Izložba fotografija Paul Lowea „Čekajući Godoa: Susan Sontag u Sarajevu“

Sanela Gojak
Autor/ica 5.5.2019. u 12:38

Izložba fotografija Paul Lowea „Čekajući Godoa: Susan Sontag u Sarajevu“

Fotografije: Sanela Gojak

Izložba fotografija “Čekajući Godoa: Susan Sontag u Sarajevu” fotografa Paul Lowea iz Velike Britanije otvorena je u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine u okviru programa Modul Memorije.

Paul Lowe, fotograf i autor izložbe u Sarajevo je došao u maju 1992 godine.

Tokom boravka u opkoljenom gradu Lowe je svojom kamerom, između ostaloga, dokumentovao  proces nastajanja ove predstave 1993. godine. Na ovim fotografijama vidimo glumce i glumice dok rade uz svjetlost svijeća, Susan Sontag, Harisa Pašovića, Zdravka Grebu i mnoge druge.

U toku opsade Sarajeva odigrano je 57 predstava. Susan Sontag je te 1993. godine odlučila na scenu Pozorišta mladih postaviti tekst „Čekajući Godoa“ Samuela Becketta, u kojem Vladimir i Estragon čekaju dolazak misterioznog Godoa.

„Kada sam pitao Paula koliko je dobio World Press Photo nagrada na svoj rad, trebalo mu je par minuta da razmisli. Pet ih je dobio, između ostaloga i jednu za fotografiju iz BiH“, rekao je direktor Festivala MESS na otvaranju ove izložbe, te dodao da je priča o predstavi „Čekajući Godoa“ jedan od najvrjednijih  dokumenata koje je Lowe sačuvao, jer je to svjedočanstvo o jednom od najvažnijih perioda u historiji umjetnosti u BiH.

U sklopu ovogodišnjeg programa Modul Memorije Festivala MESS publika je u Sarajevu bila u prilici  premijerno pogledati film „Don’t cry for me Sarajevo – Susan Sontag u Sarajevu“ Nihada Kreševljakovića.

Paul Lowe je lider u polju dokumentarne fotografije i šef odsjeka za fotožurnalizam i dokumentarnu fotografiju pri Masters programu na londonskom Koledžu za komunikacije, na Univerzitetu umjetnosti u Londunu, u Velikoj Britaniji.

Paul je nagrađivani fotograf čiji su radovi objavljivani u TIME-u, Newsweek-u, magazinima The Sunday Times, The Observer i The Indenpendent. Pokrivao je najaktuelnije vijesti širom svijeta: pad Berlinskog zida, oslobađanje Nelsona Mandele, glad u Africi, konflikte u bivšoj Jugoslaviji, uništenje Groznog itd…

 

Sanela Gojak
Autor/ica 5.5.2019. u 12:38