Represija Milorada Dodika: Uhpšeni roditelji Davida Dragičevića, lideri opozicije, novinari

tačno.net
Autor/ica 25.12.2018. u 12:49

Represija Milorada Dodika: Uhpšeni roditelji Davida Dragičevića, lideri opozicije, novinari

Fotografije: Elma Kazagić

Davor Dragičević, otac ubijenog mladića Davida Dragičevića, uhapšen je jutros u Banjaluci, a nedugo nakon toga i Davidova majka Suzana Radanović. Davoru povrijeđena ruka i trenutno je zbrinjen na Hirurgijskoj jedinici. Nemiri na Trgu Krajine, naguravanje građana i policajaca. Uhapšeni Branislav Borenović, Draško Stanovuković i Vojin Mijatović. Prethodno pozvali narod na proteste večeras u 18:00.

Pripadnici MUP-a RS uhapsila su Vojina Mijatovića iz SDP-a.

Hapšenje je uslijedilo nakon što je Stanivuković pozvao građane da u 18 sati u što većem broju dođu na Trg Krajine i pruže podršku Davoru Dragičeviću, Suzani Radanović i ostalim osobama koje su danas uhapšene.

Stanivuković je nakon toga presjekao žutu traku kojom je policija ogradila mjesto na kojem građani odaju počast stradalom Davidu Dragičeviću.

Nekoliko trenutaka nakon toga policija je s Trga Krajine odvela i Draška Stanivukovića i Borislava Borenovića, a okupljeni građani su negodovali.

Borenović i Stanivuković posljednji su uhapšeni od jutros u Banjoj Luci, a epilog je to privođenja Davora Dragičevića. Kako je ranije saopćeno iz policije, Dragičević je priveden zbog ugrožavanja javne sigurnosti. Ubrzo nakon toga na Trgu Krajine je uhapšena njegova bivša supruga Suzana Radanović i još dvije osobe, a potom i bivši zastupnik u NSRS-u Adam Šukalo koji je s grupom građana ispred PU Banja Luka tražio da Dragičević i ostali budu pušteni.

Prije hapšenja Borenovića i Stanivukovića u Parku Petar Kočić došlo je do naguravanja između policije i građana, prilikom čega je povrijeđen policajac.

“Davoru je najvjerovatnije slomljena ruka”, kazao je Tolimir.

Podsjećamo, nakon privođenja Dragičevića uhapšena je i njegova bivša supruga i majka Davida Dragičevića Suzana Radanović te još nekoliko osoba, a među njima je i bivši zastupnik u NSRS-u Adam Šukalo.

Nova hapšenja su uslijedila nakon naguravanja jednog muškarca i policije kada su pripadnici Specijalne policije MUP-a RS žutom trakom ogradili automobil Davora Dragičevića i mjesto na kojem građani odaju počast Davidu Dragičeviću na Trgu Krajine. Nekoliko građana nakon toga je otišlo ispred Policijske uprave Banja Luka gdje su tražili da Dragičević i ostali budu pušteni na slobodu.

Policija je danas privela i Vladimira Šuška, dopisnika BHT-a iz Banje Luke koji je snimao privođenje Dragičevića. Ubrzo nakon toga Šušak je pušten.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 25.12.2018. u 12:49