Japanac autor knjige o “Straussu sa Grbavice”: Na SP u Brazilu navijat ću za “Osimovu djecu”

tačno.net
Autor/ica 11.3.2014. u 08:34

Japanac autor knjige o “Straussu sa Grbavice”: Na SP u Brazilu navijat ću za “Osimovu djecu”

Ivica Osim je osoba koja zna pružiti ruku, prigrliti druge. On je odlučan, ali i tolerantan, istakao je u razgovoru za Anadolu Agency Kimura Yukihiko, ugledni japanski novinar i publicista, autor bestsellera o Osimu prodanog u oko 400.000 primjeraka. 

Kimura Yukihiko, ugledni japanski novinar i publicista, za kojeg u njegovoj zemlji kažu da “nema dlake na jeziku” proteklih dana u stopu je pratio aktivnosti fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine (BiH).

Sa svojom reporterskom ekipom bio je i u Innsbrucku, gdje je BiH prošle sedmice doživjela poraz u prijateljskoj utakmici od Egipta (0:2). Što se tiče terena vidio je bezidejnost, nezainteresiranost, ali i bahatost pojedinih igrača. Kimura nije imao priliku uživo vidjeti reprezentaciju BiH u pravom izdanju, no nada se da će tim selektora Safeta Sušića, ipak, biti pravi na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Brazilu, te da će se u svlačionicu vratiti jedinstvo i pozitivna atmosfera.

“Iskreni sam navijač Bosne i Hercegovine. Navijat ću za BiH, za ‘djecu’ Ivice Osima u Brazilu. Tu sam da pratim i podržim njegovu ‘djecu’, prije svega Safeta Sušića, Edina Džeku, Vedada Ibiševića.”, istakao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Kimura, autor knjige o Ivici Osimu koja je u Japanu postala bestseller sa oko 400.000 prodanih primjeraka.

Pratio svaki Osimov potez 

Knjigu o Osimu Kimura je izdao u decembru 2005. godine. Oduševila je Japance u toj mjeri da je ministarstvo obrazovanja i nauke Vlade Japana 2006. godine dalo preporuku da knjiga postane štivo u svim srednjoškolskim ustanovama.

“Čim je došao u Japan i postao trenerom Jef Uniteda pratio sam svaki potez Ivice Osima. I od ranije sam znao da je riječ o vrhunskom treneru, ali tada sam uvidio i da je riječ u o vrhunskom čovjeku sa odličnim životnim stavovima”, rekao je Kimura, pojasnivši da je od prvobitne ideje dugo čekao da počne pisati knjigu o “Straussu sa Grbavice”, kako ljubitelji fudbala često zovu Osima.

“Tri godine sam čekao na odobrenje da pišem knjigu o Osimu. Obratio sam se Upravi Jefa i pozitivan odgovor sam dobio tek nakon tri godine. Međutim, sve se isplatilo i iz današnje perspektive se vidi da je vrijedilo čekati. Nisam očekivao da će knjiga postići takav uspjeh, to jeste da će se prodati u oko 400.000 primjeraka”, rekao je Kimura.

Kimura kaže i da je Osim jedinstven trener i čovjek koji posjeduje brojne vrline.

“Osim je neko ko zna da njeguje različitosti i u svakom trenutku je spreman da prihvati druge. Posjeduje odlučnost na terenu i van njega, izuzetno je tolerantan što se kod nas u Japanu veoma cijeni. Ukratko, izuzetan je profesionalac sa izvanrednim ljudskim kvalitetama. Pratio sam ga i kada je u zemljama bivše Jugoslavije bio rat. Osim je pozivao na toleranciju, na pomirenje, zaustavljanje sukoba. On je osoba koje je sigurno prihvatljiva za sve. On zna pružiti ruku, prigrliti druge”, pričao je Kimura za Anadolu Agency.

Istražuje i o politici u bh. fudbalu 

Kimura, osim što je u Innsbrucku pratio aktivnosti bh. reprezentativaca, ovih dana u gradovima BiH pravi priču i o dešavanjima prije dolaska Ivice Osima za predsjednika nekadašnjeg Komiteta za normalizaciju Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH. Istražuje i o periodu do ukidanja suspenzije N/FS BiH koju su stavile FIFA i UEFA, politici u bh. fudbalu, te zaslugama nekadašnjeg selektora Japana u prevazilaženju krize. Posebno poglavlje u njegovoj novoj historiji imat će i bh. “happy end” i velika proslava nakon prvog, historijskog plasmana fudbalske reprezentacije na Mundijal, tj. refleksijama slavlja na svakodnevna društveno-politička dešavanja u ovoj balkanskoj zemlji, piše Anadolu Agency.

scsport.ba

tačno.net
Autor/ica 11.3.2014. u 08:34