ATV-OVA POLITIKA NEZAMJERANJA I ODSUSTVO KONCEPTA FACE TV-A

Uglješa Vuković
Autor/ica 10.4.2015. u 10:43

ATV-OVA POLITIKA NEZAMJERANJA I ODSUSTVO KONCEPTA FACE TV-A

Obje televizije su u protekloj sedmici djelovale prosječno, a to je u slučaju ATV-a bilo ispod visokih očekivanja koja povremeno izazovu kvalitetnim prilozima

 Piše: Uglješa Vuković, analiziraj.ba

ATV: Nezanimljiva premijerka i izostanak pravih pitanja

2. – 8. april 2015.

PREMIJERKA BEZ JAVNOSTI: Nakon što je u prošloj analizi postavljeno pitanje gdje je i šta radi Željka Cvijanović, u subotu, četvrtog aprila, urednik Igor Požgaj, slučajno ili ne, odlučio se na intervju baš sa premijerkom Republike Srpske. Bio je to još jedan razgovor (ako je to uopšte podesan naziv) u kojem su ATV-ovi urednici i voditelji dopuštali najvišim političkim funkcionerima da održe svoj zamišljeni govor umjesto da budu izloženi suvislim pitanjima. Tako smo umjesto premijerke koja je odsutna iz javnosti dobili premijerku koja je prisutna, ali bez javnosti. Cvijanovićka je do iznemoglosti deklamovala fraze po kojima je poznata, a da nije prekidana, i konačni utisak je da se radilo o obraćanju javnosti koje je moglo proći i bez voditelja u studiju.

KAD NASLOV NE PRATI SADRŽAJ: ATV mnogo pažnje posvećuje regionalnim temama, ali se prikazi aktuelnih prilika najčešće svode na krajnje površan osvrt. Ilustrativan je primjer zabilježen u Vijestima u utorak, sedmog aprila (urednica Milijana Kos), kada smo mogli čuti skupštinsko obraćanje Aleksandra Vučića iako je u naslovu stajalo “Skupština Srbije o Beogradu na vodi”. Problem je u tome što naslov nije odgovarao pratećoj sadržini, te smo umjesto skupštinskog stava ili prezentacije drugih i drugačijih stavova mogli samo slušati srpskog premijera kako objašnjava prednosti kontroverznog graditeljskog pothvata.

ZNAČAJAN NAPREDAK: Nenad Knežević pripremio je prilog o izricanju pravnosnažne presude Zdravku Tolimiru, pravilno spominjući za šta je nekadašnji obavještajac VRS osuđen. Nešto što je često znalo nedostajati u prilozima što se odnose na lica osuđena za zločine u posljednjem ratu u medijima u RS-u. Knežević je, što je najbitnije, spomenuo da je Tolimir osuđen za genocid u Srebrenici, ali je opet izostao podatak nad kojom skupinom je i zbog čega izvršen genocid. No, za javnost Republike Srpske značajno je što nije prešućena riječ genocid.

PLUS SEDMICE:

Prilog Nenada Kneževića, jer nisu prešućeni razlozi zbog čega je to pravnosnažno osuđeni ratni zločinac tačno osuđen. Kako se radi o temama što još važe kao tabu u Republici Srpskoj, očigledna je značajna promjena u izvještavanjima o sudskim procesima. Najviše zbog toga jer se više ne izostavljaju najteže kvalifikacije iz presude, poput termina genocid, a nije više prisutna ni praksa dodatnih komentara kojima su spomenute odrednice pokušavale nivelisati.

MINUS SEDMICE:

Konačna pojava Željke Cvijanović u intervjuu poslije odsustva iz javnosti podsjetila nas je da je od odsustva najviših funkcionera mnogo gora činjenica da ne postoji kritička javnost u koju se oni mogu vratiti. Razgovor s premijerkom bio je neuzbudljiv, dosadan i određen njenim populističkim rječnikom.

OCJENA: 5

FACE TV: Dan pobjede Sarajeva nad Dnevnikom FACE TV-a

2. – 8. april 2015.

SPOMENIČKA KULTURA: Odluka urednice Erne Saljević da cijelu jednu dnevnu informativnu emisiju posveti obilježavanju Dana grada Sarajeva, i pored sve bitnosti toga datuma, neprikladna je i opet doprinosi pretvaranju dnevnog formata u pseudodokumentarni. Obljetnica je propraćena i mnogobrojnim izjavama dužnosnika i to je djelovalo posebno zamorno i suvišno. U svakom slučaju, uredništvo Face TV-a dalo je svoj doprinos stvaranju spomeničke kulture u kojoj se istorijskim datumima i događajima daje prednost nad dnevnim aktuelnostima. To opet redovno prate ideološke interpretacije, a samim time i izlazak iz okvira novinarstva.

SIŽE UMJESTO ANALIZE: Posljednje izjave albanskog premijera i kosovskog ministra vanjskih poslova bile su povod pozivanja kosovskog političkog analitičara Albinota Malokua u srijedu, osmog aprila (urednica Erna Saljević). Ambiciozno najavljana kao analiza, Malokuova interpretacija regionalnih odnosa svodila se na prepričavanje najnovijih izjava tzv. regionalnih lidera. Značajno je i napomenuti da ako se već htio postići efekat pretresavanja regionalnih odnosa, taj razgovor je morao biti propraćen i javljanjem iz Beograda, jer je Srbija bila redovno prozivana u razgovoru. Urednici bi trebali posvetiti veću pažnju izboru samih analitičara, jer se redovno dešava da gledaoci umjesto analize slušaju kratki siže najnovijih, već spomenutih dešavanja.

SUČELJAVANJE: Isti dan Saljevićka je ukrstila izjave Mladena Bosića i Milorada Dodika povodom njihovog sudskog okršaja zbog Dodikove tužbe za klevetu. Mnogi mediji su pokušali prezentovati ovaj duel vlastitim interpretacijama, ali čini se da je sarajevska televizija uradila najbolju moguću stvar. Na svaku Bosićevu izjavu dodali su Dodikov odgovor, i kako se radi o političkom sukobu što se preselio u sudnice, gledaoci su kroz date izjave sami mogli stvoriti svoj sud. Primjer kako je moguće minimalnim uredničkim miješanjem i najavnom rečenicom u uvodu stvoriti dobar prikaz političkih i ličnih sukoba što su u žiži javnosti.

PLUS SEDMICE:

Sučeljavanje Dodika i Bosića njihovim najsočnijim izjavama kao način građenja priloga o upravo započetom sudskom postupku dvojice političkih lidera.

MINUS SEDMICE:

Ponovno napuštanje formata dnevne informativne emisije u izdanju od šestog aprila.

OCJENA: 5

 

KOMPARATIVNA ANALIZA:

Obje televizije su u protekloj sedmici djelovale prosječno, a to je u slučaju ATV-a bilo i ispod visokih očekivanja koje nam povremeno ispostave kvalitetnim uradcima. Minus sedmice, tj. gostovanje premijerke Cvijanović bio je totalni promašaj. Tačnije, potvrdio je hronične boljke ATV-ovih urednika ili nedostatak hrabrosti da se postave neprijatna pitanja, što nas opet vodi do vlasništva same televizije i zacrtane politike nezamjeranja ili sporadičnog, bezopasnog zamjeranja. Sarajevska televizija već je navikla svoju publiku na koncepcijski nered, ili odsustvo smišljenog koncepta, a to i samu analizu zna činiti bespredmetnom. Često se ne isporučuju novosti dana, već reminiscencije ili ideološke poruke povodom istorijskog datuma, kao što je bio slučaj ove sedmice.

IZDVOJENO:

Zanimljivo je da je ATV dala ozbiljniji prikaz pravosnažne presude Zdravku Tolimiru, jer se medijima u RS-i s pravom spočitavalo namjerno prećutkivanje vijesti o ratnim zločinima pripadnika Vojske RS. Čini se da je primjetan izvjestan napredak jer najteže kvalifikacije (genocid) i razlozi osuđivanja nisu više “slučajno“ izgubljeni među drugim informacijama kojima se davala prednost. Face TV je s druge strane opteretila prilog neadekvatnom i ometajućom muzičkom podlogom, čime je sadržaj bio stavljen u drugi plan.

Uglješa Vuković
Autor/ica 10.4.2015. u 10:43