I ovo je BiH

Milan Račić
Autor/ica 21.1.2019. u 11:49

I ovo je BiH

Umjesto da o životu pričaju, i pozicija i opozicija, baviće se mjesecima hoće li ili neće u vlast s onim što su ih godinama zvali nacionalne stranke, pa pred izbore – nacionalističke, a pred koaliranje tepaju im da su narodnjačke.

Kakva nam je i vlast i opozicija, iz samo jutros objavljenog u medijima, dva događaja oslikavaju BiH političku zbilju.

Otkad je svijeta i vijeka, politike, političkih stranaka i organizacija, političari daleko više od drugih ljudi žude za ličnim interesom. No u ovo  tzv. vrijeme demokratije i tranzicije na svim prostorima bivše nam države, u BiH posebno, poplavljeno je političkim preletačima koji su zbog ličnih interesa u stanju i uspijevaju sve ideje pretvoriti u novac i sopstvenu dobit. To i ne bi bio toliki problem jer smo već na to navikli da ti isti za sve što rade, bez imalo obraza i osjećanja krivnje, ne izlaze u javnost tumačeći da sve to rade po zakonu i propisima. Nakon što najbližoj rodbini dodjele desetine hiljada KM nepovratnih sredstava, kuražni su da „neukoj masi“ pa i svojim glasačima očitaju lekciju kako je to sve moralno i zakonito. Osilili su se toliko da svima koji ukazuju na ovaj fenomen drže lekcije, kako su baš oni jedino bogom dati, a svi drugi, posebno oni koji na to ukazuju su licemjeri i lažni moralisti.

Neki od političara(ki) su se toliko osilili da im je bacanje para za novorođene, ili su još i više bezobrazni da svoje kolegice, bez imalo srama i stida pitaju, a zašto i one same ne rađaju, kad se toliko bore za novorođenčad? Nije ovdje riječ o sunovratu javnog diskursa, već o bezobrazluku nezabilježenom čak i na ovim prostorima gdje smo do juče mislili da je ovako nešto nemoguće.

No, ovdje izgleda ništa nije nemoguće, niti nas može iznenaditi.

Zato će vlast biti velikodušna pa svoj djeci i njihovim majkama, umjesto nagrade za novorođeneno dijete, besplatno dodijeliti sanke na nekoliko sati ako se „uzveru“ na Trebevićku žičaru.

I umjesto da o životu pričaju, i pozicija i opozicija, baviće se mjesecima hoće li ili neće u vlast s onim što su ih godinama zvali nacionalne stranke, pa pred izbore – nacionalističke, a pred koaliranje tepaju im da su narodnjačke.

Aferim i poziciji i opoziciji!

Tagovi:
Milan Račić
Autor/ica 21.1.2019. u 11:49