SDA u realnosti proizvodi podijeljeno društvo

Edin Osmančević
Autor/ica 24.12.2018. u 09:14

Izdvajamo

  • SDA nas godinama laže kad govori o jedinstvenoj BiH a u isto vrijeme zaokružuje i nacionalizira svoje teritorije. Nacionalisti već trideset godina nastoje da stvore tri odvojena društva, što je pogubno za Bosnu i Hercegovinu. SDA u realnosti proizvodi podijeljeno društvo. Njeno djelovanje je isto tako pogubno kao i djelovanja druge dvije nacionalne stanke.

Povezani članci

SDA u realnosti proizvodi podijeljeno društvo

foto Нови Стандард

Kad nam se greška desi jednom, za oprosti ti je! Kad nam se greške dešavaju više od 30 godina preskupe su i u pitanje dovode racionalnost našeg intelekta. 

Jedno od osnovnih filozofskih pitanja bitisanja ljudskog bića je  smisao naših života i kako se u svakodnevnici odnosimo prema izazovima na koje nailazimo. Kapitalizam svjesno potiskuje ova pitanja na štetu kapitala i profita. Tranzicija u BiH iz administrativne u tržišnu ekonomiju traje predugo i jako sporo. O procesu tranzicije napisano je dosta toga i prije početka  tranzicije u našoj državi ali kako se kod nas malo čita dozvolili smo sebi da je iskusimo u svojoj najizopačenijoj formi. Bez borbe smo predali politiku, kao instrument upravljanja naših života, u ruke ”uglađenim” likovima u odijelima i kravatama, da ”u ime zaštite” naših nacionalnih identita sprovedu mafijaško-kriminalnu privatizaciju i od ove lijepe zemlje naprave svoju vlastitu prćiju!

Ali da puno ne dužim! Nakon sramne objave predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da će ući u koaliciju na državnoj razini sa HDZ i SNSD pitam one koji su dali povjerenje ovoj stranci šta vam, bolan, bi? Gdje vam je nestala pamet i ko vam to ispra mozak?

Da, dragi moji to su te situacije kada se pitate jeste li  ostali na repu jedne historijske odluke zbog koje će vas budući naraštaj pitati što ste ih ostavili u prošlom vijeku. To su situacije kad ne znate da li bi se smijali ili plakali. Jer ući u koaliciju sa HDZ i SNSD znači podržati one koji negiraju udruženi zločinački poduhvat i one koji kažu da BiH treba ”razvaliti”. Vi koji ”vječno”  podržavate SDA pitam  sljedeće: Ko je to ”u ime nas” imao vlast kad se raseliše Bošnjaci širom svijeta, kad nam se desiše genocidi i etnička čišćenja, kada ”u naše ime i sve legalno” od boraca za sitne pare, vaučerima pokupovaše preduzeća koje su naše prethodne generacije mukotrpno stvarali?  Ko nas to za sitne šehidske dodatke vrati u kuće oko Srebrenice i Bratunca bez struje i vode, gdje đaci pješače destinama kilometara do škole?

Zar Izetbegović na predizbornom skupu u Zetri nije govorio o Dodiku kao glavnoj opasnosti po BiH čiji je plan pocijepati BiH? SDA u koaliciji sa onima koji su odlikovali Radovana Karadžića i druge od Međunarodnog suda u Hagu presuđene za ratne zločine i genocid. Zar vas Bakir Izetbegović nije plašio informacijama kako  je Dodik nabavio 2.500 jurišnih pušaka? Kako to SDA misli da zaustavi Dodika koga predstavljaju kao glavni problem ne samo za BiH, nego i za širu regiju?

Puno je pitanje a malo odgovora.

Zašto je Bakir Izetbegović, lider SDA, glasovima poslanika svoje stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske obezbijedio Dodikovoj stranici četiri delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine čime je Dodik dobio mogućnost da, kada god to poželi, blokira državne institucije? Izetbegoviću nije važno što je time ojačao Dodika, važna su mu mjesta u vlasti na nivou Bosne i Hercegovine i u Republici Srpskoj koje će mu Dodik omogućiti. Neki će reći da je morao ući u koaliciju kako bi očuvao BiH  i kontrolisao rušitelje države što je nonsens!

SDA nas godinama laže kad govori o jedinstvenoj BiH a u isto vrijeme zaokružuje i nacionalizira svoje teritorije. Nacionalisti već trideset godina nastoje da stvore tri odvojena društva, što je pogubno za Bosnu i Hercegovinu. SDA u realnosti proizvodi podijeljeno društvo. Njeno djelovanje je isto tako pogubno kao i djelovanja druge dvije nacionalne stanke.

Ovih 25 godina nam se stalno ponavlja jedan te isti scenario. Nacionalne stranke  formiraju vlast a onda se gotovo 4 godine u tekućem mandatu svađaju. Jasno je da se koalicija stvara kako bi se podijelili javni resursi čiji prihodi završavaju u stranačkim kasama. Prije ili kasnije kad pravna država zaživi mnogi će morati završiti u zatvoru! Vjerovatno nam naš novac koji završi na računima stranih banaka, mjeren u desetinama milijardi eura, neće značiti ništa osim gomile papira, isto kao što je to bilo u vrijeme Miloševića i Tuđmana!

Kad nam se greška desi jednom, za oprosti ti je! Kad nam se greške dešavaju više od 30 godina preskupe su i u pitanje dovode racionalnost našeg intelekta.

Spas sviju nas je u hrabroj promjeni naše svijesti i preuzmanju vlastite odgovornosti u izboru onih koji vladaju u naše ime.

Edin Osmančević
Autor/ica 24.12.2018. u 09:14