Irma Baralija: Obnoviti Partizansko groblje

tačno.net
Autor/ica 23.9.2015. u 08:49

Irma Baralija: Obnoviti Partizansko  groblje

Uoči godišnjice otvaranja Partizanskog groblja u Mostaru, Naša stranka želi istaći značaj obnove i revitalizacije važnih kulturno-historijskih spomenika, koji nose simboličnu vrijednost za grad na Neretvi. Članovi i članice Naše stranke u Mostaru smatraju da je Partizansko groblje bilo žrtva ideoloških previranja lokalnih i viših nivoa vlasti, ali i potrebe da žrtve iz Drugog svjetskog rata iskoriste u aktuelnoj političkoj borbi.

“Takva praksa je od ovog objekta stvorila mjesto podjela, zbog čega je danas zapušteno i propada. Umjesto da bude prepoznatljivo turističko odredište, postalo je nesigurna lokacija za prolaznike i stanovnike tog dijela grada. Vrijednosti koje nosi ovo mjesto, ali i želja da se očuvaju kulturni spomenici, ne bi smjeli biti sporni niti jednoj političkoj opciji u Mostaru,” kazala je Irma Baralija iz Naše stranke Mostar.

Naša stranka Mostar smatra da se ulaganje u turizam i kulturu ne treba vezivati samo za centralne dijelove grada, te da je potrebno proširiti potencijale cijelog prostora koji pripada gradu Mostaru, a s tim u vezi, iskoristiti ovakve lokacije u svrhu okupljanja mladih, društvene događaje i širenje turističke ponude.

tačno.net
Autor/ica 23.9.2015. u 08:49