Ana Karamarko godinama primala novac od lobista MOL-a, tipa koji je potplaćivao policiju i sudjelovao u prodaji Ine

tačno.net
Autor/ica 11.5.2016. u 10:57

Ana Karamarko godinama primala novac od lobista MOL-a, tipa koji je potplaćivao policiju i sudjelovao u prodaji Ine

Lobist MOL-a Josip Petrovića isplatio je, prema dokumentima koje je objavio tjednik Nacional, 60 tisuća eura tvrtki supruge prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka. Arbitraža s MOL-om već je duže vrijeme predmet prijepora vladajućih: čini se kako se HDZ zalaže za izlazak iz arbitraže, dok je Most protiv toga. Ovo je 8 najvažnijih stvari o aferi u čijem su se središtu našli supružnici Karamarko i lobist MOL-a Jozo Petrović, koji je također sudjelovao u Sanaderovoj prodaji Ine.

1. Lobist MOL-a redovito je isplaćivao mjesečni paušal tvrtki Ane Karamarko

Tvrtka “Peritus savjetovanje d.o.o.”, lobista mađarskog MOL-a Josipa Petrovića dvije je godine plaćala usluge tvrtki Drimia u vlasništvu Ane Šarić, danas supruge prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, objavio je Nacional. U periodu od 1. veljače 2013. do 31. siječnja 2015. tvrtka Josipa Petrovića prema ugovorima koje je objavio Nacional bila je dužna tvrtki Ane Šarić isplaćivati svakog 5. u mjesecu 2500 eura u kunskoj protuvrijednosti.

Prema tom ugovoru, Petrović je za usluge savjetovanja i medijskih analiza u periodu nakon dolaska Tomislava Karamarka na čelo HDZ-a, a prije nego što je Karamarko ušao u Vladu, isplatio najmanje 60 tisuća eura, odnosno nešto manje od pola milijuna kuna. Autentičnost ugovora, piše Nacional, potvrdio je izvor blizak Karamarku.

2. Oporba: ‘Ako su ugovori autentični, Karamarko mora odstupiti’

Komentirajući ovaj slučaj, čelnik HNS-a Ivan Vrdoljak, kazao je da, ako su ugovori autentnični, Tomislav Karamarko mora odstupiti. “Ako to nije istina, nije dobro da se piše na taj način. A ako je istina, nedopustivo je i moraju uslijediti političke posljedice, o kojima ćemo kada završi istraga. Teško da tu istragu može napraviti zakonodavna ili sudbena, već izvršna vlast”, rekao je Vrdoljak, javlja N1.

SDP-ov saborski zastupnik Gordan Maras na Facebooku je napisao da će SDP, ako je ovo istina, tražiti interpelaciju u Saboru o radu Vlade. “Ne podrži li MOST našu inicijativu, ispada da drže ljestve HDZ-u i MOL-u”, napisao je Maras.

3. Most je, izgleda, prilično ljut oko cijele stvari

“Pozivam Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa da provjere premijera, potpredsjednike Vlade Karamarka i Petrova, ministre godspodarstva i poduzetništva i sve ostale ministre, zastupnike, ako imaju nekakvu suradnju s MOL-im konzultantima ili MOL-om, koji je otuđio našu INA-u na neprijateljski način, naši političari su dozvolili da se ono što vrijedi 100 milijardi dolara proda po bagatelnoj cijeni. Ne zna se jesu li nešto platili”, rekao je saborski zastupnik Mosta Miro Bulj. “Neka Povjerenstvo, DORH i USKOK rade svoj posao”, kazao je Bulj.

4. Bulj je još ranije, doduše neizravno, prozivao Karamarka zbog odnosa s Inom.

U intervjuu za Jutarnji list Bulj je još u travnju rekao kako je javno zatražio od Josipa Petrovića da odgovori je li njegova tvrtka ili tvrtka MOL-a posluju sa tvrtkama u vlasništvu hrvatskih političara ili članova njihove uže obitelji. “Javno sam zatražio od gospodina Petrovića da odgovori na to pitanje, međutim on se oglušio. Zato smatram da je sad na potezu Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Pozivam ih da u svrhu ne samo sprječavanja sukoba, nego i zaštite nacionalnih interesa pokrenu proceduru i utvrde je li neka tvrtka u vlasništvu hrvatskih političara ili članova njihove uže obitelji posluje s tvrtkama MOL-ova konzultanta gospodina Petrovića, ili MOL-a, ili tvrtkama u vlasništvu MOL-a”, rekao je tada Bulj.

“Povjerenstvo bi trebalo istragom obuhvatiti sve one koji na bilo koji način sudjeluju u ovom sporu i članove njihovih užih obitelji. Bez iznimke, od svih članova bivše Vlade do aktualnog premijera, oba potpredsjednika vlade, ministra gospodarstva, ministra poduzetništva i obrta, pa na niže”, kazao je Bulj.

5. Izgleda da HDZ želi da Hrvatska izađe iz abitraže Ina – MOL

Jedan od nerješenih sukoba u MOL-u jest i onaj vezan uz arbitražu s MOL-om. Već neko vrijeme stižu poruke da je HDZ za izlazak iz arbitraže, dok su Most i premijer Tihomir Orešković za nastavak arbitražnog postupka.

Ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat, kazao je u ponedjeljak da do arbitraže Ine i MOL-a nije trebalo ni doći. “Svoje sam stajalište oko arbitražnih postupaka već nekoliko puta rekao. Smatram da do arbitražnih postupaka uopće nije trebalo ni doći. Oni su za Hrvatsku vrlo skupi, a postavljam pitanja svima nama: što ako arbitražne postupke izgubimo? Koji su izvori financiranja onoga što će naš strateški partner gubitkom tih arbitražnih postupaka potraživati od hrvatske Vlade?

Hoće li nakon toga netko preuzeti odgovornost ili biti sankcioniran zbog svih onih kazni koje ćemo temeljem odluka arbitražnih postupaka morati plaćat? Dakle, to je moje pitanje i hrvatskoj javnosti i medijima i svima nama koji danas radimo ovaj odgovorni posao u Vladi Republike Hrvatske”, rekao je Horvat.

6. Jozo Petrović od MOL-a je dobio 7.2 milijuna kuna

Jozo Petrović, kontroverzni lobist i konzultant koji je u fokus javnosti došao zbog svjedočenja u arbitraži Ina-MOL, od mađarske je naftne kompanije primio 7,2 milijuna kuna od 2011. do 2015. godine. Otkrili su to dokumenti koje je Telegram ekskluzivno objavio, a a koji se nalaze u tisuću novih stranica kojima je hrvatsko tužiteljstvo nadopunilo dokaze u slučaju protiv bivšeg premijera Ive Sanadera. Sanader je, prema pravomoćnoj presudi koju je kasnije srušio Ustavni sud, uzeo 10 milijuna eura mita za prodaju Ininih dionica mađarskom gigantu.

Screen-Shot-2016-04-22-at-3.45.36-PM

Nakon prodaje Ininih dionica i međunarodnog korupcijskog skandala koji je izbio zbog navodnog mita za bivšeg premijera, nekadašnji hrvatski član Uprave Ine Jozo Petrović prelazi na mađarsku stranu kao konzultant. Za to je 1. siječnja 2011. dogovorena mjesečna naknada od 14.500 eura, a uz brojne bonuse i dodatke, na račun Petrovićeve tvrtke “Peritus savjetovanje d.o.o.” uplaćeno je 7,261.000 kn, odnosno, između milijun i milijun i 700 tisuća kuna godišnje. Petroviću je ugovorom povjereno prilično neodređeno “savjetovanje o situaciji u naftnoj industriji zemalja u regiji”.

7. Optužnica tereti Petrovića da je kupovao policijske informacije

Prema transkriptima optužnice koju je objavio Telegram, Jozo Petrovićsudjelovao je u podmićivanju policajaca. Josip Jozo Petrović, kodnog imena “Brko”, pokušavao je saznati je li pod nadzorom policije. Petrović je bio i svjedok na suđenjima Ivi Sanaderu u slučaju Hypo i Ina-MOL.

Ni nakon Sanaderova pada Petrovićev utjecaj u HDZ-u nije se smanjio, kaže sugovornik Telegrama upoznat sa zbivanjima u stranci. “Tomislav Karamarko uzeo ga je, na golemo nezadovoljstvo Vase Brkića i dijela stranke, za svog najbližeg savjetnika. Upravo je Petrović dogovorio tajni susret Karamarka i Sanadera, u zagrebačkom hotelu Sheraton, samo dan nakon što je Sanader pušten iz istražnog zatvora u Remetincu”, rekao je u travnju izvor Telegrama. Josip Petrović, smatraju i drugi ljudi iz HDZ-a s kojima smo razgovarali, ima ključan utjecaj na predsjednika HDZ-a.

Tako su prije nešto više od mjesec dana, prepričava jedan od naših sugovornika koji je molio za anonimnost, Petrović i Karamarko ručali s vlasnicima i direktorima jednog europskog fonda zainteresiranog za investicije u Hrvatskoj. “Na važan sastanak s Karamarkom nisu išli ni Tihomir Orešković ni Božo Petrov ni Milijan Brkić, nego baš Jozo”, rekao je Telegramov sugovornik.

8. Reagirao je i Tomislav Karamarko

“Poslovanje tvrtki moje supruge više je puta tijekom proteklih godina, isključivo s ciljem stvaranja političkog pritiska na mene osobno, bilo metom istraga različitih državnih organa poput PNUSKOK-a, Porezne uprave i različitih inspekcija. Niti jedan od navedenih državnih organa u poslovanju tih tvrtki nikada nije utvrdio niti najmanju nepravilnost”, poručio je Karamarko u priopćenju.

“Kad su u pitanju optužbe za mogući sukob interesa mene osobno, a zbog suradnje tvrtke moje supruge s drugom privatnom tvrtkom i to za vrijeme dok nisam bio član Vlade, najavljujem kako ću još danas osobno uputiti službeni zahtjev Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa da detaljno istraži ovaj slučaj i o tome izvijesti javnost”, najavio je. Zaključio je kako je tijekom cijele svoje karijere strogo odvajao privatno i poslovno, posebno kada je riječ o osjetljivim pitanjima od nacionalnog interesa, te kako će to nastaviti činiti i dalje.

telegram.hr

tačno.net
Autor/ica 11.5.2016. u 10:57