Davor Dragičević: Ovo je sunovrat vladavine prava, danas izlazim iz pravne borbe

I.M.
Autor/ica 2.3.2023. u 15:04

Izdvajamo

  • "Neće od nas niko živ dočekati pravdu u ovakvom stanju. Ovo je korumpirani sistem. Tvrdim da iza ubistva mog djeteta stoji režim u RS-u na čelu sa tadašnjim predsjednikom Miloradom Dodikom, ministrom unutrašnjih poslova Draganom Zlukačem koji me osudio za klevetu i ništa nije postigao. Pod punom materijalnom životnom odgovornošću tvrdim ovo", rekao je.

Povezani članci

Davor Dragičević: Ovo je sunovrat vladavine prava, danas izlazim iz pravne borbe

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba

Davor Dragičević, otac Davida Dragičevića ubijenog prije 5 godina danas je poručio da izlazi iz pravne borbe. Napomenuo je da će advokat nastaviti rad na ovom slučaju, ali je on digao ruke.

Davor je poručio da je sa advokatom Ifetom Feragetom koji vodi slučaj ubistva njegovog sina za njega je postao roditelj, prijatelj i pravni savjetnik, ali da ni on, ni bilo ko drugi ne može utjecati na njegovu odluku te da je ona neopoziva.

“Ono što sam ja, moja porodica, advokati i grupa ‘Pravda za Davida’ dobivala je konstantno poniženje. Ovo nije protiv nekoga lično upućeno, ovo se zasniva na dokazima koje imam. Ne mogu dozvoliti da se svjedoci ispitivaju u policijskoj upravi u Banjoj Luci gdje su ljude tukli i maltretirali 2018. godine. Da pripadnici zločinačkog MUP-a budu prisutni na navodnom pretresu kuće Đorđa Rađena tražeći DNK. Ako je postupak tajan, otkud je tamo Dragan Stupalj, koji je advokat Đorđa iznosi u javnost da nikad boljem uviđaju nije prisustvovao. Otkud mu pravo da bude tu?”, rekao je Dragičević.

Podsjetio je da od samog početka traži da se vještače prostorije MUP-a i pitao se zašto se nije vještačio snimak sa videonadzora gdje je bilo tijelo njegovog djeteta da se vidi ko je podmetnuo stvari.

“Ovo je za mene sunovrat vladavine prava u BiH i današnji dan je izlazak mene lično, ne advokata, iz pravne borbe. Zapamtite. Tužilaštvo nek radi kako hoće, ja se više medijima neću obratiti povodom njihovog rada. Ovo je samo moj dug prema Ifetu Feragetu i prema svom sinu i porodici, prema vama i grupi pravda za davida”, rekao je David.

Poručio je da sve dok on i Muriz Memić budu oštećeni, sve dok se ne promijeni Krivični zakon BiH, pravde u ovoj državi neće biti.

“Neće od nas niko živ dočekati pravdu u ovakvom stanju. Ovo je korumpirani sistem. Tvrdim da iza ubistva mog djeteta stoji režim u RS-u na čelu sa tadašnjim predsjednikom Miloradom Dodikom, ministrom unutrašnjih poslova Draganom Zlukačem koji me osudio za klevetu i ništa nije postigao. Pod punom materijalnom životnom odgovornošću tvrdim ovo”, rekao je.

Davor je rekao da se ovdje ne radi samo o njegovom sinu Davidu te da je nedavno vidio snimke užasne brutalnosti policajaca koje se još uvijek ne smiju dati javnosti.

“Ovo je smrt vladavine prava u BiH, institucije u BiH više za mene ne postoje. Pet godina od mene rade šta hoće. Dok ne budemo stranka u postupku, od ovog neće biti ništa. Ja ovu odluku neću povući i kad sam ovdje ležao 63 dana. Znam šta smo prošli”, rekao je.

Advokat Ifet Feraget je rekao da kao čovjek i profesionalac može potvrditi riječi Davora da je ovo sunovrat vladavine prava.

“Ali nemam drugo rješenje, nego da nastavim borbu. Obavit ćemo razgovor sa tužilaštvom. Tačno je da nema pretresa ukoliko nema osnova za sumnju da će se pretresom nešto pronaći. Otkud pravo advokatu govoriti ko ima ili nema status osumnjičenog? Ako neko nije osumnjičen, nema potrebe ni da advokat bude tu”, rekao je.

Feraget se osvrnuo i na slučaj Dženana Memića te se nada da će se ukinuti oslobađajuća presuda.

“Ali ako ćemo se iscrpljivati narednih 10 godina, mislim da to sve skupa gubi smisao”, rekao je Feraget, piše Klix.ba

I.M.
Autor/ica 2.3.2023. u 15:04