Destabilizacija

Velika Britanija se protivi politici EU u Bosni i Hercegovini

Adelheid Wölfl
Autor/ica 8.12.2021. u 09:55

Izdvajamo

  • Diplomatske aktivnosti su u međuvremenu intenzivirane. Prošlog tjedna boravili su u Sarajevu i Angelina Eichhorst iz Evropske službe vanjskih poslova (EEAD) i izaslanik SAD Matthew Palmer. Brojni mediji izvještavaju da su njih dvoje navodno prijetili raspadom Bosne i Hercegovine ako najveća bošnjačka stranka SDA ne pristane na dogovor s HDZ-om o izbornom zakonu. "Vaš otac je bio osnivač ove države, nemojte snositi odgovornost za njen raspad", rekao je Palmer medijima, a prenosi šef SDA Bakir Izetbegović.

Povezani članci

Velika Britanija se protivi politici EU u Bosni i Hercegovini

Desničarsko radikalni nacionalista i šef najveće bosansko srpske partije SNSD, Milorad Dodik. – Foto: Reuters/Dado Ruvić

London šalje izaslanika na Balkan. Mađarski komesar EU Oliver Varhelyi izlazi u susret Miloradu Dodiku, koji će očigledno secesione aktivnosti obustaviti na pola godine.

Piše: Adelheid Wölfl – derstandard.at  05. 12. 2021.

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Alicia Kearns je govorila bez dlake na jeziku. Konzervativna britanska zastupnica opisala je u parlamentarnoj debati prošlog četvrtka ne samo napetu situaciju u Bosni i Hercegovini nego je sasvim jasno imenovala one koji nose odgovornost za destabilizaciju: Desničarsko radikalni nacionalista i šef najveće srpske partije u BiH SNSD, Milorad Dodik, Srbija i Rusija. Ona je međutim upozorila i na opasnu politiku prilagođavanja i ublažavanja EU.

„Ja sam duboko zabrinuta o izvještajima da u Briselu i čak u Americi jača pogled ili mišljenje da Bosna i Hercegovina treba biti podijeljena a da se Republika Srpska treba odvojiti. To je u suprotnosti sa mirovnim ugovorom iz Dejtona“, objasnila je ona. „To bi faktički bila potvrda rezultata etničkog čišćenja 1990-ih godina“, veže se Kearns na najnovije prijetnje i korake Dodika da će odvojiti dio Bosne i Hercegovine Republiku Srpsku (RS).

Kada bi se tome popustilo tada bi se politici etničkog čišćenja dao još jedan mandat, upozorava ona. Ona je ukazala na to da sve više ima glasina“ da će EU prihvatiti i pregovore oko poricanja genocida i izbornog zakona uzimajući u obzir Dodikovo podrivanjem državnih institucija i stabilnosti“. Kearns je zahtijevala od britanske ministrice vanjskih poslova Liz Truss da svojim kolegama u EU jasno stavi do znanja da je takva podjela neprihvatljiva. „Dok god se prijeteća secesija koristi kao pregovarački instrument ne može se postići dogovor“, kaže Kearns.

Bivši general avijacije kao izaslanik

Gledajući na krizu u Bosni i Hercegovini i politiku EU Velika Britanija šalje na Balkan izaslanika, bivšeg generala avijacije Sir Stuarta Peacha. Kearns je također predložila da se poveća personal Nato-a u Sarajevu. Ona je podsjetila na to da je Dodik najavio da će mu pomoći njegovi prijatelji, ako bi bilo ko pokušao da ga zaustavi. Ovi prijatelji bi bili Rusija, Srbija, Kina i nekoliko država EU. „Sam Dodik je naveo Mađarsku, Sloveniju i po njegovim riječima čak „briselsku administraciju“ koji razumiju njegovu poziciju“, objasnila je Kearns.

„Neke od ovih neprijateljskih država koriste svoj uticaj da bi podsticale nestabilnost i etničku napetost i time odvratile pažnju od njihovih odvratnih radnji u vlastitoj zemlji“, rekla je Kearns. Ona je podsjetila na to da je Rusija isporučila 2.500 poluautomatskih pušaka policiji Republike Srpske.

Ona je zahtijevala i da se Velika Britanija treba postaviti protiv toga da Srbija na jednu stranu iza kulisa tvrdi da bi htjela spriječiti konflikte i podjele, međutim istovremeno daje Dodiku jednu političku platformu za drugom. Ne može biti da neko ko pokušava da potkopa mir bude nagrađen time da njegova pregovaračka pozicija bude ojačana.

Komesar EU nagrađuje Dodika

Međutim, to je upravo takav slučaj. Nakon posjete mađarskog desničarsko populističkog premijera Viktora Orbana kod Dodika, mađarski – od vlade Orbana nominovani – komesar EU Oliver Varhelyi predlaže naime da se sa Dodikom treba pregovarati čak i o državnoj imovini, da bi on odustao od bojkota institucija.

Dogovor treba izgledati ovako: Dodik treba svoju namjeru da odvoji Republiku Srpsku i tako napusti zajedničke institucije odgoditi za pola godine. Usto 10. decembra treba da se održi sjednica parlamenta RS. Zatupnici RS trebaju se osim toga vratiti u institucije. U Varhelyiev dil pripadaju sadržajno tri tačke: Prvo “rješenje pitanja državne imovine na osnovama zajedničkih kriterija i u uskoj saradnji sa SAD i Uredom visokog predstavnika (OHR)”, drugo “obrada problema izmjene kaznenog zakona bivšeg visokog predstavnika Inzka zakonom koji će usvojiti parlament Bosne i Hercegovina” i treće “izmjene ustava i izborna reforma”.

Novi zakon umjesto Inzkovog zakona

Jasno rečeno, po diplomatima to znači da se Dodik treba umiriti time da RS dobije državno vlasništvo. Osim toga Zakon protiv poricanja ratnih zločina i protiv veličanja ratnih zločinaca koji je raniji Visoki predstavnik Valentin Inzko donio ove godine treba da se promijeni tako da se sa njim saglasi Dodikov SNSD. Po pitanju izbornog zakona pristao bi i hrvatski nacionalistički HDZ, koji je u savezu s Dodikom. HDZ želi da samo jedan HDZ-ov kandidat može sjediti kao hrvatski zastupnik u Državnom predsjedništvu, a ne nenacionalist kao što je to sada slučaj.

Prema diplomatima EU želi osigurati da Republika Srpska dobije 90 posto državnog vlasništva koje se nalazi na teritoriji RS. Radi se između ostaloga o šumama, ali i o vojnim zgradama. Pritom je Ustavni sud Bosne i Hercegovine upravo ove godine utvrdio da zakon, po kojem RS posjeduje šume, „nije u skladu sa ustavom“. Kod nerazjašnjenog državnog vlasništva radi se o posjedu nekadašnje Socijalističke republike Bosne i Hercegovine unutar Jugoslavije.

Secesija se odgađa

Prema diplomatima sa šestomjesečnom odgodom secesije treba se ustvari Dodiku dati vremena da dobije državnu imovinu i promjeni zakon protiv poricanja ratnih zločina. „Naravno niko ne misli da će RS prestati sa svojim prijetnjama o secesiji čim dobije državnu imovinu“, kaže jedan evropski diplomat Standardu. „Ali mnogi u međunarodnoj zajednici vjeruju da se Dodiku nešto treba dati – upravo kao i šefu HDZ, Draganu Čoviću, izborni zakon koji on želi.“

Visoki predstavnik Christian Schmidt, koji je zapravo odgovoran za tu stvar, odobrio je parlamentarni odbor za razjašnjenje pitanja državne imovine. Visoki predstavnik također jamči da odluke Ustavnog suda u tom pitanju neće biti narušene.

Obveznice Republike Srpske na Bečkoj berzi

Dil sa Dodikom očigledno ima svoje razloge. Portal „Žurnal“ naprimjer izvještava da Dodiku hitno treba novac, da bi isplatio kamate na obveznice. Krajem aprila RS je preko Londonske berze prodala obveznica u vrijednosti od 300 miliona evra sa kamatnom stopom 4,75 posto. Dodiku su dakle potrebne šume i druge nekretnine kao aerodrom u Trebinju ili hidrocentrala na Drini kao osiguranje njegovih kredita.

Ako RS ne bi mogla platiti kamate mogla bi se možda konfiskovati državna imovina, upozorava SDP-ov političar Vojin Mijatović. „Žurnal“ osim toga izvještava da su zakonski okviri za zaduženje RS podignuti i da Elektroprivreda RS želi prodati obveznice u visini od 140 miliona evra na Bečkoj berzi. Već prije tri godine RS je prodala obveznice od 168 miliona evra na Bečkoj berzi, kaže „Žurnal“. Pritisak postaje sve veći jer bi RS morala platiti do 2023.

Prljavi posao

Diplomatske aktivnosti su u međuvremenu intenzivirane. Prošlog tjedna boravili su u Sarajevu i Angelina Eichhorst iz Evropske službe vanjskih poslova (EEAD) i izaslanik SAD Matthew Palmer. Brojni mediji izvještavaju da su njih dvoje navodno prijetili raspadom Bosne i Hercegovine ako najveća bošnjačka stranka SDA ne pristane na dogovor s HDZ-om o izbornom zakonu. “Vaš otac je bio osnivač ove države, nemojte snositi odgovornost za njen raspad”, rekao je Palmer medijima, a prenosi šef SDA Bakir Izetbegović.

Politolog Jasmin Mujanović je napisao: „Meni je rečeno da je Eichhors probosanskim partijama u Sarajevu izričito rekla da u Briselu nadolazi i raste mišljenje da bi se Bosna i Hercegovina mogla podijeliti u dva dijela i zbog toga probosanske partije moraju potpisati“.

Mujanović zaključuje da se takvim prijetnjama ide i u susret Dodiku, koji je već tvrdio da ima podršku u Europi. Ponašanje Eichhorst bila je “politička ucjena”, napisao je Mujanović. “Ona koristi ratne prijetnje kako bi progurala prljavi spin-off dogovor u korist HDZ-a.” Trebalo bi je pozvati natrag u Bruxelles i istražiti njezine aktivnosti, kaže politolog koji radi u Sjedinjenim Državama.

derstandard.at

Adelheid Wölfl
Autor/ica 8.12.2021. u 09:55