Savjet socijaldemokratskog pokreta: Ukoliko BH BLOK koalira sa SDA, HDZ BiH i SNSD, to predstavlja kraj socijaldemokratije

Oslobođenje
Autor/ica 30.1.2019. u 09:20

Savjet socijaldemokratskog pokreta: Ukoliko BH BLOK koalira sa SDA, HDZ BiH i SNSD, to predstavlja kraj socijaldemokratije

Foto NAP

Savjet socijaldemokratskog pokreta kojeg čine društveno i politički odgovorni građani Bosne i Hercegovine okupljeni oko ideologije socijaldemokratije na jučerašnjom sastanku najoštrije je osudio mogućnost koaliranja sa SDA, HDZ BiH i SNSD. 

– Savjet upozorava BH BLOK na moguće katastrofalne posljedice ulaska u “patriotski blok” koji nam se ovih dana javno servira kroz razne oblike vještački proizvedenih kriza poput dovođenja u pitanje imena Republike Srpske, vanjskih i unutarnjih neprijatelja koji prijete opstanku države Bosne i Hercegovine, te homogenizacije i veličanja UZP od strane stranaka sa hrvatskim nacionalnim predznakom okupljenih unutar nevladine organizacije HNS, ističu iz Savjeta socijaldemokratskog pokreta.

Dalje dodaju da vještačka kriza ima za cilj gušenje opozicije u Republici Srpskoj, stavljanje BH BLOKA u ruke bošnjačkog nacionalizma, te unutar stranaka sa hrvatskim predznakom onemugućavanje drugačijeg mišljenja od mišljenja HDZ BiH.

BH BLOK ne smije upasti u zamku lažnog patriotizma i militantne retorike.

– Podsjećamo BH BLOK da je i sama najava mogućeg koaliranja sa SDA, HDZ BiH i SNSD već nanijela ogromnu štetu koaliciji u tri kantona. Taj negativni trend će se nastaviti i nanijeti će štetu i u Sarajevskom kantonu, te zaustaviti val pozitivnih promjena, ukoliko se BH BLOK ne distancira od mogućeg koaliranja, navode iz Savjeta socijaldemokratskog pokreta.

Insistiraju na vraćanju korijenima socijaldemokratije, klasnoj borbi, jednakosti i solidarnosti.

– Ogroman prostor na kojem živi obespravljeni bosanskohercegovački čovjek bez nade, Vi drugovi i drugarice, dame i gospodo, morate ispuniti i svojim političkim djelovanjem stati u njegovu zaštitu. Ukoliko BH BLOK poklekne i koalira sa SDA, HDZ BiH i SNSD, to za nas predstavlja kraj socijaldemokratije u političkim subjektima koji se izdaju za socijaldemokratske, što ne znači i kraj socijaldemokratiji kojoj će SSP i građani/ke ostati dosljedni, zaključuju iz Savjeta socijaldemokratskog pokreta.

Pismo su potpisali članovi SSP-a: Zoran Vidaković, Slavo Kukić, Žarko Papić, Enver Kazaz, Maja Gasal-Vražalica, Emina Abrahamsdotter, Ahmed Bosnić, Esad Bajtal, Srđan Sušnica, Suzana Sekulović-Kadirić, Slobodan Šoja, Srđan Puhalo te Anida Kapo i Iskra Tafro.

Oslobođenje
Autor/ica 30.1.2019. u 09:20