Davidova majka Suzana na ispitivanju u policiji: Potresna priča nakon što je sin ubijen, a Davor nestao

tačno.net
Autor/ica 4.1.2019. u 09:58

Davidova majka Suzana na ispitivanju u policiji: Potresna priča nakon što je sin ubijen, a Davor nestao

U pozivu koji joj je jučer upućen navodi se da se Suzanu Radanović sumnjiči za krivično djelo neovlaštenog prisluškivanja i tonskog snimanja, nakon što se pojavio snimak razgovora između Milorada Dodika i Željka Karana, patologa koji je radio na slučaju ubistva Davida Dragičevića.

Prilikom dolaska Suzane Radanović u policijsku stanicu, policajac je otjerao novinare s autobuske stanice pored Policijske uprave Banja Luka na drugu stranu ulice.

Policija je u pozovu Suzani poručila da će biti privedena ukoliko se ne odazove. Majka Suzana se jutros u dogovoreno vrijeme pojavila kako bi bila saslušana o onome što joj se stavlja na teret.

Tako priča o ubistvu mladića Davida Dragičevića u Banjoj Luci poprima jedan drugi kontekst. Nakon skoro deset mjeseci protesta i borbe za pravdu, neuspješno, bez konkretnih rezultata, sada roditelje Davida Dragičevića optužuju za određena krivična djela.

Prvo se nakon protesta 30. decembra gubi svaki trag Davoru Dragičeviću kojeg traži policija u RS-u zbog navodnog narušavanja javnog reda i mira i navodnog pripremanja nemira.

Da tu ne završi sve, sada je policija optužila majku Suzanu Radanović da je neovlašteno snimala razgovor između Dodika i Karana.

Tužilaštvo u Banjoj Luci ne saopćava nikakve informacije o slučaju istrage o ubistvu Davida Dragičevića, a spominje se mogućnost da cijeli slučaj preuzme Tužilaštvo BiH. U međuvremenu, očajnu borbu roditelja i velikog broja građana koji traže istinu i pravdu sada vlast nastoji prebaciti u neke druge okvire, iznoseći protiv njih optužbe za narušavanje reda, mira i zakona.

Svjetski mediji nastavili pratiti borbu za istinu o Dragičeviću

“Desetine Bosanaca ignorisalo je zabranu i zapalilo svijeće u čast 21-godišnjem studentu čija je neriješena smrt, kao i navodno policijsko zataškavanje slučaja inspirisalo održavanje masovnih protesta”, navodi agencija Associated Press, čiju vijest su prenijeli svi vodeći svjetski mediji.

Skup u pravoslavnoj crkvi u Banjoj Luci održan je u četvrtak dok su policajci stajali i promatrali građane.

Svjetski mediji su prenijeli da policija traga za Davorom Dragičevićem, ocem pokojnog mladića, koji je predvodio protuvladine proteste tražeći odgovore o smrti njegovog sina Davida iz marta 2018. godine.

“Policija je zabranila održavanje događaja bez posebnog odobrenja”, navode svjetski mediji, napominjući da Davor Dragičević nije viđen otkako su se hiljade njegovih pristaša okupile u nedjelju u Banjoj Luci.

Podsjetimo, brojni svjetski mediji prenijeli su 25. decembra dešavanja u Banjoj Luci na protestima građana održanim nakon hapšenja Davora Dragičevića, majke stradalog mladića Suzane Radanović i još nekoliko opozicionih političara u Republici Srpskoj.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 4.1.2019. u 09:58