Njemačka obustavlja projekte u Republici Srpskoj vrijedne 105 miliona eura

RSE
Autor/ica 15.4.2022. u 19:48

Njemačka obustavlja projekte u Republici Srpskoj vrijedne 105 miliona eura

Photo by Ingo Joseph

Savezna vlada Njemačka obustavit će pripremu četiri infrastrukturna projekta za bosanskohercegovački entitet Republika Srpska (RS) u iznosu od 105 miliona eura, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH).

Informaciju je Ministarstvu proslijedila Ambasada Njemačke u BiH.

U dopisu se navodi da se projekti obustavljaju sve dok odluke Narodne skupštine RS-a (NSRS) od 10. decembra 2021. i 10. februara 2022. godine ne povuku i dok trenutna blokada državnih institucija ne bude okončana.

Riječ je o odlukama NSRS-a o tzv. prijenosu nadležnosti s državnog na entitetski nivo i odluci i donošenju Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funcionisanje javne vlasti u RS-u.

Zakon je odlukom od 12. aprila suspendirao visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, jer, prema postojećem Zakonu entiteti ne mogu upravljati državnom imovinom.

U decembru je NSRS odlučio da Vlasa RS-a ima rok od šest mjeseci da uputi parlamentu na razmatranje zakon o porezu na dodatnu vrijednost, zakon o akcizama, zakon o visokom sudskom i tužilačkom savjetu RS-a, kao i zakone iz oblasti odbrane i bezbjednosti.

Riječ je o nadležnostima države BiH za koje RS neosnovano tvrdi da trebaju biti u entitetskoj nadležnosti. Ustav BiH ne ostavlja takvu mogućnost.

Potezi u entitetu Republika Srpska ka stvaranju paralelnih institucija naišli su na jednoglasnu osudu Evropske unije (EU) i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Političari iz RS-a blokiraju rad državnih institucija BiH od kraja jula 2021. kada je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko donio Izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH i odlučio da je krivično djelo negirati genocid, kao i presude za ratne zločine donijete na međunarodnom Haškom sudu i domaćim bh. sudovima.

O kojim projektima je riječ?

Kako se navodi, riječ je o projektima Rehabilitacija HE Trebinje IV, Rehabilitacija HE Trebinje faza III, Vjetropark Hrgud i Opskrba otpadne vode Gradiška.

Savezna vlada Njemačke, kako je istaknuto u dopisu, čvrsto stoji na strani BiH i spremna je za proširenje saradnje i intenzivniju podršku procesima približavanja BiH Evropskoj uniji (EU).

Istovremeno, kako je navedeno, Savezna vlada će se odlučno suprotstaviti svakoj političkoj i ekonomskoj destabilizaciji BiH putem separatističkih težnji.

RSE

RSE
Autor/ica 15.4.2022. u 19:48