Bajrović: Čović i rasistička klika oko njega imaju punu podršku Zagreba u izazivanju nereda u Bosni i Hercegovini

tačno.net
Autor/ica 22.5.2017. u 12:46

Bajrović: Čović i rasistička klika oko njega imaju punu podršku Zagreba u izazivanju nereda u Bosni i Hercegovini

Građanski savez (GS) poziva ovim putem Dragana Čovića i HDZ da se javno ograde od skandiranja „Gazi baliju!“ i „Ubij baliju!“ na utakmici Široki Brijeg-Sarajevo održanoj u Širokom Brijegu.

Smatramo da HDZ snosi primarnu odgovornost za rasističke ispade, koji se ne događaju prvi put i koji su već odnijeli jedan ljudski život, kada je ubijen Vedran Puljić iz Sarajeva. Smatramo da su neodgovorno poigravanje HDZ-a sa mirom u zemlji i prijetnje izazivanjem nasilja i institucionalnih blokada direktan uzrok prijetnji novim Dreteljima, Ahmićima i Stupnim dolovima.

GS mjesecima ukazuje na praktično govor mržnje koji praktikuju najviši zvaničnici HDZ-a, otvorene prijetnje nasiljem, zazivanje institucionalnih blokada, što za rezultat može imati podrivanje mira. Rijetka kolektivna demonstracija rasizma u Širokom Brijegu i pozivi na „gaženje balija“ bili su HDZ-ova demonstracija sile i direktna prijetnja šta će se događati ako ne bude po volji Dragana Čovića.

Skandiranje „Gazi balije!“ bez ikakve sumnje je krivično djelo izazivanja i raspirivanja međunacionalne mržnje i stoga GS i ovim putem poziva pravosuđe da pronađe davno izgubljenu kičmu i barem otvori istragu zbog toga.

Mi u GS-u smatramo da Čović i rasistička klika oko njega i oko HDZ-a imaju punu podršku zvaničnog Zagreba u izazivanju nemira, nereda i podrivanju mira u Bosni i Hercegovini. To se, uostalom, najbolje vidi po tome što se predsjednia Hrvatske javno hvali svojim pjevanjem pjesama neonaciste Marka Perkovića Tompsona. Zazivanje novih podjela Bosne i Hercegovine je sa izuzetkom mandata Stjepana Mesića jedini kontinuitet politike Hrvatske prema BiH. Kao što je mržnja prema muslimanima jedini kontinuitet u karijeri Dragana Čovića.

GS još jednom podsjeća javnost na to kakva osoba je danas „legitimni“ član Predsjedništva iz reda Hrvata:

Čović dosljedno odbija da se izjasni o dokumentima koji su objavljeni o njegovom učešću u korištenju civilnih zarobljenika HVO-a kao radne snage. Dalje, Čović je dva puta zaredom u diplomatiju pokušao imenovati osobu koja otvoreno zagovara stav da u BiH žive „Srbi, Hrvati i Poturci“. Nikad nije našao za shodno da demantuje navode Kemala Čauševića da je saučestovao u kriminalnoj kupovini zgrade Uprave za indirektno oporezivanje. Prijeti „sigurnosnim problemima“ u Srednjoj Bosni i zapadnoj Hercegovini. Razotkriven je u pokušaju da zataška saučesništvo njegovog savjetnika Daria Krezića i korištenje resursa Predsjedništva BiH u otmici i premlaćivanju.

Ako je i od nositelja evropskih vrijednosti, mnogo je, stoji u saopćenju GS-a.

tačno.net
Autor/ica 22.5.2017. u 12:46