Za posao u Gradskoj upravi ili javnom preduzeću u Gradišci najbitnija je stranačka knjižica

micromreza.com
Autor/ica 30.7.2020. u 12:04

Za posao u Gradskoj upravi ili javnom preduzeću u Gradišci najbitnija je stranačka knjižica

Vlast na nivou grada Gradiška obnaša od 2016. godine SNSD sa koalicionim partnerima – DNS-om, DEMOS-om, Socijalističkom partijom, Ujedinjenom Srpskom; dok su opozicija samo SDS i PDP sa ukupno pet odbornika. Veliku „zaslugu“ za ovakvo stanje nose preletači, koji su u Gradišci normalna pojava, o čemu je naš sajt redovno pisao.

U maloj „bari“ gdje ima mnogo „krokodila“, nije lako svima udovoljiti, pa je rad mimo zakona neminovan. Zakoni pri zapošljavanju, koji podrazumijevaju konkurse, stručnu spremu, reference i ostale odredbe ne važi prilikom zapošljavanja, već važi preporuka stranke.

Tako je SNSD svog odbornika Zvjezdana Panića smjestio u preduzeće KP „Vodovod“ a.d. Gradiška na mjesto rukovodioca Odjeljenja za odnose s korisnicima, nakon što je, kako kažu u Vodovodu, to mjesto bilo upražnjeno i dodaju da je sve u skladu sa Zakonom o radu i Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji.

Ipak, po podacima do kojih je došao naš sajt, Panić je završio srednju ugostiteljsku školu u Gradišci trećeg stepena i s tom diplomom je došao na radno mjesto. Nakon čega je ubrzo došao do diplome ekonomiste, gdje navodi da je diplomirao u Doboju. U Doboju nema ni jedan javni fakultet koji obrazuje ekonomiste, a od dva privatna fakulteta „Visoke poslovno tehničke škole“ Doboj i „Fakulteta za menadžment i ekonomiju“ nismo uspjeli dobiti informaciju da li je Panić završio fakultet na nekom od pomenuta dva fakulteta.

Ako uzmemo u obzir da je Panić posao u Vodovodu dobio 2017. godine, postavlja se pitanje kako je pomenuti odbornik i potpredsjednik Gradskog odbora SNSD-a došao do diplome četrtog stepena srednje škole i fakultetske diplome.

Nekima diplome i ne trebaju da bi se zaposlili u Gradsku upravu, poput Jovane Lazić, kćerke bivšeg odbornika SDS-a, sada DNS-a Šaše Lazića, koja je maturirala u junu. Lazićeva je zaposlena u preduzeću KP „Gradska čistoća“, gdje se po našem saznanju vodi kao zaposlena od 01.07. sa ugovorom do 01. januara 2020. godine.

Na naš upit o Jovani Lazić u Gradskoj upravi i Gradskoj čistoći su ostali nijemi, kao i za brojne druge službenike, za koje smo slali upite, što takođe pokazuje grubo kršenje Zakona o pristupu informacijama Republike Srpske.

Zakon se redovno krši i kod odborničkih pitanja, tvrdi odbornik SDS-a u Skupštini grada Gradiška Mirko Samardžija, gdje se daju samo paušalini odgovori.

„Imamo mnogo primjera nepotizma, jedan je slučaj Jovane Lazić, kćerke odbornika DNS-a Saše Lazića. Pored tog slučaja imamo još teži oblik nepotizma, a to je slučaj direktora Centra za socijalni rad Rade Cumbe, koji je prvo jednu kćerku zaposlio u kabinet gradonačelnika, da bi njenim odlaskom na porodiljsko, na njeno mjesto zaposlena druga Cumbina kćerka“, navodi Samardžija i dodaje da je isto stanje u preduzećima gdje je grad većinski vlasnik, gdje je skoro nemoguće dobiti bilo kakvu informaciju o zaposlenima.

Naša ekipa se u to zaista uvjerila, jer i pored poziva i upita na adresu Centra za socijalni rad Gradiška i komunalnog preduzeća „Gradska čistoća“, nismo uspjeli da dobijemo nikakav odgovor.

Jedni od rijetkih koji su nam dali odgovor su „Turistička organizacija Gradiška“, gdje je od 2017. godine zaposlen Boriša Pavlović sin predsjednika Skupštine grada Gradiška Milenka Pavlovića Milera. Miler je široj javnosti poznat kao bivši direktor Investiciono-razvojne banke Republike Srpske. Ono što je čudno kada je u pitanju Boriša Pavlović, jeste da je on po struci psiholog, ističe odbornik PDP-a Radislav Dončić, a da radi u Turističkoj organizaciji.

„Kada sam ukazao na prethodnoj Skupštini da mi nije jasno šta radi psiholog u Turističkoj organizaciji, obratio mi se predsjednik Skupštine sa pitanjem zašto mu diram dijete. Ja ničiju djecu ne diram, već ukazujem na nezakonit rad“, poručuje Dončić.

Mnogo je slučajeva nezakonitog rada na nivou grada Gradiška i kada su u pitanju plate zaposlenih, pa je recimo plata direktorice „Toplane“ a.d. Gradiška Danke Mikić premašila 1.700,00 KM ali ona ističe da tu platu ne dobija ona sama. Ipak, uvidom u finansije preduzeća putem sajta Akta.ba vidljivo je da gradiška Toplana ima jednog zaposlenog. Gradiška Toplana je od 01.01.2014. godine prestala snabdjevati grad toplotnom energijom, jer je djelatnost preuzelo preduzeće „IEE“ d.o.o. Banja Luka, pa je gradiška Toplana prešla na teret grada, gdje se isplaćuje plata direktorici i obaveze nastale u ranijem periodu, dok direktorica skoro da nema nikakvih obaveza kada je u pitanju preduzeće.

Gradska uprava povećava broj zaposlenih, iako se broj ljudi na nivou grada smanjuje

Spomenute nezakonite radnje kada je u pitanju stranačko zapošljavanje dovele su do velikog broja zaposlenih u Gradskoj upravi Gradiška. Za tri godine mandata Zoran Adžić je povećao broj zaposlenih za 25, jer je za vrijeme mandata Zorana Latinovića, u Gradskoj upravi u Gradišci bilo oko 150 zaposlenih.

Obzirom da je ovo izborna godina, nesumnjivo je da je taj broj znatno veći ali nažalost, zbog pomenutog ignorisanja upita našeg portala nismo uspjeli doboti tačan broj trenutno zaposlenih.

Zbog pomenutih radnji lokalnih vlasti, koje se često naslanjaju na one republičke Gradiška svakodnevno gubi stanovništvo, koje u sve većem broju migrira u Zapadnu Evropu.  Lokalna vlast u Gradišci je već donije reprogram kada su u pitanju kreditna zaduženja, a ovakvom politikom je ugorženo poslovanje najmlađeg grada u Republici Srpskoj.

micromreza.com

micromreza.com
Autor/ica 30.7.2020. u 12:04