Prikrivanje Davidovog ubistva odlazi u zastaru

tačno.net
Autor/ica 13.10.2020. u 10:17

Prikrivanje Davidovog ubistva odlazi u zastaru

foto: N1

Banjalučka policija odustala je od maltretiranja građana, ali Osnovni sud još nikad nije zakazao glavni pretres kojim bi počelo suđenje dvojici krim-tehničara

Osnovni sud u Banjoj Luci je članovima grupe Pravda za Davida Zaimu Šibiću i Rajku Topiću poslao rješenja o obustavljanju prekršajnih postupaka. U rješenjima se navodi da se postupci obustavljaju zato što je Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a, koje je pokrenulo zahtjev za sudsko odlučivanje, odustalo od prekršajnog gonjenja.

Raspored sudije

Zaimu Šibiću i Rajku Topiću MUP RS-a je izdao prekršajne naloge zbog kršenja javnog reda i mira, kako tvrde u policiji, zbog toga što su u maju 2019. godine uzviknuli “pravda”. Rješenjima kojima se obustavljaju prekršajni postupci prethodile su presude u korist članova Pravde za Davida.
Prethodnih mjeseci Osnovni sud u Banjoj Luci je donosio oslobađajuće presude, čime je pobijao optužbe policije na teret članova grupe Pravda za Davida. Sud je pokazao i dokazao da je policija nezakonito maltretirala građane koji su se mirno okupljali. Uvidjevši da će i ostale presude vjerovatno ići u korist članova Pravde za Davida, banjalučka policija se, kako kažu u ovom udruženju, “posula pepelom” i odustala od prekršajnog gonjenja.

S druge strane, sudski postupak protiv kriminalističkih tehničara Policijske uprave Banja Luka Zorana Bošnjaka i Mikice Marjanca, koji su optuženi za uništavanje materijalnih dokaza nakon ubistva Davida Dragičevića, još nije zakazan, a cijeli postupak sada prijeti da uđe u zastaru, čime bi se optuženi u potpunosti amnestirali od krivičnog gonjenja.
Predmet protiv krim-tehničara stoji godinama u Sistemu za automatsko upravljanje predmetima Osnovnog suda, dok postupajući sudija nije uradio nijednu procesnu radnju u konkretnom slučaju, što do sada nije bio slučaj s predmetima koji su od velikog značaja, posebno za javnost. Iz Osnovnog suda odgovaraju da će predmet biti zakazan “u skladu s rasporedom i planom rješavanja predmeta postupajućeg sudije”.
– Utvrdili smo da u predmetu u kojem su optuženi Zoran Bošnjak i Mikica Marjanac nije zakazan glavni pretres. Pretres će biti zakazan u skladu s rasporedom i planom rješavanja predmeta postupajućeg sudije, koji se rješavaju hronološkim redom, ovisno o datumu inicijalnog akta u predmetu, kazali su u Osnovnom sudu.

Rasprava s Kojdićem

Okružno javno tužilaštvo Banja Luka još početkom septembra 2018. godine podiglo je optužnicu protiv Bošnjaka i Marjanca zbog sprečavanja dokazivanja u istrazi ubistva Dragičevića. Prema optužnici, Marjanac i Bošnjak su bacili bokserice koje su 25. marta 2018. godine, nakon obdukcije tijela ubijenog mladića, prebačene u depozit Policijske uprave Banja Luka, odnosno u prostoriju za sušenje predmeta.

image

Veliki broj građana optuživan je jer je na javnim mjestima uzvikivao “pravda” / Anadolija

Marjanac i Bošnjak su se odvojeno izjasnili da nisu krivi za krivično djelo koje im je optužnicom stavljeno na teret. Iz iskaza optuženih kriminalističkih tehničara tokom istrage moglo se jasno vidjeti da je nestanku mogućeg krunskog dokaza prethodila rasprava između Marjanca i Bošnjaka s jedne, te inspektora Siniše Kojdića s druge strane. Tokom saslušanja u istrazi su prebacivali odgovornost s jednih na druge, pa su tehničari navodili da je inspektor bio taj koji je rekao da se donji veš baci, ali nije jasno ko je na kraju bacio materijalni dokaz. Kojdić je nakon svega imenovan za načelnika Odjeljenja za krvne delikte u Policijskoj upravi Banja Luka.

oslobodjenje.ba

tačno.net
Autor/ica 13.10.2020. u 10:17