JAVNE NABAVKE KCUS-A: Tenderi prilagođeni omiljenim firmama

A. Omerović
Autor/ica 31.7.2019. u 11:44

JAVNE NABAVKE KCUS-A: Tenderi prilagođeni omiljenim firmama

Polovinom aprila ove godine Univerzitetski klinički centar Sarajevo raspisao je tender za nabavku medicinskih sredstava, endoproteza, za potrebe KCUS-a. Vrijednost tendera 3,1 milion maraka bez PDV-a. Tehnička specifikacija tendera, podijeljenog na deset lotova, prepisana je u potpunosti iz kataloga proizvođača Limacorporate Spa, Zimmer Biomet i Johnson&Johnson.

Zastupnici ovih proizvođača za Bosnu i Hercegovinu su firme Hercegovinalijek, Mark Medical i Inel-med iz Mostara. Jedino ove firme mogle su ispuniti zahtjeve iz tenderske dokumentacije KCUS-a.

Firma Krajinagroup iz Banje Luke žalila se na tehničke specifikacije tendera navodeći  da je „jasno da je ovo tijelo koristilo savjete osoba koje su imale izravan interes za izhod postupka dodjele ugovora jer kako drugačije opisati način na koji je sastavljena tehnička specifikacija koja je prepisana iz kataloga proizvođača.“

U žalbi su naveli da je za sve lotove tehnička spefikacija prepisana iz kataloga proizvođača čime je KCUS tendersku dokumentaciju zatvorio za samo tri ponuđača.

Lot 1, 2,3,4 i dio lota 5 i 9 – ugovorno tijelo je kompletnu tehničku specifikaciju prilagodilo jednom proizvođaču-Limacorporate Spa sa sjedištem u Italiji a koju zastupa kompanija Inel-med iz Mostara“, naveli su u žalbi iz firme Krajinagroup.

Ukupna vrijednost lotova 1,2,3,4, 5 i lota 9 iznosi 1.693.000 KM.

Lot 5 i 6 tehnička specifikacija je napisana za proizvođača „Johnson and Johnson“ čiji je distributer kompanija Hercegovinalijek iz Mostara… Tehničku specifikaciju ugovorno tijelo je prilagodilo proizvođaču „Johnson and Johnson“ jer je sa detaljnim opisima i specifikacijom materijala, od kojeg su traženi proizvodi napravljeni, ima samo pomenuti proizvođač“, navedeno je dalje u žalbi.

Vrijednost lota 5 i lota 6  iznosi 367.000 KM.

U odgovoru na žalbu firme Krajinagroup iz Kliničkog centra su odgovorili da su pravili tendersku dokumentaciju “sukladno saznanjima iz Registra Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH” te da je tenderska dokumentacija bila dostupna većem broju ponuđača.

Iz Ureda za razmatranje žalbi naveli su da iz KCUS-a pri odgovoru na žalbu nisu dali “niti jedan kontraargument detaljnim navodima žalitelja u smislu “prepisivanja” tehničke specifikacije, odnosno pojedinih stavki iz kataloga naprijed navedenih proizvođača, za koje je ovo tijelo utvrdilo da su tačni“.

Već ustaljena praksa

Ignorisanje navoda iz žalbe od strane KCUS-a ne treba da iznenađuje. Firmi Hercegovinalijek i ranije su prilagođavali tendersku dokumentaciju. U posljednjih godinu dana firma Diamedic tri puta se žalila Uredu za razmatranje žalbi za namještanje tendera KCUS-a ovoj firmi.

Krajem decembra prošle godine KCUS je raspisao tender za nabavku medicinskih sredstava, reagensa za biohemijske i imunohemijske pretrage. Vrijednost tendera 2, 6 miliona KM bez PDV-a. Firma Diamedic uložila je žalbu URŽ-u.

Ovo je ponovni pokušaj da se omogući da kao najpovoljniji ponuđač bude izabrana firma Hercegovinalijek. Ističemo da je URŽ u okviru nekoliko svojih rješenja kao nezakonite zaustavio pregovaračke i otvorene postupke nabavki koji su trebali pogodovati ovoj kompaniji“, naveli su u žalbi iz firme Diamedic.

Krajem marta ove godine URŽ je donio rješenje kojim se poništava tenderska dokumentacija. Umjesto raspisivanja novog tendera 19. juna 2019. godine KCUS objavljuje ispravku za obavještenje o nabavci u kojem isti tender dijeli na 11 lotova.

Kada su u pitanju lot 7 i lot 8 tendera za nabavku medicinskih sredstava za potrebe KCUS-a, iz Krajinagroupa u žalbi navode da je “vidljivo da su opisi, veličine i materijali od kojih su traženi proizvodi napravljeni, identični istovjetnim proizvodima proizvođača Zimmer Biomet.”

Vrijednost lota 7 – endoproteza kuka  i lot-a 8 – endoproteza koljena iznosi 1.130.000 KM.

Proizvod totalna endoproteza koljena, proizvođača Zimmer nalazi se na spisku registrovanih medicinskih sredstava Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Registrovani predstavnik je firma Mark Medical iz Sarajeva.

Podsjetimo da je KCUS tenderskom dokumentacijom i ranije pogodovao ovoj firmi. Tako je prošle godine na tenderu za nabavku endoproteze kuka i koljena za potrebe Klinike za ortopediju i traumotologiju tehnička specifikacija, kao i na ovom tenderu, u potpunosti prepisana iz kataloga proizvođača Zimmer Biomet.

Tada se firma Medika iz Mostara žalila URŽ-u da je Klinički centar izmijenio prvobitno objavljenu tendersku specifikaciju za LOT 4 tendera tako što su uz nazive predmeta nabavke dodani originalni  proizvođački nazivi i veličine sa čime su nabavku „zaključali samo za jednog proizvođača odnosno dobavljača”.

Prije godinu dana Žurnal je opširno pisao o nepravilnostima u javnim nabavkama Kliničkog centra Sarajevo. Prepisivanje tehničkih specifikacija radi pogodovanja određenim firmama i dalje je praksa na KCUS-u koja prolazi nekažnjeno.

zurnal.info

A. Omerović
Autor/ica 31.7.2019. u 11:44