RTRS I FTV: IMPERIJA UZVRATILA UDARAC

tačno.net
Autor/ica 11.1.2016. u 23:17

RTRS I FTV: IMPERIJA UZVRATILA UDARAC

RTRS je glasilo vlasti i bilo je očekivano da o Danu RS izvještava neprofesionalno. Ali kada je u pitanju FTV, nakon dnevnika devetog januara pitanje je da li se “imperija pripremala da uzvrati udarac”. Insistiranje na tome da RS krši Ustav BiH sklizak je teren, jer i samo uredništvo FTV-a radi isto – korištenjem termina “županija”

Piše: Gordana Katana, analiziraj.ba

RTRS: Još jedna sedmica neprofesionalizma

4. – 10. januar 2016.

GORI SVIJEĆA: Šta je Republika Srpska: vjerski ili sekularni entitet u BiH? Šta je RTRS: javni servis svih građana ili glasilo Srpske pravoslavne crkve? Uz dužno poštovanje vjernika pravoslavne vjeroispovijesti i Božića koji proslavljaju, smatramo krajnje neprofesionalnim da tri dana na stolu prezentera Dnevnika 2, tokom cijelog trajanja centralne informativne emisije, gori svijeća u prigodnom božićnom aranžmanu. Na taj način pripadnicima ostalih naroda, ali i ateistima, šalje se neprimjerena poruka, a RTRS sama sebe određuje kao medij jednog naroda, i to njegovog religioznog dijela.

PARTIJSKI ZADATAK: Iza RTRS-a i Dnevnika 2 ostala je još jedna nedjelja neprofesionalizma. Konstantna uloga glasnogovornika vlasti nastavljena je, a novinari su samo odradili još jedan partijski zadatak. Ovog puta na promociji obilježavanja 9. januara, Dana RS. “Zastave se već vijore”, najavljuje prezenter u Dnevniku 2 osmog januara. Nakon toga slijedi promotivni spot “slaviti istinu i slobodu, slaviti republiku“. Sve manifestacije koje je aktuelna vlast organizirala uoči obilježavanja Dana RS, novinari su u centralnom dnevniku pomno ispratili.

PROPAGANDA I PATRIOTIZAM: U izvještaju o sjednici Senata, Nada Veletić između ostalog kaže: “RS obilježava svoj dan dostojanstvena, prkosna i ponosna.” Njen kolegaGoran Andrić, najavljujući dešavanja vezana za obilježavanje 9. januara, ističe na početku izvještaja: “Obilježavamo Dan RS da bi čuvali dom i domovinu kao oca svog.” Pa onda ponovo promotivni spot.

U istom dnevniku upadljivo je izostavljeno reagovanje potpredsjednika RS-a Ramiza Salkića, koji je izrazio nezadovoljstvo time što RS, unatoč odluci Ustavnog suda BiH, proslavlja 9. januar.

Propaganda i patriotizam, dovedeni do krajnjeg neukusa, obilježili su, umjesto informacija, i Dnevnik 2 emitovan devetog januara. Prezenter je dnevnik otvorio riječima “sretan vam Dan Republike Srpske”, potom slijedi intoniranje himne RS-a, a prezenter najavljuje da je “svečano, dostojanstveno i ponosno RS proslavila svoj 24. rođendan”.

PODVUČENO HIMNOM: Kako štogod ne bi bilo izostavljeno, Ljubica Kovačev je u ulozi reportera prepričala dešavanja koja su se odnosila na obilježavanje Dana RS. Potom o istim slijedi izvještaj novinarke Nade Veletić. Ponovo himna, pa govori predsjednika RS-aMilorada Dodika i srpskog premijera Aleksandra Vučića. Sve podvučeno himnom RS-a.

Cijeli dnevnik, koji je kao urednik devetog januara potpisao Momčilo Ostojić, nalikovao je na takmičenje novinara i reportera, u kojem kao da su dokazivali ko je veći patriota. Tako novinarka Kovačev navodi da je važno “sjećanje da smo RS odbranili žrtvama, krvlju i ranama”. I dodaje da je “uprkos negodovanju sarajevske čaršije, Vučić došao u Banjaluku”.

OVO NEĆETE VIDJETI: Protesti Udruženja Majke Srebrenice zbog obilježavanja 9. januara nisu spomenuti u Dnevniku 2. Kao što je propušteno i da se gledaoci izvijeste o stavu Ureda visokog predstavnika i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država o odluci vlasti Republike Srpske da nastavi s obilježavanjem Dana RS.

SVE DRUGO JE NEVAŽNO: Ostala dešavanja u BiH, regionu i svijetu u protekloj nedjelji dobila su malo prostora. Čak i u situacijama kada je bilo za očekivati da će RTRS izaći iz svojih međa, to se nije dogodilo. Izdvajamo kao primjer takvog ponašanja  Banjaluku, koja je, nakon što je palo 40 centimetara snijega, ostala potpuno blokirana. Nesposobnost komunalnih službi da raščiste saobraćajnice, trotoare i parkinge naišla je na ogromno nezadovoljstvo građana, ali izvještaj novinara Ajdina Cikote sveo se samo na zbir poznatih činjenica. Konstatacije da je stanje takvo kakvo jeste, bez namjere da se otvori pitanje ko je za njega odgovoran (Dnevnik 2, sedmog januara, urednik Jasenko Todorović).

Iz Dnevnika 2 emitovanog četvrtog januara izdvajamo izvještaj agencije Nilsen prema kojem je RTRS bio najgledanija TV stanica u RS-u u 2015. godini. Prema istom, i Dnevnik 2 RTRS-a najgledanija je centralna informativna emisija s udjelom od 16,88 posto.

IZDVOJENO

U Dnevniku 2 četvrtog januara, ni u jednom izvještaju novinara niti vijestima koje su prenijeli prezenteri nisu se pojavili ili spomenuli predsjednik i premijerka RS-a, Milorad Dodik i Željka Cvijanović.

PLUS NEDJELJE

Prilog novinara Stefana Ličine o Ostoji Markoviću, jednom od najstarijih nomada na ovim prostorima, koji je sa stadom od oko hiljadu ovaca ostao zarobljen u snijegu u jednom od sela nadomak Čelinca. Za mlađe generacije, nomađenje je gotovo nepoznat pojam, pa je novinar dočarao i težinu ovog posla i situaciju u kojoj je iskustvo jedino čime se nomadi mogu nositi u izazovima s prirodom.

MINUS NEDJELJE

Cjelokupan Dnevnik 2 emitovan devetog januara zbog činjenice da je umjesto informativne emisije gledaocima predočen propagandni uradak.

Ocjena 1

FTV: Dvadeset minuta izvještaja o Danu RS

4. – 10. januar 2016.

KOREKTNI IZVJEŠTAJI, ALI… U Dnevniku 2 emitovanom devetog januara, od 27 minuta trajanja, obilježavanju Dana RS posvećeno je punih 20. Novinari Mišo Vidović i Aleksandra Vinčar korektno su izvijestili o samoj manifestaciji obilježavanja Dana RS i na tome se moglo i ostati. No, urednik Željko Tica odlučio je dati širu sliku slučaja zvanog proslava 9. januara. Tako su gledaoci u izvještaju novinarke Dženete Halvadžije, nakon najave prezenterke da je održan “prijem povodom neustavnog Dana RS”, imali priliku čuti i izjave zvaničnika Srbije i RS-a o tome zašto slave Dan Republike Srpske. S posebnim naglaskom na pitanje srbijanskim ministrima “da li u svojoj zemlji poštuju odluku Ustavnog suda”. I tu je slijedila zamka koju su sami sebi postavili kroz odgovor ministra pravde Srbije “da mu je poznato da se odluka Ustavnog suda BiH o Mostaru ne provodi već 11 godina”.

OPŠIRAN IZVJEŠTAJ: Potom su slijedili opširan izvještaj o odluci Ustavnog suda BiH o Zakonu o praznicima te analiza novinara Amera Martinovića “Šta se, zapravo, slavi?”. Moramo kao dobar primjer navesti da su gledaoci Dnevnika 2 imali priliku vidjeti i reakcije onih koji su protestovali što se u RS-u proslavlja 9. januar. Ali pitanje je da li je za to bilo potrebno raditi odvojene izvještaje ili posegnuti za inače uobičajenom praksom izvještavanja kada se reakcije na neki događaj sažimaju u jedan prilog.

ZLOČINI ARMIJE BiH: Izuzme li se sadržaj dnevnika devetog januara, u monitorisanoj nedjelji urađeno je nekoliko dobro obrađenih tema od interesa za javnost. Izdvajamo prilog novinarke Vildane Kurtić, koja je na jasan način javnost upoznala sa sadržajem strukturalnog dijaloga o pravosuđu u BiH. Objašnjeni su razlozi njegovog vođenja, šta koja strana u BiH o tome misli i koji su to ključni prijedlozi koji će se razmatrati (urednica dnevnika Jadranka Milošević).

Iz dnevnika petog januara izdvajamo izvještaj novinarke Melise Hodžić o zločinima koje su pripadnici Armije BiH počinili nad srpskim stanovništvom u Kravici. Novinarka je predočila i broj žrtava, stavove članova porodica nastradalih te ko jeste, a ko nije do sada optužen ili procesuiran za te zločine. Takav izvještaj, kada je u pitanju RTRS i zločini koje su činili pripadnici Vojske RS, na javnom servisu RS-a nismo nikada vidjeli. I kako sada stvari stoje, teško i da ćemo.

PLUS NEDJELJE

Blok dnevnika sedmog januara posvećen proslavi pravoslavnog Božića. Osim uobičajenih izvještaja o tome kako je i gdje Božić proslavljen, gledaoci su imali priliku vidjeti i mini reportažu o manastiru Zavala i životu tamošnjih monaha.

MINUS NEDJELJE

Na nepotrebnu i profesionalno nekorektnu praksu novinara FTV-a koji uz ime potpredsjednice Narodne skupštine RS Sonje Karadžić vežu i njeno porodično porijeklo, već smo ukazivali. To se ponovilo i ove nedjelje u izvještaju novinarke Dženete Halvadžije, koja izjavu Sonje Karadžić o tome zašto slavi Dan RS najavljuje, umjesto njenom funkcijom, riječima: “i kćerka haškog optuženika Radovana Karadžića”.

IZDVOJENO

Detaljna analiza Adise Smajlagić o izazovima s kojima se Evropa suočila tokom 2015. godine, s posebnim osvrtom na izbjegličku krizu koja je poljuljala temelje Evropske unije.

U okviru ove rubrike skrećemo pažnju i na izuzetno lošu grafiku u Dnevniku 2 kada su u pitanju potpisi novinara. Slova su sitna i nečitka, pa je potreban napor da bi se vidjelo ko je autor izvještaja koji se emituje.

Ocjena 3

KOMPARATIVNA ANALIZA

RTRS je glasilo vlasti i stoga je bilo sasvim očekivano da i u slučaju izvještavanja o Danu RS postupi neprofesionalno i stavi se u službu te vlasti. No, kada je u pitanju FTV, nakon Dnevnika 2 devetog januara pitanje je da li se “imperija pripremala da uzvrati udarac”. Dužnost je novinara da izvještavaju, a javnosti ostave prostor da izvodi zaključke. Insistiranje na tome da RS krši Ustav BiH sklizak je teren na kojem se teško održati. Tim prije jer i samo uredništvo Dnevnika 2 FTV-a krši ustave i BiH i FBiH korištenjem termina “županija”.

tačno.net
Autor/ica 11.1.2016. u 23:17