U BiH vodostaji Une i Sane u opadanju, evakuisano 25 osoba

RSE
Autor/ica 18.5.2023. u 09:17

U BiH vodostaji Une i Sane u opadanju, evakuisano 25 osoba

Foto: Klix.ba

Vodostaji Une i Sane, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, su u opadanju, škole i vrtići u četvrtak ne rade, a iz poplava je evakuisano 25 lica, prenosi Srna.

Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Milan Novitović rekao je u četvrtak da timovi nastavljaju rad u Novom Gradu i da je prioritet ispumpavanje vode.

Vodostaj rijeke Une u 7.00 sati je 516 centimetara što je za 21 centimetra manje dana ranije, a nivo Sane je 550 centimetara ili 18 manje nego dan ranije.

U protekla 24 sata na ovom području palo je pet litara kiše po metru kvadratnom.

Poplavljeno je 40 objekata u naseljima Mlakve, Urije, Suhača i Poljavnice. Iz naselja Mlakve i Rudice evakuisano je 25 lica.

Oštećeno je pet lokalnih puteva, a evidentirano je i pet klizišta.

Na sjednici opštinskog Štaba za vanredne situacije u srijedu je proglašena vanredna situacija uzrokovana elementarnom nepogodom.

U Unsko-sanskom kantonu vodstaji u opadanju

U Unsko-sanskom kantonu, na sjeverozapadu BiH, zabilježeno je opadanje vodostaja svih rijeka, prenosi Radio-televizija Bosne i Hercegovine.

U opadanju je pritoka Unac u Drvaru, rijeka Una stagnira u Martin Brodu, a od Kulen Vakufa, Kostela do Bosanske Krupe je u opadanju.

Takođe, rijeka Sana u Ključu i Sanskom Mostu bilježi pad vodostaja.

Stanovnike poplavljenih područje u četvrtak ujutro nije dočekala kiša, ali ni tokom noći nije bilo obilnijih padavina.

Na prijedlog Kantonalnog štaba civilne zaštite, na sjednici održanoj u srijedu Vlada Kantona Unsko-sanskog kanton donijela je Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na području Kantona za gradove Bosansku Krupu, Bihać, Cazin, opštine Sanski Most i Velika Kladuša.

Situacija u regiji

Zemlje u regiji su pogođene jakim kišama koje su dovele do poplava u Hrvatskoj i Srbiji.

Rijeka Sava nastavila je u četvrtak ujutro da raste u Jasenovcu, vanredna situacija je zbog izlivanja Une u Hrvatskoj Kostajnici, a uslijed premiještanja vodenog talasa problemi se očekuju u Sisku i Petrinji.

U Srbiji u poplavama u Novom Sadu povrijeđene su dvije osobe, a u Koceljevi je pod vodom deset kuća, ali nije bilo ugroženih.

RSE

RSE
Autor/ica 18.5.2023. u 09:17