom Velenje, biće izvedene  9. marta Festival Velenje; 10. marta Krško; 21. juna Maribor i 28. jula Šibenik.

Posle nesumnjivog uspeha, Vol. 2 je uvršten u  Međunarodni festival savremenog plesa u Meksiku u Meksiko Sitiju gde će premijerno biti izveden avgusta ove godine.

U oba ova komada učestvuje pet istih igrača koji sjedinjeni s entuzijazmom ovaploćuju misaonost igre, utiskujući svojim talentom snažan pečat ostvarenoj ideji: Mojca Majcen (Slovenija); Ema Janković (Hrvatska); Branko Mitrović (Bosna i Hercegovina); Luka Živković i Jakša Filipovac (Srbija).

Balkan Dance project su pre tri godine osnovali Igor Kirov iz Makedonije, Mojca Majcen baletska umetnica iz Slovenije, kojima se pridružio Aleksandar Ilić prvi solista i koreograf baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, da bi zbližili umetnike s prostora nekadašnje Jugoslavije i Balkanskog regiona uz svesrdnu podršku Festivala Velenje na čelu s direktorkom Barabarom Pokorny.

tačno.net
Autor/ica 9.3.2017. u 10:26