PREDSJEDNIK VSTV-A UHVAĆEN U KORUPCIJI: Milan Tegeltija trgovao krivičnim istragama!

 Avdo Avdić
Autor/ica 22.5.2019. u 16:20

PREDSJEDNIK VSTV-A UHVAĆEN U KORUPCIJI: Milan Tegeltija trgovao krivičnim istragama!

Piše: Avdo Avdić Žurnal

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, preko posrednika, inače službenika SIPA, ugovarao je klijente kojima je trebalo “ubrzati” predmete u bh pravosuđu. Žurnal je u posjedu dokaza koji potvrđuju navode o Tegeltijinoj umiješanosti u koruptivne radnje!

DRUG IZ SARAJEVA

Novembar je 2018. godine. Marko Pandža, inspektor SIPA-e iz Banja Luke, obavještava biznismena iz Velike Kladuše Nermina Aleševića da se čuo sa “drugom iz Sarajeva”.

“Zna šta  je u pitanju, ali da mu još pojasnim neke detalje, da bi on znao za dalje. Ja ću insistirati da vas dvojica sjednete”, kazao je Pandža biznismenu Aleševiću.

Dva dana poslije, Marko je dobio poruku od “druga iz Sarajeva”, poznatijeg po imenu Milan Tegeltija.

“Marko, danas sam na konferenciji cijeli dan. Moraćemo to odgoditi za petak, ako nije prekasno”, pisao je predsjednik VSTV-a svom prijatelju policajcu.

Prema dogovoru, Tegeltija se u petak vratio u Banja Luku na već ugovoren sastanak. Iz Velike Kladuše je stigao biznismen Nermin Alešević.

“Nemoj pred njim ništa pominjati. Ako želiš njega potkovati, zovi mene, meni se javi i to ćemo ja i ti”, upozorio je Pandža biznismena Aleševića za sastanak sa prvim čovjekom bh. pravosuđa.

Malo, zatim, službenik SIPA-e i biznismen iz Kladuše sastaju se sa Tegeltijom. Nermin Alešević informisao je predsjednika VSTV-a o svom slučaju.

Ukratko, Alešević je suvlasnik kompanije u Velikoj Kladuši koja je smještena u krugu Agrokomerca. Tu halu, koju on iznajmljuje, biznismeni Adnan Terzić i Amir Avdić su založili kako bi dobili kredit Bobar banke, iako objekat nije u njihovom vlasništvu. SIPA je zbog tog slučaja, prije dvije godine, Tužilaštvu Kantona Sarajevo prijavila Terzića i Avdića, ali predmet nikad nije okončan.

“Slušaj, ja sam naredne sedmice u Sarajevu. Daj mi proj predmeta, ja ću to završiti s Dalidom”, obećao je predsjednik VSTV-a Nerminu Aleševiću.

PROCES POTKIVANJA

Broj predmeta, dogovoreno je na sastanku, Alešević je trebao proslijediti Marku Pandži, koji bi, potom, sve trebao dostaviti Milanu Tegeltiji. Nakon što su usaglasili dalje aktivnosti, Alešević je sa Pandžom otišao do parkinga ispred ugostiteljskog objekta.

“Uglavnom, rek’o ti je sve. On će to završiti. Ti, jedino, ako to smatraš da se to potkuje, da ja mogu s njim to potkovati za vikend”, kazao je Aleševiću službenik SIPA-e.

Nakon toga, Pandža je još jednom Aleševiću pomenuo “potkivanje”, što je bio jasan znak da se očekuje mito. Biznismen je, potom, posegnuo za kovertu. Jedan, dva, tri, četiri …. I tako do dvadeset. Dvije hiljade maraka je predao Pandži, uz obećanje da će biti i naredne sedmice još.

“Slušaj, ovo ću ja njemu prebaciti”, kazat će Pandža nakon što je primio novac.

Ostalo je još samo da Alešević proslijedi Pandži broj predmeta i ostalu dokumentaciju. No, prije nego je predmet “ubrzan”, Tegeltija je Dalidu Burzić prebacio na Sud BiH. Po hitnom postupku.

“Mićane, ono što smo pričali. Evo, to je”, reći će službenik SIPA-e Marko Pandža prilazeći, u jednoj banjalučkoj kafani, predsjedniku VSTV-a Milanu Tegeltiji.

“Ovdje je moj kum Vlado. Pred njim možeš pričati šta hoćeš. Tako da – slobodno”, odgovorit će Tegeltija, obraćajući se, prije svega, biznismenu Nerminu Aleševiću kojeg je posrednik Marko Pandža spojio sa šefom bh. pravosuđa.

“Imam dva problema”, započet će svoju ispovijest biznismen Alešević dok za stolom sjede službenik SIPA-e i predsjednik VSTV-a.

DVA PROBLEMA

No, vratimo se na početak priče. Nermin Alešević godinama ima problem sa Općinskim sudom u Velikoj Kladuši koji je izdavao duple ZK izvatke za imovinu koju je on koristio, a na osnovu tih izvadaka, direktor Autocesta FBiH Adnan Terzić i biznismen iz Ključa Amir Avdić su dobili kredit od Bobar banke u iznosu od oko dva miliona maraka. Alešević je slučaj prijavio SIPA-i, a ova policijska Agencija je podnijela izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv Terzića i Avdića.

Onda se naprasno umiješalo Tužilaštvo Kantona Sarajevo, koje je “pronašlo nadležnost” za ovaj predmet, iako je kriminal bio na području Unsko-sanskog kantona. Kako dvije godine ništa nije poduzeto na osnovu izvještaja SIPA-e, Alešević je pomoć odlučio zatražiti od čelnika VSTV-a. Prvi kontakt je imao sa inspektorom SIPA-e Markom Pandžom, koji je imao direktnu vezu prema Tegeltiji.

IDE LI SVE PO PLANU

U nastavku donosimo prepisku Marka Pandže i Nermina Aleševića.

Novembar 13.

Alešević: Ide li sve po našem planu druže. Dogovorio da se vidimo sa Vladom / op.a Vladimir Jurišić, sekretar Osnovnog suda u Banja Luci i kum Milana Tegeltije/

Pandža: Dogovorio sam s drugom iz SA da se ja i on vidimo sutra kada on dođe u BL. Neću više preko Vlade da se zajebavam. Čuli smo se  ja i drug iz SA maloprije, sutra predveče je on u BL.

Alešević: Ok. Super. Svaka čast

Pandža: Zna se šta je u pitanju, ali da mu ja još pojasnim neke detalje, da bi on znao za dalje. Ja ću insistirati da vas dvojica sjednete.

Sutradan, Milan Tegeltija šalje tri poruke Marku Pandži, čovjeku kojeg, prema vlasTitoj tvrdnji, ne poznaje baš tako dobro

“Marko, danas sam na konferenciji cijeli dan. Evo me u Kazamatu na svečanoj večeri. Moraćemo to za petak odgovoriti ako nije prekasno”.

Ovu prepisku sa Tegeltijom, inspektor SIPA-e je poslao Aleševiću kao dokaz da je predsjednik VSTV-a upoznat o svemu. I onda u petak,  u popodnevni časovima, Pandža i Alešević se nalaze u jednom ugostiteljskom objektu u Banja Luci, nakon čega odlaze u dvoranu. Tamo ih čeka Milan Tegeltija u društvu sa svojim kumom Vladimirom Jurišićem, pred kojim se, kako je naveo Tegeltija, “može sve pričati”.

“Ovaj problem ti može samo riješiti tužilaštvo i sud. Ovdje treba da forsiraš Tužilaštvo”, objasnit će Tegeltija nakon što je prelistao dokumentaciju, čudeći se i sam kako je Tužilaštvo Kantona Sarajevo nadležno za kriminal počinjen u Unsko-sanskom kantonu.

TEGELTIJINO OBEĆANJE

No, onda je dao obećanje.

“Slušaj. Ja sam u ponedjeljak u Sarajevu. Ti ćeš meni donijeti to što je za tužilaštvo, broj predmeta i ostalo. Treba mi ko je tužilac i ko je prijavljen da ja vidim s Dalidom, pa ću ti onda moći nešto reći”, kazao je Tegeltija.

Potom je rekao da biznismen Alešević broj predmeta dostavi prisutnom Marku Pandži, koji će sve proslijediti Tegeltiji.

“Mića je ekstra čovjek, samo što je u obavezama, pa ne stiže sve”, ubacio se u razgovor Marko Pandža, inače čovjek za kojeg Milan Tegeltija tvrdi da mu nije blizak.

Deset minuta poslije, Tegeltija je otišao, a Alešević i Pandža izlaze na parking ispred kafane.

“Ja ću biti sa njim. Sutra ćemo se mi vidjeti. Ako hoćet ti da potkuješ. On je krajnje korektan bio. Realan. Čuo si. Ubijeđen sam sto posto da će ti to završiti. Ovo kod Dalide”, kazao je Pandža Alaševiću.

Potom je primio prvu tranšu u iznosu od 2000 maraka.

“Ovo ću ja njemu proslijediti”, kazao je Pandža nakon preuzimanja novca.

DA SE NISI ČUO S DRUGOM

Da je posao nastavljen, pokazalo se kasnije, kada Alešević inspektoru SIPA-e šalje brojeve predmeta i dokumentaciju koju je od njega tražio Milan Tegeltija.


Alešević: Ovdje je broj predmeta KTO 11207517. Ovo je odgovor Ureda glavne tužiteljice Kantona Sarajevo

Pandža: Proslijedit ću mu.

Alešević: Ok. Pozdrav iz kišovite Austrije.

Pandža: Tako smo jutros dogovorili.

Alešević: Jutro. Da se nisi čuo s drugom. Da li je zvao Dalidu Burzić

Pandža: Nisam se čuo s njim. Čim šta saznam, javiću ti. Uglavnom, proslijedio sam mu ono i rekao je da će uraditi onako po dogovoru. Ne želim da mu dosađujem

 Avdo Avdić
Autor/ica 22.5.2019. u 16:20