ZAVNOBIH je naša svetinja!

Edin Osmančević
Autor/ica 14.11.2018. u 09:04

Izdvajamo

  • U duhu ZAVNOBIH-a pokojni Subotić nam je tada poručio: "Mi moramo nastaviti živjeti zajedno. Ovo je naša domovina i moramo je cijeniti, voljeti i zajedno graditi. Ne treba se niko zavaravati da će Bosne nestati. BiH niko neće i ne može ukinuti".

Povezani članci

ZAVNOBIH je naša svetinja!

Foto N1

Igor Crnadak je proizvod jednog vremena poremećenih vrijednosti i društva ranjenog etnonacionalnim podjelima, dakle sušte suprotnosti društva građenog na vrijednostima ZAVNOBIHa.  Takvo vrijeme  i društvo su mu omogućili da obavlja odgovornu dužnost minstra vanjskih poslova.  U vremenu  njegovog mandata, kada je suverenitet BiH toliko puta napadan od strane susjednih zemalja, njegovo ćutanje je jasna poruka o kakvom se političaru radi. U tome je i suština odgovora zašto Igoru smeta ZAVNOBIH!

Dejtonskim ustavom na snazi su ostali svi zakoni iz Socijalističke Republike BiH, dok se ne suspendiraju ili promijene. U skladu sa time Aneks II, član 2. Ustava BiH kaže:

“Kontinuitet pravnih propisa i zakoni, propisi i sudski poslovnici, koji su na snazi na teritoriji Bosne i Hercegovine u trenutku kada Ustav stupi na snagu, ostaće na snazi u onoj mjeri u kojoj nisu u suprotnosti sa Ustavom dok drugačije ne odredi nadležni organ vlasti Bosne i Hercegovine.”

Zakonom o proglašenju 25 novembar Danom državnosti BiH, u Službenom listu Republike BiH broj 9/1995. godine određeno je da je 25 novembar Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Zašto onda ministar vanjskih poslova Igor Crnadak svjesno krši Dejton negirajući 25 novembar kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine? Zašto se ministar plaši odluka sadržanih u Rezoluciji Zemaljskog Antifašističkog Vijeća Bosne i Hercegovine (ZAVNOBIHa) kada je Rezolucija ZAVNOBIHa  jedan od najznačajnijih datuma i događaja iz bliže historije Bosne i Hercegovine, koji ljude dobre volje čini ponosnim i istovremeno ih obavezuje?

Smeta Igoru ZAVNOBIH iz više razloga! Smeta mu što su se njeni narodi ujedinili u borbi protiv zajedničkog neprijatelja. Smeta mu što je ZAVNOBIHom potvrđen kontinuitet bosanske državnosti, te udareni temelji modernoj bosanskohercegovačkoj državnosti baziranoj na jednakopravnosti njenih građana. Smeta mu što su  njeni narodi odlučili da žive zajedno bez podjela. Smeta mu što se u toj istoj Rezoluciji ZAVNOBIHA velikosrpska politika u Bosni i Hercegovini osuđuje na 15 mjesta, velikohrvatska politika na tri mjesta, a na jednom mjestu kritikuje se politika visokih muslimanskih zvaničnika za vrijeme Kraljevine Jugoslavije. Smeta mu što se kroz cijeli zapisnik spominju zločini učinjeni pod rukovodstvom četničkih i ustaških snaga, a pogotovo ubistva muslimana u istočnoj Bosni.

Igor Crnadak ne mari za ono što je u Mrkonjiću izrečeno a trebao bi!  Riječi Mitra Subotića, jednog od posljednjih odbornika AVNOJA-a i ZAVNOBiH-a izgovorene neposredno pred smrt u februaru 2013. trebaju da budu poruka svima onim sa nedosanjanim velikosrpskim i velikohrvatskim snovima.

U duhu ZAVNOBIH-a pokojni Subotić nam je tada poručio: “Mi moramo nastaviti živjeti zajedno. Ovo je naša domovina i moramo je cijeniti, voljeti i zajedno graditi. Ne treba se niko zavaravati da će Bosne nestati. BiH niko neće i ne može ukinuti”.

Odluke Rezolucije ZAVNOBIHa su naša svetinja od kojih država Bosna i Hercegovina nikad ne smije odstupiti. ZAVNOBIHa nas obavezuje da čuvamo uspomenu na ovaj događaj i da njegujemo vrijednosti koje je iznjedrio. Povratak vrijednosti ZAVNOBiH-a znači povratak socijalne pravde i univerzalnih ljudskih vrijenosti, put modernizacije i obnove sadašnje BiH, a istovremeno i put ka Evropskoj uniji i njenim standardima.

Igor Crnadak je proizvod jednog vremena poremećenih vrijednosti i društva ranjenog etnonacionalnim podjelima, dakle sušte suprotnosti društva građenog na vrijednostima ZAVNOBIHa. Takvo vrijeme i društvo su mu omogućili da obavlja odgovornu dužnost minstra vanjskih poslova. U vremenu njegovog mandata, kada je suverenitet BiH toliko puta napadan od strane susjednih zemalja, njegovo ćutanje je jasna poruka o kakvom se političaru radi. U tome je i suština odgovora zašto Igoru smeta ZAVNOBIH!

Edin Osmančević
Autor/ica 14.11.2018. u 09:04