PAD MASKI, DEFINITIVNI!

Gradimir Gojer
Autor/ica 12.1.2019. u 21:42

PAD MASKI, DEFINITIVNI!

Foto: Velibor Tripić

Prisustvo predsjednika HDZ-a i parapolitičke udruge HNS, Dragana Čovića, na obilježavanju neustavnog dana Republike Srpske u Banja Luci pokazao je definitivno da više nema nikakve sumnje da su neprijatelji Bosne i Hercegovine u sve čvršćem zagrljaju.

Sve maske su definitivno pale. Poslije Čovićevog skandaloznog prisustva Dodikovoj antibosanskohercegovačkoj paradi više nitko iole normalan u Bosni i Hercegovini ne može praviti bilo kakve koalicije sa otvorenim neprijateljima bh. države.

Naravno da je Stranka demokratske akcije, ali i druge političke snage koje se vežu uz HDZ i SNSD, na bilo kojoj razini pravljenja vlasti, na golemim iskušenjima. Definitivno se ne može pristati na paktiranja samo da bi se očuvala vlast sa onima koji negiraju postojanje Bosne i Hercegovine kao države. Oni koji guslaju već otrcanu, a potpuno netačnu matricu o Bosni i Hercegovini koja je nastala u Dejtonu, o BiH kao državi tri naroda i dva entiteta tendenciozno izostavljajući ostale i građane, forsirajući etnonacionalistički koncept države, izostavljajući tendenciozno iz sastavnica Brčko distrikt BiH, jedino ispravnu tekovinu Dejtona, zapravo, iz dana u dan potvrđuju, ne više prikriveni ili puzajući državni udar već precizno razrađeni koncept razgradnje bilo kakvog oblika bh. državnosti.

A da sve poprimi još katastrofalnije dimenzije pobrinuo se predsjednik Republike Srbije čestitajući ovaj datum, u kojem je supstituirana sva fašistička enegija rušenja Bosne i Hercegovine, u tom trenutku Republike Bosne i Hercegovine. U tom danu otpočeo je krvavi srbočetnički koljački pir po RBiH.

Danas, nažalost, taj datum slave Dodikovi socijaldemokrati sa braćom im, sljedbenicima Bobanove ustašoidnosti, modelirane kroz paradržavu Herceg Bosnu nastalu na progonima i preseljenjima, logorima i zločinima.

Sve ovo mirno, bez ikakve ozbiljnije reakcije prati visoki predstavnik Valentin Incko i zastupnik europske demokracije Vigenmark. Zgađen sam kad vidim kako tumači i zaštitnici tekovina Dejtona prate antidržavne, pa sljedstveno tome i temeljno antidejtonske atake na državnost Bosne i Hercegovine, bez odgovarajuće reakcije, na koju ne samo da imaju pravo, nego imaju i obavezu.

Svemu ovome treba dodati i mlake reakcije tzv. ljevičarskih i građanskih snaga u BiH. Nevjerojatno! Umjesto da se građanska i ljevičarska BiH večeras digla na prosvjede, građanska i ljevičarska (!?!) BiH, kako bi Krleža kazao hrče (…Kumrovac hrče i svi naši Kumrovci hrču...).

Svatko tko nije zaražen najopakijim bacilom kleronacionalizma u BiH večeras se mora osjećati poraženim.

Nacionalisti i klerofašisti nesmetano vršljaju Bosnom i Hercegovinom.

Gdje je nevladin sektor, gdje su antifašističke udruge? Gdje su intelektualci, koji se po definiciji moraju suprotstaviti svakom pojavnom obliku fašizma?

Ne, nema ih, jer se ovdje tzv. ljevičarska politika svela na paktiranje sa kleronacionalistima radi komadića vlasti.

Jad i tuga je večeras okovala ovu zemlju.

Slaveći dan nasrtaja na Republiku Bosnu i Hercegovinu klerofašisti su skinuli i posljednje maske lažnih kvazidemokrata.

Gradimir Gojer
Autor/ica 12.1.2019. u 21:42