Danas izbori u Engleskoj, Škotskoj i Velsu

tačno.net
Autor/ica 6.5.2021. u 09:24

Danas izbori u Engleskoj, Škotskoj i Velsu

foto: EPA

Žitelji Londona će glasati za gradonačelnika, a očekuje se da će ponovo biti izabran Sadiq Khan.

Birači u Engleskoj, Škotskoj i Velsu izlaze danas na birališta na kojima će Škotlanđani birati zastupnike u parlamentu, građani Hartlepoola jedno mjesto u Westminsteru, žitelji Londona svog gradonačelnika i 25 odbornika u londonskoj skupštini, stanovnici Velsa 60 članova velškog parlamenta, a Englezi više od 5.000 odbornika.

Danas će biti izabrano svih 129 zastupnika škotskog parlamenta po mješovitom sistemu koji biračima omogućava da prvo glasaju za člana škotske oblasti ili izborne jedinice parlamenta i zatim da daju još jedan glas za političku stranku, piše Reuters, prenosi Tanjug.

Birači u sjevernom gradu Hartlepoolu će izabrati novog člana Westminsterskog parlamenta pošto je zastupnik Mike Hill podnio ostavku nakon što je optužen za seksualno uznemiravanje.

Gradonačelnik Londona

Žitelji Londona će glasati za gradonačelnika, a očekuje se da će ponovo biti izabran Sadiq Khan. Stanovnici Londona će birati i 25 članova londonske skupštine.

Biće održani i izbori za gradonačelnike u mnogim regijama.

Birači u Velsu će izabrati 60 članova velškog parlamenta prema mješovitom sistemu, jedan glasački listić za izbornu jedinicu i drugi za stranku u regiji.

Danas će biti održani i lokalni izbori u Engleskoj, a birači će odlučivati o više od 5.000 mjesta u 143 engleska vijeća.

balkans.aljazeera.net

 

tačno.net
Autor/ica 6.5.2021. u 09:24