Predrag Kojović: Uprkos podršci EU, vlasti nemaju plan za izbjeglice

tačno.net
Autor/ica 14.5.2018. u 20:29

Predrag Kojović: Uprkos podršci EU, vlasti nemaju plan za izbjeglice

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović uputio je oštre kritike na odnos svih nivoa vlasti prema izbjeglicama, koje u sve većem broju dolaze u Bosnu i Hercegovinu.

Posebne zamjerke uputio je na radikalizam koji dolazi iz vrha entiteta Republika Srpska. Naime, Vlada RS-a usvojila je zaključak da nema uslova za prihvatanjem izbjeglica, a predsjednik tog entiteta Milorad Dodik pozvao je na njihovo protjerivanje i zatvaranje granice, navodeći kako će pronaći “način zaštite od najezde”.

“Zastrašujuće je da u ovakvim humanitarnim kriznim situacijama, kada trebamo zajednički rješavati probleme, iz Republike Srpske dolaze ovakvi radikalno nehumani stavovi koji pozivaju na kršenje i međunarodnopravnih, ali prije svega ljudskih obaveza prema izbjeglicama. Naravno da smo svi svjesni ograničenosti naših finansijskih mogućnosti i eventualnog bezbjednosnog rizika koji bi broj očekivanih izbjeglica mogao predstavljati za našu zemlju, ali je neprihvatljivo da se većina ljudi koje je teška nevolja natjerala da ostave svoje domove, svoje države i krenu u nepoznato tretira kao bezbjednosni rizik. Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark jasno je poručio da EU prati razvoj izbjegličke krize u BiH, te najavio novčanu pomoć, ali da bh. vlasti prije svega moraju usvojiti koordinisan pristup i utvrditi prioritete. Takav pristup i određivanje prioriteta ova vlast zauzeta politikom sukoba i predizbornom kampanjom očigledno nije u stanju utvrditi“, rekao je Kojović.

Iako izbjeglice pristižu već duže vrijeme, uprkos UNHCR-ovoj projekciji da se u ovoj godini u Bosni i Hercegovini očekuje priliv od oko 35 hiljada izbjeglica, bh. vlasti na svim nivoima nisu uspjele da se organizuju.

“Bh. vlastima je očigledno lakše s ekstremno desnih, populističkih pozicija, kakva je ona koju je zauzeo Milorad Dodik, dočekati mržnjom ljude koji u najvećem broju slučajeva upravo bježe od iste takve mržnje. Činjenica da se tako prema izbjeglicama ponašaju samoprozvani lideri naroda od kojih su mnogi ne tako davno bili u situaciji da u svom izbjegličkom statusu zavise od drugih država je posebno ironična. Država BiH, upravo zbog svoje ne tako davne istorije mora biti zemlja u kojoj će oni kojima pomoć treba tu pomoć i dobiti. Simbol na našim stećcima nije stisnuta pesnica nego otvorena ruka. To je BiH, to je stvarna priroda Bosanaca i Hercegovaca. Mi želimo dobro svakome ko nama želi dobro”, rekao je predsjednik Naše stranke.

tačno.net
Autor/ica 14.5.2018. u 20:29