ISTINA I PROPAGANDA: NOVINARI PROTIV PARTIJSKIH RADNIKA

tačno.net
Autor/ica 2.2.2016. u 16:04

ISTINA I PROPAGANDA: NOVINARI PROTIV PARTIJSKIH RADNIKA

Na FTV-u rade novinari, koji razgovaraju s radnicima, penzionerima, obespravljenima i siromašnima. Na RTRS-u zaposleni su većinom partijski vojnici, čiji su najčešći sagovornici – Milorad Dodik i Željka Cvijanović

Piše: Gordana Katana, analiziraj.ba

Građani ili političari? Za uredništvo Dnevnika FTV-a dilema ne postoji, oni su jasno stali uz građane. Javni servis u službi javnosti. One najšire, osiromašene, obespravljene, ponižene, gurnute na marginu društva. Koja je daleko od skupih automobila i zidovima ograđenih vila u kojima se baškari takozvana politička elita.

U Dnevniku 2 su stoga progovorili i govore radnici Konjuha iz Živinica, tuzlanske Livnice čelika… Novinari su bez zazora pokazali slikom i riječju kako su te ljude, oni koji su zahvaljujući njima na funkcijama, prevarili i odbacili. I kako njima i njihovim sudbinama manipuliraju. Progovorili su novinari i o sindikalnoj borbi, o federalnom premijeru i Vladi koja nije kadra provoditi ni zakone koje je sama kreirala i zahvaljujući rukama svojih zastupnika prelamala preko koljena u parlamentu.

To je realnost ne samo Federacije već i cijele BiH. Od Bosanskog Novog do Ljubinja, od Zvornika i Milića do Livna, Glamoča, Velike Kladuše… I javni servisi su ti koji imaju najveću i obavezu i odgovornost da o tome izvještavaju.

Nažalost, RTRS je odavno na tom zadatku pala. Cijeli januar, kao i mjesecima ranije, odnosno već godinama prije toga, u centralnom dnevniku, kao na pokretnoj traci, smjenjuje se tek nekoliko lica. Lideri opozicionih stranaka tu su uglavnom uz sliku bez tona, a na njihove izjave, stavove i komentare, nadugo i naširoko, iz večeri u večer, odgovaraju predsjednik i premijerka Republike Srpske, Milorad Dodik i Željka Cvijanović. Ko je patriot, a ko izdajica, jedina su pitanja kojima se bave novinari RTRS-a. Mada, teško je većinu onih koji čine dio informativne redakcije te RTV kuće zvati novinarima. Partijski su to vojnici. Čija je jedina dnevna zadaća blatiti opoziciju, veličati lik i djelo vrha entitetske vlasti i njima bliskih inih tajkuna. Naprimjer, Rajka Dukića, direktora Boksita iz Milića, koji radnike šalje na poligraf, šamara ih i davi, tjera da čitaju njegova „sabrana djela“ pa ih onda propituje. Dukić i Milići tek su jedna od sličica mozaika stvarnosti o kojoj je RTRS šutio i šutit će. Drsko, kao što je drsko javnost izvijestila o skupu podrške Dukiću pod nazivom „Stop medijskim lažima“.

I naravno, kada se toliko veliča vlast, onda je nemoguće progovoriti o nezaposlenosti, korupciji, siromaštvu, o svemu onome što jeste realnost RS-a. Umjesto toga, širi se lažni optimizam, zasnovan na lažnim obećanjima vlasti o budućim kilometrima autoputeva, novim zračnim lukama, ruskim, kineskim i inim investitorima koji u redu, s nestrpljenjem, čekaju da novac ulože u Srpsku. Jer sve će to Bog pozlatiti. Otuda valjda i toliko često, njemu u čast, na stolu prezentera Dnevnika 2 gori svijeća.

tačno.net
Autor/ica 2.2.2016. u 16:04