Песник Mаксим Aмељин добио Cолжењицинову награду

tačno.net
Autor/ica 26.2.2013. u 10:44

Песник Mаксим Aмељин добио Cолжењицинову награду

Лауреат књижевне награде   која носи име Александра  Солжењицина за 2012. годину постао је песник Максим Амељин.Награда му је додељена за „новаторска истраживања   која померају границе  и могућности лирске поезије, за развој  разноликих традиција  руског стиха  и широку  просветну делатност на срећу наше књижевности.“

На конфренцији за штампу Награде  набројане су све сфере делатности  Максима Амељина :“руски песник, преводилац, издавач, књижевни радник.“На почетку деведесетих година прошлог века  стдоирао је на Литерарном институту, рдио у издавачаком предузећу „Симпозијум „.Од 2008. је главни уредник „Обједињеног хуманитарног  издаваштва „( ОГИ). Аутор  је зборника „Хладне оде „,Dubia,“ , „Коњ Горгони „, „Увијени говор „.Међу ауторима чије је књиге он припремипо за шзтампу су и Катул, гроф Хвостов и Алекнсдр Измајлов.

Међу Нгрдама које је добио за своје песничко стваралаштво су и“Антибукеровска награда“( 1999.) и Велика нагарда „Москсвски  рачун“.

Награда „Солжењицин „ додељује се од 1988., а њено ночани износ је 25 .000 долара  који се добија од издавачке куће „Архипелаг ГУЛАГ“.

Лаурета бира жири у чијем саставу је био и сам Алексндр Солжењицин,а који сада  чини поред његове удовице Наталије Солжењицин   и Павел Басински, Борис Љубимов, Виктор Москвин, Валентин  Њепомјашчиј , Људмила Сараксина и Никита Струве.

Међу досадашњим добитницима награде  су  прозни писцви Валентин Рспутин, Леонид Бородин,Виктор Астафјев,Алексеј Варламов, Ољег Павлов, као и песници Ина Љисњанска, Олга Седакова , Јуриј Кублановски.

Свечана цеемонија уручења награде одржаће се 15 –маја у Дому руског  зарубежја.

Бранко Ракочевић

tačno.net
Autor/ica 26.2.2013. u 10:44