Pendrek liga!

Edin Osmančević
Autor/ica 3.1.2019. u 09:38

Pendrek liga!

foto: klix.ba         

Umjesto odgovora na zahtjev Davora Dragičevića ko mu je ubio sina Davida, vlasti manjeg bh.entiteta RSa su javnosti demonstrirali upravo ono što se očekuje od korumpiranih, nedemokratskih, autokratnih sistema; osornost i silu, podizanje optužnica, hapšenja, zastrašivanje i slične metoda represalija. Dakle, iste one represivne metode jednog sistema tipičnog za manipulaciju javnim masama, do tančina usavršenog i utemljenog na  prethodnom iskustvu Miloševićevog režima u Republici Srbiji.

Policijski službenici Policijske uprave Banja Luka dostavili su Okružnom javnom tužilaštvu izvještaj protiv četiri oosbe zbog sumnje da su izvršili pet krivičnih djela od kojih dva krivična djela ugrožavanje sigurnosti i tri ugrožavanje sigurnosti u vezi sa podstrekivanjem, medu njima i otac pokojnog mladića Davor Dragičević. Iz izjava  zvaničnika RSa članovima pokreta „Pravda za Davida“ se poručuje kako “RS neće srušiti ni Dragičević niti neko drugi!”. Čini se da su i Britanci umješali svoje prste u rušenju RSa a ne treba se iznenaditi ako se i cijeli svijet bude optužio za urotu. Jer svi oni koji su protiv nepravde, kriminala i korupcije, protiv su i RSa pri čemu se odslikava pravi karakter manjeg bh. entiteta.

Davor Dragičević je od samog početka tvrdio kako ne vjeruje u službenu verziju sinovljeve smrti. U javnosti je govorio da je njegov sin ubijen te da to zataškavaju najviši dužnosnici Republike Srpske u sprezi s obavještajnim podzemljem. Dragičević do danas tvrdi da je njegov sin bio otet i zatočen, a prije smrti mučen i silovan te da se to odigralo u prostorijama MUP-a.  Dragičević ima pravo na istinu jer mu je  ubijeno djete što je i utvrđeno nakon nove obdukcije obavljene od strane patologa iz Beograda, a Zavod za sudsku medicinu RSa utvrdio da se NE radi o “zadesnoj smrti” već da je smrt bila nasilna.

Poštovanje ličnih osnovnih prava i sloboda sadržnih u Europskoj konvenciji o ljudskim pravima podrazumjeva obavezu čuvanja tih prava i postojanje ograničenja policiji u ostvarenju njezinih ciljeva  u  održavanju javnog mira, zakona i  reda u društvu, prevencije kaznenih djela  i borbe protiv kriminala. U toj istoj konvenciji stoji da je jedan od osnovnih zadataka policije održavanje određene ravnoteže između efikasnosti policije i poštovanja temeljnih ljudskih prava počinitelja.

Očajnički vapaji Davora Dragičevića nailaze na zid šutnje i  osornosti najviših dužnosnika RS-a, koji nam, „legalno“ u ime zakona i pravde dijele nepravdu!

Policija RSa je visoko ispolitizirana. Neupitna je uključenost i uloga Dodikovog SNSDa u organizaciji nasilja policije ispoljene na glavnom Trgu Krajine u Banjaluci. Pravo oličenje te vlasti je nekompetentni ministar Dragan Lukač, koji nije u stanju da prepozna gdje ide granica između legalnih ljudskih prava i upotrebe pendreka. Reforma policije kojom se ona stavlja u funkciju građana, kojima bi u konačnici trebali biti i odgovorni, nije nikad ni sprovedena. Njen prvi čovjek davno je izgubio svoj legitimitet. Posebno, nakon 26 marta 2018. kada je sazvao konferenciju za medije i saopštio kako se radi o ”zadesnoj smrti” što je bio okidač građanskog bunta.

Da li je ili će neko odgovarati i biti sankcionisan za nepropisno ponašanje policije ili njen neefikasni učinak? Naravno da nije niti će! Ali zato znam da će se  manji bh. entitet sve više pretvarati u pendrek entitet kao rezultat svoje nemoći! A slučaj Dragičević, kao i mnogi drugi bit će na dugoj listi čekanja dok ih zaborav ne proguta!

Edin Osmančević
Autor/ica 3.1.2019. u 09:38