ŠKOLA KRITIČKOG MIŠLJENJA U MOSTARU

tačno.net
Autor/ica 13.10.2017. u 10:48

ŠKOLA KRITIČKOG MIŠLJENJA U MOSTARU

Fotografije šg

„ŠKOLA KRITIČKOG MIŠLJENJA“

USTANOVITELJ: CENTAR ZA KRITIČKO MIŠLJENJE MOSTAR (CKM)

DSC_9496

Opširnije o ideji “Škole kritičkog mišljenja” čitajte u tekstovima:

School for Critical Thinking

Esad Bajtal: SUMNJA, KRITIČKO MIŠLJENJE I GRAĐANSKA HRABROST

Milan Kangrga: Kritičko mišljenje – nekad i sad

Tokom desetogodišnjeg rada Centar za kritičko mišljenje (CKM) u suradnji s portalom tacno.net organizirali su nekoliko stotina tribina otvarajući najvažnije teme poslijeratne BiH kao što su; kultura sjećanja, suočavanje sa ratnim zločinima, privatizacijska pljačka tranzicijskih dobitnika, pitanje mladih koji kolonama odlaze iz BiH ili onih koji ostaju prihvaćajući narative vladajućih nacionalizama. Pored redovnog održavanja tribina CKM je dosada upriličio gotovo stotinjak promocija knjiga, kako knjiga koje su izdate u sklopu Centra, tako i knjiga izdatih kod dr. izdavačkih kuća.

CKM inzistira na trajnom povratku etici i moralu kao bazi ljudskosti i življenja uopće, a posebno na ovom neuređenom prostoru vječnih trvenja i strahova od sukoba. CKM smatra da svi problemi unutar bh. društva proizilaze iz nepostojanja tradicije kritičkog mišljenja. Kritičko mišljenje mora biti temelj suvremenog društva. Moralna agonija i užasni zločini planski počinjeni nad nedužnim ljudima krajem XX. stoljeća na našim prostorima, direktna su posljedica nesposobnosti rulje (nacionalno zaluđene gomile) da se, misleći ”svojom glavom”, odupre zavodljivom govoru političkih vođa, tj. podloj prevari nacional-fašističkih lidera, koji su svoje lične ambicije i grupno stranačke interese licemjerno prikazivali kao narodne.

Ponukani aktualnim i prethodnim stanjem u društvu i državi suradnici Centra za kritičko mišljenje pored nastavka rada na portalu Tacno.net, planiraju otvaranje „Škole kritičkog mišljenja“ u Mostaru. Cilj projekta je promijeniti paradigmu obrazovanja koja obrazuje mlade ljude kao sljedbenike mišljenja i ideologija te predočiti mladima suštinu zapadne civilizacije koja se temelji na Hegelovoj misli da je samo kritičko mišljenje – mišljenje. Činjenica je da još uvijek ima onih koji slijepo vjeruju u nevjerovatne priče profesionalnih prevaranata. A „slijepo vjerovati“ znači više vjerovati svojim ušima nego svojim očima. I tu, u nekritičnosti slijepog vjerovanja, leži porazni začetak svake ljudske gluposti.

Educirati za kritičko mišljenje podrazumijeva osvještavanje pojedinca za logičko-kritičko propitivanje ambijenta u kome živi i radi, odnosno, propitivanje i relativizaciju važećih uzora i idejno nametnutih standarda za koje važi da su “bogomdani”, i samim tim nedodirljivi.

Osnove škole kritičkog mišljenja će se zasnivati na sljedećih pet principa:

 • Samostalno provjeravanje vrijednosti koje uključuju detekciju lažnih pretpostavki, otpornost na uticaj autoriteta, prepoznavanje stereotipa i klišea ideološkog govora, prepoznavanje predrasuda i emocionalnih faktora, razlikovanje činjenica i vjerovanja, shvatanje logike i psihologije političke propagande;
 • Kritičko vrednovanje činjenica i čitanja koje uključuje detekciju važnih odluka, razlikovanje bitnog i nebitnog dijela sadržaja, prepoznavanje problema, ispitivanje ideja u svjetlu novih standarda (demokratija ili etnokratija), interpretacija činjenica, traganje za prešutnim, neizrečenim pretpostavkama teksta, govora, traženje kriterija za izbor adekvatnog rješenja problema, izbor najboljeg rješenja;
 • Primjena metode logičkog rezonovanja koja uključuje silogističko rezonovanje, kritičku interpretaciju suđenja, otkrivanje apsurdnih elemenata situacije, otkrivanje logičkih relacija između propozicija, formulacija i evaluacija zaključaka;
 • Kritičko propitivanje svih oblika mišljenja;
 • Kritički stavovi koji uključuju stav nepovjerenja prema dominantnom mišljenju i traganje za činjenicama, uzdržavanje od brzopletog suđenja i zaključivanja, savjesnost u prikupljanju činjenica, opreznost u tumačenju činjenica, stav sumnje i stalnog provjeravanja pretpostavki i zaključaka.

Važnost ove škole ne ogleda se samo u korjenitim studijama i znanjima koje će se prenositi na sudionike iste već i u njezinim predavačima koji su ugledni intelektualci ne samo BiH, regije već i šire. Neki od njih su: Esad Bajtal, Nerzuk Ćurak, fra Drago Bojić, fra Ivan Šarčević, Dino Pobrić, Dino Mustafić, Viktor Ivančić, Boris Dežulović, Oliver Frljić, Dragan Markovina, Roko Markovina, Tomislav Jakić, Zlatko Dizdarević, Boris Buden, Snježana Kordić i ostali. To su oni rijetki pojedinci koji blohovski uspravno i hrabro slijede logiku racionalnog otpora društvenom i ljudski neprihvatljivom toku stvari.

U postojećem obrazovnom sistemu Bosne i Hercegovine izražen je princip autoriteta pa se uslijed zanemarivanja kritičkog propitivanja nesmetano usađuju brojni mitovi, najvećim dijelom kroz nastavu jezika i književnosti te povijesti. Posljedica je da odrastaju generacije s uvjerenjem da susjedni narod treba gledati kao neprijatelja koji ugrožava kulturu, jezik i povijesno pamćenje. Kako bi se ponudila korekcija tom štetnom i za društvo opasnom proizvođenju neprijateljstva, “Škola kritičkog mišljenja” obrađivat će sljedeće teme:

 • Jezik u službi nacionalizma
 • Mit o čistoći jezik i naroda
 • Uloga znanstvene zajednice: prosvjećivati ili zamagljivati
 • Prepravljanje povijesti (jezične, kulturne, opće)
 • Identitet, kultura, nacija

DSC_9483

Imajući u vidu da su u posljednjih četvrt stoljeća zbog čitavog niza okolnosti, a ponajprije zbog dominantne ideologije nacionalizma, vrijednosti antifašističke borbe posve marginalizirane i do minimuma uklonjene iz školskih programa, postoji realna potreba za proučavanjem tih vrijednosti u kontekstu modernog društva. Tim prije, što se na čitavom europskom prostoru, kao i u BiH, sve više revitaliziraju ideje neofašizma, koje zbog izostanka ozbiljnog otpora postaju sve više prihvaćene u društvu. Stoga će jedna od važnijih studija u sklopu „Škole kritičkog mišljenja“ biti i „Studij antifašizma“ koji će sa svojim modulima i kolegijima pridonijeti na značaju razvoja iste.

Teme koje će se obrađivati u sklopu studije jesu:

 • Uspon fašizma u Europi i njegove temeljne značajke
 • Društvo i politika u odnosu prema fašizmu
 • Antifašistička borba u Bosni i Hercegovini i Jugoslaviji
 • Antifašistički pokret i prava žena
 • Ekspanzija neofašističke desnice u Europi, BiH i regiji
 • Uloga medija
 • Historijski revizionizam u Europi i u Bosni i Hercegovini
 • Borba za ljudska prava i suočavanje s prošlošću
 • Suvremena politika i antifašizam
 • Antifašizam danas: Nove prakse otpora

Ciljna skupina „Škole za kritičko mišljenje“ jesu učenici srednjih škola (3-4 razred srednje škole);  studenti dodiplomskog i postdiplomskog studija, nezaposleni, odnosno sve kategorije mladih od 17 do 30 godina na području grada Mostara. Pored navedenih programa svaka školska godina će donositi novi program i nove teme koje će se obrađivati.

U prvoj fazi realizacije projekta očekujemo obradu općeg programa kritičkog mišljenja, nadalje slijedi program o razvoju demokracije u BiH i njezinom opstanku, zatim jezici i nacionalizam, škola antifašizma, programi obrade međunarodnih globalnih odnosa te njihov utjecaj na Bosnu i Hercegovinu kao i mnogi drugi.

Pored „Škole kritičkog mišljenja“ koju će svi zainteresirani moći pohađati besplatno, sudionici će imati priliku uživati u knjigama svih opusa. Predviđanja nekih teoretičara o tome da će knjižnice u tradicionalnome smislu postupno izumrijeti i zanemariti temeljnu zadaću očuvanja i zaštite tiskanih zapisa ljudske povijesti u korist prelaska na još nedovoljno sigurne digitalne dokumente još se nisu obistinila. Planirano je da će škola biti opskrbljena sa više od 1000 knjiga raznih žanrova. Od književnosti, beletristike, filozofije, psihologije, prirodnih znanosti, povijesnih remek djela mnogih drugih. Knjižnica će biti multimedijalna a to znači da će biti opremljena tehničkom opremom na kojoj će sudionici moći i s pomoću digitalnih medija pristupiti u razne knjižnice svijeta te pronaći štivo za sebe.

Radovi studenata Škole kritičkog mišljenja:

Haris Jašarević:

U potrazi za istinom

Ubija lav…ali ubija i tradicija

Kako je Meho K. stražar iz okolice Travnika zajeb’o Vinsenta van Goga

Ne čitaj, opasan pas unutra

Koliko kod lisica traje tegla Nutelle?

Ovdje je šupljak najveći pokretač

Ko se nije skrio fašista je bio

Život u tranziciji

Bosna i Hercegovina u ćorsokaku

buden01

Boris Buden – foto šg

Drugo predavanje, 2.12.2017.g.  prof. dr. Esad Bajtal

eb4

dr.sci. Esad Bajtal – foto šg

Treće predavanje 16.12.2017. prof.dr. Nerzuk Ćurak

c1

Nerzuk Ćurak – foto šg

Četvrto predavanje 20.1.2018. filmski i pozorišni režiser – Dino Mustafić

dino mustaficcthinker

Dino Mustafić – foto šg

Peto predavanje i gostovanje Škole KM u Banjaluci 3.2.2018. 

Bosanski franjevac prof.dr. Drago Bojić

dragobojic900

Drago Bojić – foto šg

Šesto predavanje – lingvistica Snježana Kordić 24.2.2018.

DSC_9446

Snježana Kordić – foto šg

Sedmo predavanje – novinar Dino Prohić 24.3.2018.

dinoprohic2

Dino Prohić – foto šg

budenskola1

budenskolakm

budenpartizansko2

Posjeta studenata Universität der Künste Berlin  – prof.dr. Hito Steyerl i Boris Buden – foto šg

pgškm

pg4

 Posjeta grupe studenata sa George Mason Univerziteta iz Washington DC

vi

Viktor Ivančić – foto šg 9.6.2018. –  foto šg

zlatkoistef

Zlatko Dizdarević

stefan dietrich

Stefan Dietrich

Srđan Šušnica i Edin Ramulić

DSC_1695

Gosti iz Bremena i Berlina

Gosti ZDF i ekipe iz Francuske i Njemačke


Druga generacija studenata Škole kritičkog mišljenja u Mostaru

Fra Drage Bojića drugoj generaciji studenata Škole kritičkog mišljenja u Mostaru

20.10.2018. godine fra Drago Bojić – foto šg
 3.11.2018. godine prof. dr. Nerzuk Ćurakfoto šg
17.11.2018. doc. Đurđica Čilić – foto šg
 dr.sc. Đurđica Čilić – foto šg

8.12.2018. dr.sci. Esad Bajtal foto šg

dr.sci. Esad Bajtal

 15.12.2018. prof. dr. Dragan Markovina  foto šg

prof. dr. Dragan Markovina

 26.1.2019. prof. dr. Edin Pobrić  foto šg

prof. dr. Edin Pobrić

 Sloboda izražavanja, tolerancija i odgovornost – interakcija – 23.2.2019.   foto šg

Ozren Kebo, Amer Džihana i prof. dr. Asim Mujkić  16.3.2019.   foto šg

Ozren Kebo, Amer Džihana i prof. dr. Asim Mujkić

Ozren Kebo

Amer Džihana

prof. dr. Asim Mujkić

Prof. dr. Muhamed Dželilović i prof. dr. Zilka Spahić Šiljak   30.3.2019.   foto šg

prof. dr. Muhamed Dželilović

prof. dr. Zilka Spahić Šiljak

Dino Mustafić  13.4.2019.  – foto šg

Dino Mustafić –  filmski i pozorišni režiser

Studijska posjeta Centra za mlade ‘Kvart’ iz Prijedora – 20.4.2019.

Prof. dr. Lejla Turčilo i književnica Božica Jelušić  4.5.2019.  – foto šg

Prof. dr. Lejla Turčilo

Književnica Božica Jelušić

Viktor Ivančić  – foto šg

Viktor Ivančić 

Eldin Karić – foto šg

Eldin Karić

Radovi druge generacije studenata Škole kritičkog mišljenja: 

Kristina GadžeŠtefica Galić: Radim ono što smatram normalnom ljudskom vrijednošću

Matija Krivošić: Radoznalost je jedan od najvažnijih dokaza da kritički promišljate

Posjeta ekipe iz foruma ZFD 1.6.2019. 

Posjeta iz Bayerna i Baden-Wuerttemberga 17.6.2019.

Posjeta mladih iz Švicarske  17.6.2019.

4 i 5. 10. 2019. u sklopu projekta „Inkluzivna kultura sjećanja, temelj nezavisnog novinarstva“ održana je prva radionica.  Centar za kritičko mišljenje (portal tacno.net) i Forum civilna mirovna služba (forum ZFD) održali su prvu radionicu u Mostaru. Na radionici je učestvovalo 9 novinara i novinarki. Predavači na radionici su bili: Drago Bojić, Ozren Kebo i Viktor Ivančić.

Cilj programa je osnažiti i povećati nivo znanja novinarki, novinara, i neovisnih medija za izvještavanje, pisanje i istraživačko novinarstvo o temama vezanim za suočavanje sa prošlošću. U okviru projekta održat će se još 3 obuke u Sarajevu, Banja Luci i Tuzli. Projekt  je podržan od strane „Programa osnaživanja nezavisnih medija u BiH (IMEP)“.

 

——————————————————————————————————————————————————————————————————————

Prva predavanja trećoj generaciji Škole kritičkog mišljenja: prof. dr. Nerzuk Ćurak i prof. dr. Drago Bojić  – 25.1.2020.

 15.2.2020. –  dr.sci. Esad Bajtal i prof. dr. Edin Pobrić  

dr.sci. Esad Bajtal

 

prof. dr. Edin Pobrić  

 

Uslijed pandemije koronavirusa, Školu kritičkog mišljenja smo premjestili u online sferu, kako bi naši studenti mogli nastaviti slušati predavanja.

25.04. 2020. – Ozren Kebo i Amila Ramović

Ozren Kebo

Amila Ramović

09.05. 2020. – Eldin Karić i Boris Pavelić

Eldin Karić

Boris Pavelić

16.05.2020. – prof. dr. Zilka Spahić-Šiljak i prof. dr. Dino Abazović 

prof. dr. Zilka Spahić-Šiljak

prof. dr. Dino Abazović

23.05.2020. – prof. dr. Lejla Turčilo i Dino Mustafić

prof. dr. Lejla Turčilo

Dino Mustafić


Prvo predavanje četvrtoj generaciji Škole kritičkog mišljenja: prof. dr. Nerzuk Ćurak 9.10.2021.

Drugo predavanje: prof. dr. Dino Abazović 13.11.2021.

Treće predavanje: Ozren Kebo 20.11.2021.

Četvrto predavanje: Nihad Kreševljaković 4.12.2021.

Predavanju su prisustvovali i ambasador R San Marino Michele Chiaruzzi i ekipa njemačko-francuskog javnog servisa ARTE

Peto predavanje: prof.dr. Zilka Spahić Šiljak 18.12.2021.

 

Zašto je važna “mala” Škola kritičkog mišljenja

Šesto predavanje: dr.sci. Esad Bajtal 29.1.2022.

Sedmo predavanje: prof.dr. Asim Mujkić 12.2.2022.

Osmo predavanje: prof.dr. Edin Pobrić 5.3.2022.

Deveto predavanje: Dino Mustafić 19.3.2022.


Deveto predavanje: Ajna Jusić i Boris Pavelić. Gost je bio i član Bundestaga Boris Mijatović – 23.4.2022.

Ko je muškarac koji plače?

Deseto predavanje: Nedžad Maksumić i Viktor Ivančić – 28.5.2022.

 

Predavanja petoj generaciji Škole kritičkog mišljenja: prof. dr. Nerzuk Ćurak, prof. dr. Sead Turčalo, prof. dr. Snježana Banović, prof. dr. Zilka Spahić-Šiljak, novinar Boris Pavelić i prof. dr. Vahidin Preljević – 21, 22 i 23.06. 2023. godine

Posjeta studenata i profesora sa Sveučilišta George Mason u Arlingtonu, Virginia, 28. jula 2023.

 

 Ako smatrate ovaj projekt važnim, podržite naš rad – SUPPORT – DONATE:
EUR – IBAN: BA393381304821254154
SWIFT: UNCRBA 22
USD – IBAN: BA393381304821359593
KM – UniCredit Bank: 3381302221253738

————————————————————————————————————————————–

Za Školu su donirali: 

Amra Delić Teskeredžić – 20Eura

Denijal Behram – 20Eura

Denis Mahić (SAD) – 500,00KM

Edin Osmančević (Švedska) – 105,00Eura + 300 KM

Elvir Ćemalović – 20 Eura

Emir Taslidza (Norveška) – 185,00 Eura

Goran Čondrić (BiH) – 200,00 KM

Goran Husković – 20 Eura

Marsela Murselović – 20 Eura

Mick Maslic (Australija) – 600,00 Eura

Miran Mika Badžak – 70 Eura

Petar Fehir (Švedska)  – 195,00 Eura

Sanja i Igor Ađulović – 50 Eura

Sanja i Zlatko Žuljević – 40 Eura

Selma Batlak – 20 Eura

Slobodan Dukić – 200 Eura

Zlatko Hadžić – 20 Eura

Stefan Dietrich – 200 Eura

Suzana Kadirić – 50 Eura

i ostali donatori dobra.

II. i III. generaciju Škole kritičkog mišljenja 2018./2019. i 2019./2020. podržala je Fondacija Heinrich Böll.

Hvala puno svima! Vaša donacija pomaže!

tačno.net
Autor/ica 13.10.2017. u 10:48