Ne pretvarajte Banjaluku u koridu!

Edin Osmančević
Autor/ica 13.9.2023. u 09:27

Izdvajamo

  • Banjaluka je na istim geografskim koordinatama gdje je oduvijek bila! Samo su se “bikovi” mijenjali, a ona je ostajala lijepa i pitoma čekajući neka bolja vremena kada impotentni bikovi završe svoje „koride“ u konzervama! Zato ne dam da Safikadin grad pretvarate u koridu!

Povezani članci

Ne pretvarajte Banjaluku u koridu!

Foto: Dejan Rakita/Pixsell

Gavnom biku se sprema “konzerva”, a on panično poziva na jedinstvo jer se debelo nakupio pokradenih i štetnih steroida! Pa što ako se drugi bikovi iz manjeg bh. entiteta povuku iz bh. institucija? Dejton je mrtav neka živi Republika Bosna i Hercgovina – zemlja bez korida!

Piše: Edin Osmančević

Gareša, Šaronja, Tarzo, Peran, Tornjak, Rambo i Garonja su samo neka od imena bikova sa Čevljanovićeve koride. Životinje se bore jedne protiv drugih kako bi zadovoljile primitivne strasti ljudi i njihove uvećane nagone za adrenalinom. U jednoj boljoj Bosni i Hercegovini nadam se da koride neće biti!

I bh. političari imaju svoje nadimke. Milorad Dodik je dobio nadimak Mile Ronhil. Nekadašnjeg člana Predsjedništva BiH Nebojšu Radmanovića (SNSD) zovu Krepo, a lidera SDS-a Vukotu Govedaricu njegovi Gačani oslovljavaju s Vule, ali s prepoznatljivim dugim akcentom na prvom slogu. Šefa radikala Milanka Mihajilicu zovu Milun. Soko je nadimak Dragana Čovića iz Hrvatske demokratske zajednice BiH koji je dugo radio u mostarskoj firmi, a Bake je, naravno, kratica imena Bakira Izetbegovića. Pojedini su kumovali Izetbegoviću i nadimak Žuti. Živana Hadžizukić (SDPBiH) kraj svoje oficijelne kandidature navela je i Žiža, Samid Butković je dodao Dizel, a Hasan Samardžić Prkos. Pored imena Derviša Šaćirovića stajalo je Mrki, a Sabahudin Gatić iz Stranke za BiH na listi se ukazao s nadimkom Labud.

I? Ima li neke razlike u nadimcima bikova i naših političara? Nema, naravno! Samo što su mnogi bh. političari, umjesto boljeg života, građaninu Biponudili „riku“ i jačanje ličnog kulta u formi superbika i supervola. Supervolovi, tamo gdje matadora nema, dobiju osjećaj superiornosti pa se s toga ne čudite kad ih čujete da zapjevaju: “Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine!”

Dakle, da zaključimo: Bosansko-hercegovačka politička scena se ni po čemu ne razlikuje puno od Čevljanovićeve koride! Bikovi frkću i prijete, hvale se “mišićima”, a prije ili kasnije završe u konzervi ili na grilu! Danas su u modi i “steroidi”, valja se dodvoriti ljepšem polu, nije važno šta se kaže, važno je biti na koridi “bikonja” i rigati vatru!

Juče glavna vijest kako je Visoki predstavnik pokazao neviđeni kukavičluk te nije otputovao u Banjaluku! Pa šta ako Schmidt nije došao u Banjaluku? Šta je to trebao da pokaže u Banjaluci? Mišiće? Šta bi se sutra promijenilo u BiH poslije njegove posjete? Ništa, osim naslađivanja nečijih adrenalina. Bikovi mu prvo zaprijetili hapšenjem, sutradan druga pjesma. Čega se oni to plaše? Dana kad današnji lupeži – bikovi završe u “konzervama”?

Banjaluka je na istim geografskim koordinatama gdje je oduvijek bila! Samo su se “bikovi” mijenjali, a ona je ostajala lijepa i pitoma čekajući neka bolja vremena kada impotentni bikovi završe svoje „koride“ u konzervama! Zato ne dam da Safikadin grad pretvarate u koridu!

Gavnom biku se sprema “konzerva”, a on panično poziva na jedinstvo jer se debelo nakupio pokradenih i štetnih steroida! Pa što ako se drugi bikovi iz manjeg bh. entiteta povuku iz bh. institucija? Dejton je mrtav neka živi Republika Bosna i Hercgovina – zemlja bez korida!

Rika je prolazna, samo je Bosna i Hercegovina vječna!

Edin Osmančević
Autor/ica 13.9.2023. u 09:27