Koji proizvođači najviše muljaju s podacima o potrošnji

tačno.net
Autor/ica 31.5.2013. u 20:25

Koji proizvođači najviše muljaju s podacima o potrošnji

Svi proizvođači muljaju sa službenim podacima o potrošnji goriva. Ipak, neki to rade besramnije od drugih.

Svi proizvođači muljaju sa službenim podacima o potrošnji goriva. Ipak, neki to rade besramnije od drugih

Prema istraživanju Internacionalnog odbora za čisti transport (ICCT), proizvođači u prosjeku prijavljuju 25 posto povoljnije rezultate od realnih. A razlika između deklariranih i stvarnih rezultata sad je deset posto gora nego što je bila prije samo deset godina.

Izvještaj zasnovan na rezultatima više od pola miliona privatnih i službenih automobila pokazao je da BMW-ova vozila muči najveća diskrepancija s razlikom od čak 30 posto između deklariranih i postignutih rezultata.

Bavarce u stopu prati još jedna bavarska kompanija – Audi – s 28 posto razlike, a na trećem mjestu našao se Mercedes s 26 posto.

Najvjerodostojnije podatke o potrošnji prikazali su japanski proizvođači, pa tako Toyotini odstupaju svega 15 posto, a za pohvaliti je i Francuze jer su Renault, Peugeot i Citroen zabilježili odstupanje od samo 16 posto.

I dok se Nijemci pravdaju time da se zbog kompatibilnosti testovi potrošnje izvode u laboratoriju, a ne u realnim okolnostima, pa se od njih ne može očekivati da budu u potpunosti reprezentativni, Greg Archer iz ICCT-a optužio je BMW, Audi, Mercedes i Opel da najviše lobiraju za to da se uvođenje zahtjevnije testne procedure Evropskog parlamenta pomakne s 2017. na 2020.

tačno.net
Autor/ica 31.5.2013. u 20:25