Bez Velike Britanije, EU bi prestala biti važan globalni igrač

tačno.net
Autor/ica 17.7.2013. u 11:34

Premijer Italije Enrico Letta tokom zvanične posjete Londonu izjavio je da bi izlazak Velike Britanije iz Evropske unije (EU) značio veliki rizik, napomenuvši da bi u tom slučaju EU bila neutjecajan globalni igrač.

“Ponekad ne razmišljamo dovoljno o opasnosti u slučaju da Velika Britanija napusti EU. Po meni je to veliki rizik koji moramo izbjeći. Moramo biti oprezni i spremni na razgovore kako bi spriječili tu opasnost. EU bi bez Velike Britanije bila neefikasna na globalnom planu”, rekao je Letta.

Inače, britanski premijer David Cameron je već izjavio da će u slučaju pobjede na općim izborima 2015. godine održati referendum 2017. godine o članstvu zemlje u EU.

S druge strane, premijer Cameron je za talijanski list “La Repubblica” izjavio da postoji mogućnost da Velika Britanija zaista napusti Evropsku uniju.

“Većina Talijana vjeruje da je EU nemoguća bez Velike Britanije. Ako se u EU ne riješe problemi i ako i dalje bude postojala opasnost onda je to bezuspješan projekat i Velika Britanija bi u tom slučaju željela izaći iz EU-a. Međutim, ja ne želim da se to desi. Želim EU kao uspješnu zajednicu”, rekao je Cameron.

 

Foto: Reuters

tačno.net
Autor/ica 17.7.2013. u 11:34