Ukradena država i demokratija

tačno.net
Autor/ica 27.4.2016. u 20:40

Ukradena država i demokratija

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, Slovenija, redovno analizira događanja na Bliskom istoku i Balkanu. IFIMES je povodom zakazanih prijevremenih parlamentarnih izbora u Republici Makedoniji 5.juna/lipnja 2016. godine pripremio  analizu  aktualne političke situacije. Iz analize „Makedonija: Ukradena država i demokratija“ izdvajamo najvažnije i najzanimljivije dijelove.

Prijevremeni parlamentarni izbori u Makedoniji, koji su bili predviđeni da se održe 24. aprila 2016. godine odloženi su za 5. juni 2016. godine, iako još uvijek nisu ispunjeni uslovi za njihovo održavanje. Izbori su posljedica dogovora iz Pržina iz juna 2015. godine kada su četiri vodeće političke stranke u Makedoniji, Unutrašnja makedonska revolucionarna organizacija – Demokratska partija za makedonsko nacionalno jedinstvo (VMRO-DPMNE), Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM), Demokratska unija za integraciju (DUI-BDI) i Demokratska  partija Albanaca (DPA-PDSH), nakon teških pregovora postigli dogovor da političku krizu, prouzrokovanu nezakonitim prisluškivanjem više od 20.000 građana, prevaziđu održavanjem prijevremenih parlamentarnih izbora uz ispunjenje određenih preduslova, između ostalih, pročišćavanje izbornog spiska na kojem se nalazi višak od 330.000 birača i da se uspostavi regulacija medija, koja će omogućiti jednak dostup do medija svim učesnicima u izbornom procesu umjesto dosadašnje apsolutne medijske dominacije VMRO-DPMNE.

U međuvremenu je albanska stranka DUI Ali Ahmetija početkom aprila 2016 taktički   napustila   vladajuću   koaliciju   u   interesu   režima   kako   bi   iznudila i „zabetonirala“ datum održavanja prijevremenih parlamentarnih izbora za 5. juni 2016. i tako još jednom pokazala i potvrdila, da je marioneta u rukama Nikole Gruevskog (VMRO-DPMNE). I druga albanska stranka DPA je sve vrijeme u funkciji režima. Albanci su zahvaljujući DUI i DPA ostali bez svojih predstavnika u institucijama makedonske države. Lojalnost dvojcu Nikola Gruevski – Sašo Mijalkov neupitna je i od predsjednika DPA Menduha Thaçija što je vidljivo i iz objavljenih prisluškivanih razgovora u kojima Thaçi izražava lojalnost Mijalkovom „do smrti“. Zbog toga ne iznenađuje činjenica, da su državno vodstvo Albanije i premijer Edi Rama, otkazali bilo kakvu podršku dvojcu Ahmeti – Thaçi.

U međuvremenu je Ustavni sud Republike Makedonije donio kontraverznu odluku da „vrati“ ovlaštenja predsjedniku Republike Makedonije Gjorge Ivanovu u vezi pomilovanja, na osnovu kojih može pomilovati ne samo osuđene nego i   osumnjičene osobe. Iako niko od predsjednika Ivanova nije zahtijevao pomilovanje, on je ipak donio odluku o pomilovanju svih učesnika u aferi „prisluškivanje“ i aferi „izborne prevare“ što je pokrenulo masovne proteste građana i pomilovanih osoba iz redova opozicije. Predsjednik Ivanov je ponovno zloupotrijebio svoje ustavne ovlasti i zbog toga građani Makedonije na masovnim protestima opravdano zahtijevaju njegovu ostavku.

Inače, poznato je, da je navedena pomilovanja predsjednik Ivanov dogovorio sa vodstvom VMRO-DPMNE i istovremeno zloupotrijebio dolazak u Makedoniju predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora i predsjednice  Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, jer je upravo na dan njihovog dolaska objavio odluku o pomilovanjima kako bi ublažio reakcije javnosti na svoju odluku. Istovremeno je neuobičajeno, da su Pahor i Grabar-Kitarović došli u posjetu Makedoniji u vrijeme napete predizborne kampanje, jer se time u javnosti stvara utisak da podržavaju postojeći režim, koji je i prouzrokovao političku krizu. Navodni razlozi posjete, da Pahor i Grabar-Kitarović dolaze zbog procesa „Brdo-Brijuni“ nisu uvjerljivi i providni su, jer je proces „Brdo-Brijuni“ mrtav duže vrijeme i  nema nikakve dodane vrijednosti. U navedenoj igri Pahora i Grabar-Kitarović odbio je sudjelovati austrijski predsjednik Heinz Fischer, koji nije želio doći u Makedoniju i učestvovati u raskrinkanoj igri sa odlazećim režimom u Makedoniji. Zanimljivo je, da su Pahor i Grabar-Kitarović uvučeni u makedonski „lonac“ u kojeg je u pozadini uključena i Rusija, koja ima interes da zaustavi i onemogući ulazak Makedonije u NATO, a Pahor i Grabar-Kitarović su predsjednici država, koje su punopravne članice NATO-a.

VMRO-DPMNE i DUI ukrali državu i demokratiju

Sredinom ove godine navršava se 1o godina od dolaska na vlast koalicije VMRO- DPMNE i DUI.

VMRO-DPMNE je tokom desetogodišnje vladavine sudjelovao u izbornim prevarama i svi dosadašnji održani izbori dovode pod sumnju izborne rezultate. Zbog toga je Specijalno javno tužilaštvo pokrenulo krivični postupak protiv bivše ministrice za unutarnje poslove Gordane Jankulovske i bivšeg ministra za promet i veze Mileta Jankievskog, da su sudjelovali u izbornim prevarama. Pošto se radi o izbornim prevarama opravdanim se postavlja pitanje legalnosti i legitimnosti izbora predsjednika Parlamenta, Vlade, predsjednika države, Ustavnog suda …

Mediji i medijski prostor su pod apsolutnom kontrolom režima Nikole Gruevskog, bivšeg premijera, koji je još uvijek predsjednik VMRO-DPMNE i apsolutni gospodar Makedonije. O uskraćivanju slobode medija u Makedoniji u svojim izvještajima posljednjih  nekoliko  godina  redovno  su  upozoravale  i  međunarodne organizacije.

tačno.net
Autor/ica 27.4.2016. u 20:40