Izložba fotografija “Rat sjećanja” u Brčkom

tačno.net
Autor/ica 15.3.2017. u 10:44

Izložba fotografija “Rat sjećanja” u Brčkom

Centar za nenasilnu akciju (Sarajevo – Beograd) je s ciljem istraživanja, dokumentovanja i analiziranja politike memorijalizacije i kulture sjećanja u Bosni i Hercegovini sa sve tri zaraćene strane, u želji za izgradnjom trajnog mira, objavio publikaciju „Rat sjećanja“, koja je nastala kao dio projekta „Ratni spomenici u Bosni i Hercegovini (od 1991.)“.

Projekat je nastao iz osjećaja obaveze da se reaguje i ukaže na probleme i opasnosti koji proizlaze iz aktuelne kulture sjećanja uz namjeru da se predlože načini kreiranja klime za konstruktivan javni dijalog.
U Brčkom će izložba i monografija biti predstavljene  16. marta u Omladinskom centru (Trg Pravde 18) u 19:00 časova.

Trogodišnji proces rada na dokumentovanju spomenika nastalih posljednjih 25 godina dio je trajnog doprinosa na putu ka podizanju svijesti o trenutno prisutnim modelima kolektivnog sjećanja.

Svaki spomenik prati njegova identifikacijska kartica, u kojoj je označeno kome je, kad i gdje podignut, odnosno nije podignut, što je slučaj s neobilježenim mjestima stradanja.

Na izložbi će biti predstavljeno 51 fotografija velikog formata. Prema podacima Centra za nenasilnu akciju, ovo je prvo istraživanje ovakve vrste.

Misija CNA je rad na izgradnji trajnog mira u regionu bivše Jugoslavije kroz promociju kulture nenasilja, dijaloga i izgradnje povjerenja među pojedincima/kama i grupama, te rad na konstruktivnom suočavanju s prošlošću kao jednom od ključnih faktora izgradnje mira.

Sažetak monografije ”Rat sjećanja” možete pronaći na http://nenasilje.org/publikacije/pdf/Rat_sjecanja.pdf

tačno.net
Autor/ica 15.3.2017. u 10:44