U Memorijalnom centru Srebrenica vrše se posljednje pripreme za kolektivnu dženazu žrtava genocida

N.C.
Autor/ica 10.7.2022. u 13:49

U Memorijalnom centru Srebrenica vrše se posljednje pripreme za kolektivnu dženazu žrtava genocida

Foto: šg

U Memorijalnom centru Potočari vrše se posljednje pripreme za sutrašnju kolektivnu dženazu kada će biti ukopano 50 žrtava genocida počinjenog nad Bošnjacima 1995. godine u Srebrenici.

Sutra se obilježavanja 27. godišnjica genocida u Srebrenici, a porodice žrtava posjećuju mezare ranije ukopanih članova u Memorijalnom centru Potočari.

Ove godine vječni smiraj pronaći će 50 žrtava genocida, a najstarija žrtva čiji posmrtni ostaci će biti ukopani ove godine u mezarju Memorijalnog centra u Potočarima je Husejin Krdžić, rođen 1936. godine.

Među žrtvama koje će biti ukopane ove godine nalaze se i tri maloljetnika. Radi se o dječacima koji su imali samo 16 i 17 godina kada su ubijeni. Bit će ukopani i blizanci Samir i Semir Hasanović, imali su samo 20 godina u trenutku smrti. Njihovi posmrtni ostaci su pronađeni u različitim masovnim grobnicama. Konačan smiraj će naći i otac i sin – Hajdin i Sead Hukić. Ovo je treći sin Hajdina koji je nestao. Dva sina su ranije ukopana, a za jednim se još traga.

Dan nakon kolektivne dženaze u Memorijalnom centru će započeti i procesi reekshumacija, te će biti reekshumirani posmrtni ostaci 85 žrtava, a kako bi se njihovim ranije ukopanim tijelima dodali dijelovi skeleta koji su u kasnijem periodu pronađeni i identificirani. Reekshumacije će trajati sedam dana, a svakog dana otvorit će se 13 mezarja, dok će se posljednji, sedmi dan otvoriti njih sedam. Do sada je u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari ukopana 6.671 žrtva.

Klix.ba

N.C.
Autor/ica 10.7.2022. u 13:49