Apel Društva za ugrožene narode

Zamrznuti rat u Bosni i Hercegovini se zahuktava – EU i drugi akteri moraju djelovati!

tačno.net
Autor/ica 3.12.2021. u 11:43

Zamrznuti rat u Bosni i Hercegovini se zahuktava – EU i drugi akteri moraju djelovati!

Photo: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Društvo za ugrožene narode traži da EU poduzme mjere protiv srpskih i hrvatskih nacionalista u BiH i Srbiji

Potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma prije 26 godina okončan je gotovo četverogodišnji rat u Bosni i Hercegovini. Kompromisni mir kupljen je de facto podjelom zemlje. Temeljni konflikti u BiH nisu riješeni, nego su zamrznuti. Multietničko stanovništvo te zemlje izručeno je političarima koji su odgovorni za etničko čišćenje, genocid u Srebrenici i drugim područjima Bosne. Ako EU ne reagira odmah, taj rat će ponovno izbiti u srcu Europe.

Upozorenja Društva za ugrožene narode/Society for Threatened Peoples (STP) i drugih organizacija za ljudska prava diljem svijeta o pogoršanju situacije do sada se nisu čula. Ali, rastuća radikalizacija u Republici Srpskoj, ali i u Srbiji, više se ne može zanemarivati. Od 2011. aktualni predstavnik Srba u Predsjedništvu BiH otvoreno prijeti da će se RS odvojiti od Bosne i spojiti sa Srbijom. Države EU i SAD deset godina su ignorirale te prijetnje.

SAD i EU sada shvaćaju da se kriza u Bosni i Hercegovini neće riješiti sama od sebe. Međutim, unutar EU postoje nesuglasice o tome kako dalje. Brojni europarlamentarci, zajedno s političarima iz SAD-a, Velike Britanije i Njemačke zahtijevaju sankcije protiv Milorada Dodika i njegovih pristaša. Takav korak podržava i federalni ministar vanjskih poslova Heiko Maas, koji je još na toj funkciji. Međutim, autokratski vođene države EU, kao što su Mađarska, Poljska i Slovenija, odbacuju sankcije.

Unatoč unutarnjim razlikama, krajnje je vrijeme da EU i SAD zauzmu jasan stav o krizi u BiH koja tinja godinama. U protivnom će Milorad Dodik i njegove pristaše, uključujući predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, pokrenuti novi rat u Europi. Države poput SAD-a, Velike Britanije i vodeće članice EU, prije svega Njemačka, moraju se nedvosmisleno suprotstaviti toj radikalizaciji.

S obzirom na nedavnu radikalizaciju, krajnje je vrijeme da se stane nakraj hrvatskom i srpskom miješanju u unutarnje stvari BiH. Samo tada zemlja može doživjeti miran i demokratski razvoj.

EU bi stoga od hrvatskog vođstva u Zagrebu trebala nedvojbeno zahtijevati prestanak nacionalističke instrumentalizacije hrvatske skupine stanovništva u Bosni i Hercegovini. Ne bi se smjelo dogoditi da država članica EU upitnom praksom etnonacionalizma podriva mir u susjednoj državi, a time i u cijeloj regiji. Srpskom vladaru Vučiću također se mora pristupiti s nultom tolerancijom: rukovodstvo Beograda ne žari samo u Bosni i Hercegovini nego i u Crnoj Gori i na Kosovu, jasno stavljajući do znanja da nije spremno izvući pouke iz strašnih balkanskih ratova.

Koliko god Dejtonski mirovni ugovor bio nesavršen, on se mora braniti od velikosrpskih i velikohrvatskih pothvata koje Rusija i Kina podupiru za svoje geostrateške interese.

Političari koji blokiraju državu i ugrožavaju mir moraju se suočiti sa snažnim sankcijama. Europska zajednica država više nije onakva kakva je bila 1992. Ako želi biti ozbiljno shvaćena u svojoj vanjskoj i sigurnosnoj politici, ne smije ponoviti greške iz tog vremena. Ne smije dopustiti genocid i ratne zločine ili ih tolerirati gledajući s druge strane. Društvo za ugrožene narode stoga traži da EU poduzme mjere protiv srpskih i hrvatskih nacionalista u Bosni i Hercegovini i Srbiji. To uključuje ukidanje financijske pomoći EU, zabranu ulaska u zemlje EU i zamrzavanje sredstava u inozemstvu.

Pozivamo i na detaljan pregled financijskih poslova Milorada Dodika i njegovih simpatizera. Narod Republike Srpske i Srbije mora se osvjedočiti kako su se njihovi čelnici obogatili kriminalnim poslovima, dok oni često žive u siromaštvu i prinuđeni su napustiti domovinu u potrazi za poslom i pristojnim životom i emigrirati u zemlje EU.

Krajnje je vrijeme da djelujemo kako bismo spriječili još jedan krvavi rat. Bez jasnog pozicioniranja i odvažnih sankcija, tisućama ljudi ponovo prijete smrt, razaranja i patnje. Novi rat bi rezultirao daljnjim masovnim egzodusom u Europu i nesumnjivim krajem europske ideje.

tačno.net
Autor/ica 3.12.2021. u 11:43