Bugarska i Sjeverna Makedonija potpisuju protokol pred otvaranje pregovora s EU

tačno.net
Autor/ica 17.7.2022. u 10:15

Bugarska i Sjeverna Makedonija potpisuju protokol pred otvaranje pregovora s EU

Foto: Shutterstock/NINA Images

U nedjelju će Sjeverna Makedonija i Bugarska potpisati bilaterani protokol, nakon što su makedonske vlasti odobrile francuski prijedlog koji omogućava skidanje bugarskog veta i otvaranje pretpristupnih pregovora sa Evropskom unijom (EU).

Prije potpisivanja protokola u Sofiji u nedjelju održaće se sastanak Međuvladine komisije na kojem će biti i makedonski ministar vanjskih poslova Bujar Osmani. Protokol će, prema najavama, biti javno objavljen nakon potpisivanja.

Nakon 17 godina Sjeverna Makedonija će tako započeti pretpristupne pregovore s EU. Međuvladina konferencija, prema najavama, biće održana u utorak u Briselu, a premijer Dimitar Kovačevski najavio je da će uvodnu riječ pročitati na makedonskom jeziku, prenosi makedonska državna agencija.

Premijer Dimitar Kovačevski je nakon što je makedonski parlament prihvatio u subotu francuski prijedlog, ocijenio je da je time završen još jedan istorijski korak za Sjevernu Makedoniju.

“Čast mi je objaviti datum prve Međuvladine konferencije koja bi se trebala održati već slijedeće sedmice, 19. jula, u Briselu. Tada će Evropa biti u Skoplju, a Republika Sjeverna Makedonija u Briselu, s punim kapacitetom, s pristupom fondovima, s pristupom znanju, pravim načelima i najvažnijim vrijednostima, kojima težimo i želimo”, poručio je premijer.

Rekao je kako je makedonski jezik garantovan i da nema pregovora o identitetskim pitanjima.

“Danas imamo pregovarački okvir u kojem se čuvaju makedonski jezik i identitet, istorijska pitanja su izvan njega, a već smo na korak od održavanja prve međuvladine konferencije koja će označiti početak pregovora između Sjeverne Makedonije i Evropske unije”, naglasio je Kovačevski .

Predsjednik države Stevo Pendarovski u objavi na “Facebooku” ocijenio je da odluke koje su donijeli Sabor i Vlada znače podršku evropskoj agendi zemlje.

Zaključci o jeziku, pregovaračkom okviru i drugom

Prije nego što su prihvatili francuski prijedlog u Vladi i Skupštini Sjeverne Makedonije, poslanici su tri dana raspravljali o francuskom prijedlogu i zaključcima.

Vladini zaključci zahtijevaju bezuslovno poštivanje jezika, identiteta, kulturnih i istorijskih specifičnosti makedonskog naroda. Vlada se obvezuje da će makedonski jezik uključiti u pregovarački okvir bez ikakvih dodataka i nejasnoća, te da tokom pregovora neće pristati na razgovor o drugačijem rješenju za makedonski jezik od onog navedenog u pregovaračkom okviru.

Bilateralna pitanja vezana uz bilateralne sporazume o dobrosusjedskim odnosima koja nisu direktno povezana s pravom Evropske unije i Kopenhaškim kriterijima za članstvo ne bi smjela biti kriteriji o kojima će zavisiti otvaranje i zatvaranje poglavlja i klastera tokom pristupnih pregovora s EU. Pregovarački okvir treba donijeti odmah na početku pristupnih pregovora s EU, prije prve političke Međuvladine konferencije, zaključci su Vlade Sjeverne Makedonije.

Zastupnici opozicione VMRO-DPMNE-a i Ljevice nisu prisustvovali glasanju u Parlamentu. Za njih su dešavanja u Saboru državna sramota. Čelnik VMRO-DPMNE-a Hristijan Mickovski je zatražio izbore i najavio da neće dopustiti upis Bugara u Ustav. U tu su svrhu ukupno 44 zastupnika VMRO-DPMNE-a i njihove koalicije ovjerila kod notara izjavu da mirne savjesti i mirne savjesti neće prihvatiti promjenu Ustava.

I dok je u Skupštini trajala rasprava o Informaciji o sadržaju Prijedloga-pregovaračkog okvira, građani su protestovali protiv francuskog prijedloga ispred zgrade parlamenta.

Naredni koraci

Odobrenje francuskog prijedloga u parlamentu i vladi pozdravili su čelnici EU-a, SAD-a, francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz.

Predsjednik Vijeća EU Charles Michel najavio je već za narednu sedmicu međuvladinu konferenciju sa Sjevernom Makedonijom.

Na Međuvladinoj konferenciji, prema uobičajenoj praksi, učestvuje predstavnik države koja sa Briselom pregovara o članstvu, predstavnik države koja predsjedava Unijom i predstavnik Evropske komisije.

Državu koja otvara proces pregovora na prvoj međuvladinoj konferenciji predstavlja najviši politički nivo. Nakon toga na svakom susretu gdje se otvaraju poglavlja ili klasteri, učestvuje ministar ili ministarka koji se bavi evropskim integracijama.

Prva faza pregovora podrazumijevaće rigoroznu provjeru zakonodavstva zemlje kandidata; pregovori se zatim metodično odvijaju kroz niz zakona EU, koje država kandidat mora usvojiti, implementirati i sprovoditi. Pregovori se takođe protežu i na druga prava i obaveze koje sve države članice moraju prihvatiti – ona su poznata kao pravna stečevina EU.

Pregovori o pristupanju moraju biti završeni prije nego što nova država članica može da pristupi Evropskoj uniji. Brzina pristupnih pregovora zavisi od spremnosti države da ispuni obaveze koje proizilaze iz poglavlja koja su sastavni dio pregovora.

Pristupni pregovori između EU i jedne države kandidata se sastoje od 35 poglavlja koji su raspoređeni u šest odvojenih grupa koje se u briselskom žargonu zovu klasteri. Radi se o novoj metodologiji koju je EK usvojila 2020 godine.

Sjeverna Makedonija i Albanija su prve države koje počinju proces u skladu sa novom metodologijom Evropske komisije.

RSE

tačno.net
Autor/ica 17.7.2022. u 10:15